• Figyelem: spoilerveszély!

A játékok médiumának egyik szépsége az interaktivitás és a döntés szabadsága, ettől válik személyessé az átélt kaland. De arra is akad példa, hogy éppen a választás illúziója az, amivel olyan döntés meghozatalára kényszeríthetnek, melyet egy jó darabig nem fogunk elfelejteni. Mindkét kategóriából vegyesen válogatva összeszedtünk egy marékra valót.

Walking Dead: Season 1 - levágnád a saját karod?

A Telltale-féle Walking Dead első évadában számos morálisan szürkezónában mozgó döntést kellett meghoznunk. A lassan zombivá változó gyerek túlvilágra segítése se kutya, de azon még könnyen átlendül az ember, na de levágnád a saját karodat abban a reményben, hogy megállíthatod a fertőzést? Ráadásul nagyon sokat nem is rágódhatsz rajta, mert nyakadon a zombisereg...

walking-dead-furesz.jpg

Grand Theft Auto 5 - válassz kínzóeszközt!

Ki ne emlékezne arra a bizonyos jelenetsorra a Grand Theft Auto 5-ben, ahol a döntésed csak annyi lehetett, hogy milyen eszközzel, és milyen sorrendben kínzod meg a szökevényt. Az erős médiavisszhangot kiváltó szakasszal a fejlesztők görbe tükröt tartanak az USA kormányzata elé, ami maga sem zárkózik el a vallomást kicsikaró módszertől. A nyílt brutalitás ilyen kendőzetlen és elkerülhetetlen bemutatása egy szórakoztató médiumban elég mély nyomot hagy az emberben.

gta5-kinzas.jpg

Spec Ops: The Line - a Genfi Egyezmény megszegése

A Spec Ops: The Line egy felnőtt játék, de nem csak olyan értelemben, hogy korhatáros. A játék a háború szörnyűségeit roppant érett módon kezeli, és rendkívül hatásosan mutatja be. A legjobb példa erre az a szakasz, ahol elvileg át is lopakodhatnánk a fehér foszfor bevetése helyett - csakhogy ez lehetetlen, marad tehát a tiltott fegyver. Ha mindenkit sikeresen likvidáltunk, szembesülünk azzal, hogy a személytelen pontok egy csapata valójában nem ellenséges csapat volt.

spec-ops-foszforbomba.jpg

Life is Strange - kit mentesz meg?

Kevés olyen megosztó választás létezik, mely évekkel később is vitát generál a játékosok között, de a Life is Strange végső döntése éppen ilyen. A lehetőségeket talán nem kell senkinek sem bemutatni, de a teljesség érdekében ki kell térjünk rá: a nagy kérdés, hogy egyetlen barátunkat (szerelmünket) mentjük-e meg ezzel több ezer emberre a biztos halált hozva, vagy feláldozzuk őt, hogy megakadályozzuk a katasztrófát?

lis-bae-over-bay.png

The Elder Scrolls V: Skyrim - polgárháborús helyzet

Skyrimben polgárháború dúl, és Dragonbornként ebbe is belekotnyeleskedhetünk, de a döntés nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnhet. A Birodalmiak oldalán a náci rezsimmel felérő Thalmornak adunk szabad kezet és a helyi vallást is elnyomjuk (Talos), míg a Lázadók oldalán egy nem kevésbé rasszista és hatalomvágyó hadurat ültetünk a trónra, aki csak további konfliktusba taszítja a fagyos északot. Persze a világot ettől függetlenül még mindig megmenthetjük Alduintól.

imperial-stormcloak-tes-5.jpg

Ez tehát a mi öt legszörnyűbb választásunk, neked melyik volt a legrosszabb döntéskényszerű helyzeted?