A Need for Speed: World egy mikrotranzakciós, nyitott világú, arcade versenyjátéknak indult, melyben bárki meseszép járgányok volánja mögé ülhetett, ám fizetés nélkül csak korlátozott mennyiségű autóhoz és versenyhez lehetett hozzáférni, illetve a tízes szint volt a felső határ, ha pedig ehhez még azt is hozzátesszük, hogy a játékmenet hamar unalmassá tud válni, érthető, miért elégedetlenkedtek a játékosok, de szerencsére nem hiába tették ezt.

Az EA reagálva a panaszokra ma teljesen ingyenessé tette a játékot, megnyitva mind az 50 szintet, valamennyi kocsit és versenyt, sőt az elkövetkezendő hetekben és hónapokban pár újítást is bevezetnek. Többek között az eddigieknél komolyabban befolyásolhatjuk az autóink teljesítményét, egy új terület jelenik meg, illetve egy kooperatív Pursuit mód is bevezetésre kerül.

Természetesen akik annak idején fizettek a játékért, azok sincsenek elfelejtve. Az érintettek három darab kártyát kapnak, melyekkel a játékon belül hét napra kibérelhetnek egy BMW M3 GTR-t, egy Lamborghini Gallardo LP560-4-et, vagy egy Audi R8 4.2 FSI Quattrót.