Hazánkban is megjelent Kate DiCamillo bűbájos meséje, a Cincin lovag legendája (eredeti címén The Tale of Despereaux), amely nemcsak elbűvöl, de persze tanít, nevel is. Hogy miről is szól a mű? Idézem a könyv fülszövegét:

„Egy egér, egy hercegnő, egy kis leves és egy orsó piros cérna története - hangzik a talányos alcím. Az amerikai szerzőnő könyvének főhőse Egérszegi Cincin, aki sok tekintetben nem viselkedik méltóan az egerekhez: rendszeresen olvas és beleszeret egy emberlányba! Nem is akármilyenbe, hanem egyből a királykisasszonyba, merthogy az Egérszegi család és a többi egér a palotában lakik. Cincinre, mert vétett a törvények ellen, példás büntetést szabnak ki, tömlöcbe vetik a patkányok közé. Cincinnek sikerül megmenekülnie a borzalmas helyről, ám vissza kell térnie oda. Pedig Cincin Lovag kétségkívül nem hősnek született. Hogy miképp lett belőle mégis nagy titkok tudója és fantasztikus kalandok részese? Sok minden kellett ahhoz... Egy palota, egy gyönyörű királylány, egy börtön, gonosz patkányok és Göbe baba...”

The Tale of DespereauxA könyv világszerte nagy siker, így nem meglepő, hogy Hollywood lecsapott rá. Az egészestés, animációs filmet Sam Fell és Robert Stevenhagen rendezi (érdekesség, hogy előbbi volt a direktora az Elvitte a víz című 2006-os rajzfilmnek is, melynek főhőse egy patkány volt), és igazi sztárparádét üdvözölhetünk a szinkronszínészek tekintetében: Emma Watson, Sigourney Weaver, Matthew Broderick, Dustin Hoffman, Christopher Lloyd, Robbie Coltrane, Kevin Kline, William H. Macy, Stanley Tucci, Tracey Ullman -- valóban remek szereposztás! A művet hazánkban december 25-én mutatják be, és egy igazán nagyszerű karácsonyi szórakozásnak tűnik, ahogy arról alant a film előzetesében meggyőződhettek.

Nos, nagy összegben mertem volna fogadni abban, hogy hamarosan bejelentik a videojáték-adaptációt is, és jelentem, virtuálisan nyertem, hiszen a filmet gyártó Universal Pictures megállapodott a 2007-ben épp az ilyen feldolgozások elkészítésére alakult Bash Entertainment stúdióval a könyvvel és mozival azonos című játék elkészítésére. A csapat 40 licenc birtokosa, műhelyeikben 12 játék készül jelenleg, köztük a Fűrész átirata. Sajnos a tömegtermelés meglátszik eddigi munkásságukon: a konzolos Jumper (idehaza: Hipervándor) adaptációja ronda volt és unalmas, a PC-re is megjelent Alvin and the Chipmunks pedig ha lehet, még felejthetőbb mellényúlás -- remélem, ezúttal összekapják magukat a srácok...

A játék természetesen követi a film történéseit, a kötelező plusz elemekkel. Lesz oktatópálya, „egércentrikus” egyedi képességek, fejleszthető képességek és tárgyak, valamint több nehézségi szint, hogy az emberi és állati ellenfelekkel kicsik és nagyok egyaránt felvehessék a harcot. Egyelőre ennyit tudunk, no mg a platformokat: Xbox 360, PS2, Wii, PC -- és persze abban is biztosak lehetünk, hogy a mozibemutató magasságában érkezik a játék, azaz idén decemberen. Meglátjuk, mi lesz belőle...