Matti Hietanen modja, pontosabban segédprogramja (angolosan: tool) nem új dolog a nap alatt: a Cinematic Tools névre hallgató eszközkézlet segítségével már olyan játékok kaptak nemhivatalos fotómódot, mint a Battlefield 1, a Dark Souls 3, vagy éppen legújabban a The Division. Egy elég sztenderd megoldásról van szó: kikapcsolható a HUD, megállítható az idő, és szabadon mozgatható a kamera, hogy megszülethesseekn a tökéletes képek, például ilyenek:

Csakhogy ehhez a program megkerüli annak védelmét, és nyíltan szembe megy a magatartási kódexükkel, miszerint a játék forráskódjának manipulálása súlyos vétség, de a végfelhasználói szerződésben foglaltakkal is ellenkezik. Igaz, hogy nem csalásra használják, de a szabály az szabály, melynek következtében Hietanen végleges bant kapott.

Arról nem szól a fáma, hogy a mod használatáért mást is kitiltottak volna annak készítőjén kívül. De mielőtt matatni kezdtek a fájlok között, nem árt meggyőződni arról, hogy egyáltalán szabadon moddolható-e az adott játék.