• A bíróság 4 millió dollárra büntette a Valve-ot
  • A Scuf Gaming perelte be őket a Steam Controller miatt

A Scuf Gaming és a Valve között zajló pereskedés meglehetősen régóta húzódik már, hiszen a Corsair tulajdonában lévő kontrollergyártó cég még 2015-ben ment neki a bíróságon a Steam mögött álló óriásnak, méghozzá a Steam Controller egyik megoldása miatt, ami az ő védjegyüket használta. Egészen konkrétan az irányító hátulján lévő pedálokról van szó.

"A Valve pontosan tudta, hogy amit tesz, az jogsértéssel járhat, de így is megtették. A klasszikus Dávid és Góliát történet: Góliát azt csinál, amit csak akar" – mondta a jogokat birtokló Ironburg Inventions ügyvédje a tárgyaláson.

tobb-millio-dollaros-buntetest-kapott-a-valve-a-steam-controller-egyik-megoldasa-miatt.jpg

A bíróság végül a kontrollergyártónak adott igazat, így a Valve 4 millió dolláros büntetésben részesült – igaz, ez még nőhet, amennyiben kiderül, hogy valóban tudatos volt a jogsértés. Ez azonban még így is kevesebb, mint a Scuf Gaming által követelt 11 millió dollár, ami pedig még érdekesebb, hogy a Microsoft annak idején 6 millió dollárt fizetett az Ironburg számára, hogy használhassa a megoldást az Xbox Elite kontrollereken.

A Steam Controller 2015-ben debütált, néhány évvel később, 2019-ben azonban nyugdíjazták, így a jogsértés jelenleg már nem érint piacon lévő terméket. Ez rövid időn belül a második bírsága egyébként a Valve-nak: nemrég az Európai Bizottság is nekiment a cégnek a régiózáras játékkódok miatt, de ott fellebbezni fognak.