Neil Druckmann kreatív igazgató már korábban is ecsetelte, hogy a The Last of Us PS4-re történő átalakítása nem volt sétagalopp. Példának okáért egy ideig abban sem lehettek biztosak, hogy az 1080p-ben, 60 fps-sel futó átvezető videókkal együtt felfér-e a játék egyetlen Blu-ray lemezre. De csak most ment bele igazán, miféle pokoljárásban volt részük, mire átalakították a The Last of Ust PS4-re.

„Számítottunk arra, hogy maga lesz a pokol, és nem tévedtünk” -- kezdte élménybeszámolóját Druckmann. „Kitetted a képet a képernyőre, és láttad a rossz árnyékokat, a megtört fényt, ráadásul 30 másodpercenként az egész összeomlik… Időigényes volt a munka. Ezek az emberek a legjobbak a szakmában, bináris szinten optimizálták a játékot PS3-ra. És ha végre sikerült helyrerakni, vissza kellett menni magasabb szintekre, ellenőrizni a rendszer épségét, és újraoptimizálni az egészet.”

Még Druckmann maga is nehezen tudta megfogalmazni, mennyire szöszölős és nehéz munka volt elkészíteni a The Last of Us PS4-es portját. Mert ha sikerült is megoldani a technikai dolgok nagyját, utána jött a móka: egymás mellett kellett futtatni a két Playstation-verzióra készült programot, hogy lássák, nem-e változott meg valami a játék kárára. Elég, ha csak egy pályaszakaszt nem úgy világítanak be, ahogy kellene, és máris borul a hangulat.

Megtudtuk, hogy a PS4-változat promóciójával is gondjaik adódtak. Mert ugye az új verziót leginkább a látványnak kell eladnia, de hogyan mutassák be a tényleges változásokat az interneten, például a 60 fps-es működést, ha a YouTube és társai csak 30 fps-t tudnak? Biztosak voltak afelől, hogy ha az emberek látnák a kész anyagot, ráharapnának. Próbálkoznak egy tömörítetlen trailer elkészítésével, amit aztán letölthetnénk majd, azonban még nem tudták megoldani a méretproblémát: több száz megabyte-os, hatalmas fájl lett belőle, szóval még ezzel is foglalkozniuk kell.

Emellett kiderült, hogy a Naughty Dog párhuzamban dolgozik két másik játékon. Hogy ez két új cím, vagy az egyik a következő Uncharted-játék, az nem tisztázott. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!