Tomb Raider Underworld - Az első infókLegutóbb Croft kisasszonyt Bolíviában láttuk, ahol megtudta, édesanyja nem halott, hanem Avalonban van. Akkor ott megfogadta, bármi áron kiszabadítja őt onnan, most az Underworldben pedig ennek az első fázisát mutatják majd be nekünk, azt, ahogy megnyitja az anyjához vezető dimenziókaput. Ehhez megint körbe kell utaznunk a világot, hogy a maja naptárat követve elérjük célunkat. Egy helyszín már biztos, Mexikó déli részén fel fogunk kutatni ősi templomokat, a többiről majd később rántják le a leplet.

Tomb Raider Underworld - Az első infókA játékmenetet gondolom, nem kell senkinek bővebben ecsetelni, ismét a rejtvények megoldása, ereklyék megtalálása, az ugrándozás és a harc lesz a középpontban, tehát eddig semmi újdonság, de most minden eddiginél nagyobb és nyíltabb játékteret ígérnek, hogy többféleképp is megoldhassunk feladatokat, ami igencsak örvendetes dolog. A grafika már komolyabb változáson ment keresztül és rengeteg kisebb-nagyobb újítást eszközöltek a motoron, a magasabb felbontású textúrák mellett. Először a Tomb Raider játékok történetében motion-capture technológiát használnak, hogy még élethűbb legyen Lara mozgása, de ezen felül lesznek még extra animációk is beépítve (például ha fut magas növények közt, a kezeivel védi az arcát), illetve a lip-synch, azaz az ajakszinkron is minőségibb lesz, az arcmimikával együtt. A fejlesztők még maja romokat is meglátogattak, hogy lefényképezzék őket a minél tökéletesebb reprodukálás érdekében.

Tomb Raider Underworld - Az első infókAz időjárás szimulálására is nagy hangsúlyt fektettek, így monszunszerű esőre, viharra, villámokra is kell számítani, hogy összekoszolják Lara ruháját és testét. Bizony, az aktuális körülményektől függően sárosak is lehetünk, de ez idővel eltűnhet majd, ha zuhog az eső is, ráadásul ha csak a térde ér bele a sárba hősnőnknek, akkor csak a térde lesz koszos. Ide kapcsolódik, hogy már nem csak a frissítő úszás után lehet nedves a bőre és ruhája (most azt is látni fogjuk, ahogy a vízcseppek gördülnek le a bőrén), hanem akkor is, ha meleg van és megizzad. A fizikai motor szintén megújult, és ennek hála a halott ellenfelek nem tűnnek el (ez a tájékozódást is segíti, legalább tudni fogjuk, merre voltunk már), a sárban megmaradnak a lábnyomok, a növényzet reagál a mozgásra, valamint a feladványok megoldásában is nagyobb szerepet kap.

Tomb Raider Underworld - Az első infókA harc is fejlődött egy kicsit, most egyszerre két ellenfelet is lőhetünk majd, és közelharcban is képzettebb lesz Lara. A fegyverarzenálról még nem sokat tudunk, de a két megszokott pisztoly biztosan visszatér és gránátokat is dobálhatunk. A felszerelés része lesz ismét a kötél, de hogy milyen formában, arról nincs információ. A tereptárgyakat sokféleképp használhatjuk, például  fegyverként is. A ruhatárunk megint széles lesz, de ha annyi nem elég valakinek, ami alapból elérhető, akkor jó teljesítménnyel még többet tehet elérhetővé. Járművek is lesznek, de egyelőre csak a motor jelenlétét erősítették meg, aminek a rejtvények megoldásában is nagyobb szerepe lesz ezúttal.

Tomb Raider Underworld - Az első infókAz átvezető videókban, melyeket a játék motorjával készítenek, viszontláthatjuk majd Zipet és Allistert is, akik talán hoznak egy kis derűt az amúgy igen sötétnek ígérkező hangulatba. Az ellenfelek közt főként helyi vadállatokat és különféle lényeket találunk, emberek ellen kevesebbet harcolunk. Elsősegélycsomagokból csak kevés lesz, még nem tudni, hogyan oldják meg Lara gyógyítását.  A HUD-ot minimálisra tervezik, hogy az se zavarjon játék közben. Végül azt kell még megemlítenem, hogy Keeley Hawes fogja ismételten a hangját kölcsönözni hősnőnknek, aminek én személy szerint örülök, mert tetszett az eddigi teljesítménye.

Nos, jelen pillanatban ennyi információt sikerült összekaparni, de talán ebből is látszik, hogy minden szempontból valódi next-gen játékot akar fejleszteni a Crystal Dynamics, amit az is jelez, hogy csak PC-re, Xbox360-ra és PS3-ra jelenik majd meg valamikor 2008-ban. Még sok részlet a homályba vész, ezért készenlétben állunk, hogy amint többet felfednek Lara Croft legújabb kalandjáról, már tájékoztathassunk is benneteket.