Rendhagyó toplistánkban ezúttal öt olyan tulajdonságot/képességet sorolunk fel, melyeket (elméletben) a játékokból elsajátíthatunk. Elvégre, ha a lövöldék a fegyverhasználatra kiképeznek minket, akkor ezeknek is mennie kell már csípőből…

Sebek ellátása

Rögtön a halálosztás ellentétével kezdjük a listát, hogy ne csak a rosszat lássuk a játékokban: amennyi virtuális sebet bekötöztünk az évek folyamán, ahány elsősegélycsomagot felhasználtunk, az alapján a lőtt, szúrt és vágott sérülések helyes kezelése, valamint az újjáélesztés már rutinosabban megy, mint bármelyik mentősnek. Természetesen minimum harctéri körülmények között, vagy zombiapokalipszis idején. Öt másodperc alatt.

top5-medkit.jpg

Zárfeltörés

Ha csak annyiszor ezer forintunk lenne, ahány zárat feltörtünk csak a Skyrimben, akkor már milliomosok lennénk. És akkor ott van még a Fallout, a Kingdom Come, a Risen, a Thief, a Sleeping Dogs és még sorolhatnánk, egy mestertolvaj nem kapott olyan alapos kiképzést, mint mi. Akár hajcsat, akár csavarhúzó, netán tolvajkulcs, mindegyik használata és a zárszerkezetek pontos ismerete is a kisujjunkban van. Széplelkűek lakatosnak is felcsaphatnak.

top5-lockpick.jpg

Hackelés

Ahány szigorúan titkos és védett rendszert feltörtünk a Deus Ex óta, az a csoda, hogy nem köröz az Interpol. A Bioshock óta azt is tudjuk, hogy ez az egész olyan egyszerű, mint csöveket a helyes irányba forgatni és várni a sikert, a Watch Dogs óta meg azt is, hogy még okostelefonról is megy ez. Aztán az olyan szuperfejlett kiképzőprogramokról még nem is beszéltünk, mint a Hacknet, TIS-100, Uplink vagy éppen a Shenzen I/O.

top5-hacking.jpg

Profi pilóta

Legyen szó versenyzésről vagy hadászati eszközök kezeléséről, földön, vízen, alatta, levegőben vagy azon is túl, ide nekünk a (bot)kormányt! Megmutatjuk, hogy kell ezt csinálni. Különben is ki az a Hamilton? A múltkor is lemostuk a pályáról, most már csak a megfelelő szponzort kell megtalálni és máris garantált a világelsőség. Nem is értjük, hogy egyáltalán minek kell olyasmivel fárasztani minket, mint forgalmi vizsga.

top5-pilota.jpg

Hadvezetés

Legyen szó középkori, modern, vagy jövőbeni hadviselésről, a világ összes serege bátran fordulhatna hozzánk tanácsért, akár idegen lények inváziója esetén is. Elvégre minden kor valaha létezett (vagy még fel nem talált) fegyvernemének erősségeivel tisztában vagyunk, és lelkiismeretfurdalás nélkül küldjük harcba (és vele esetenként a biztos halálba) az alárendelteket, legyen szó akár több száz katonáról, vagy egy elit osztagról.

top5-commander.jpg