A filmvilág tele van a profit reményében emberéleteket feláldozni képes megavállalatokkal, elég csak a játékvilágban is ismert Weyland-Yutani Társaságra gondolni, vagy a Robotzsarut legyártó OCP-re. Egyik sem riad vissza a legalamuszibb, legkegyetlenebb megoldásoktól, hogy elérjék céljukat – bár legalább rendre megbuknak. Ilyenekből persze a videojátékokban sincs hiány, most ezek közül válogattunk össze ötöt.

5. Abstergo Industries (Assassin’s Creed-sorozat)

  • Alapító: a Templomos Rend
  • Alapítás éve: 1937
  • Státusz: működik
  • Mottó: "Egy jobb jövőbe vezetjük az emberiséget"

Az Assassin’s Creed világában ténykedő Abstergo Industries sem éppen egy széplelkű banda, bár talán a leghumánusabb e lista szereplői közül – már amennyire. A templomosok kezében lévő multinacionális cég a beavatatlanok számára csak a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata, ám a valóságban a társaság célja az Asszaszin Rend felszámolása és az Új Világrend bevezetése a fejlett technológiák által.

Az Abstergo megszületésétől kezdve majdnem minden jelentős történelmi eseményből kivette a részét, ezek közül a legfontosabb a második világháború kirobbantása volt. E cég vezetői ölették meg az Abstergót bíráló, a terveikkel nem együttműködő John F. Kennedyt is, hogy az őt váltó Nixon segedelmével eljussanak a Holdra, és megszerezzék az Éden Alma nevű eszköz egy ott fellelhető darabját. Továbbá ők segítettek Borisz Jelcinnek megdönteni Gorbacsov hatalmát, és ők távolították el posztjáról a demokráciapárti Mohammad Mosaddegh iráni elnököt. És ez csak néhány az Abstergo számlájára írható történelmi gaztettek közül.

Persze az Abstergo kisebb galádságokért is felel, úgymint az Asszaszin Rend tagjainak vagy azok leszármazottainak elrablása és az Animus Projektbe kényszerítése. E projektnek volt a célja a már említett Éden Alma darabjainak felkutatása. Ehhez meg kellett ismerniük a keresztes háborúk idején élt Altair és leszármazottai életútját, ugyanis ők voltak felelősek több Éden darab elrejtéséért. Mivel az Abstergo időgépet nem tudott építeni, így az elrabolt leszármazottak génjeibe kódolt emlékeket térképezték fel kezdetben pszichoanalízissel, hipnózissal és vegyszerekkel, később az Animus gép segítségével. A projekt természetesen nem volt tekintettel az alanyokra, így azok többségében súlyos agykárosodást szenvedtek, meghaltak, vagy éppen asszaszinból templomosok lettek.

Mindent egybevéve az Abstergo, bár nem játszik olyan nyílt lapokkal, mint néhány másik cég, világuralmi tervei megvalósítása közben kirobbantott nem egy háborút, nem riadt vissza az orgyilkosságtól, átformált országokat, és tönkretette több millió ember életét.

abstergo-industries-logo.jpg

4. Aperture Science, Inc. (Portal-/Half-Life-sorozat)

  • Alapító: Cave Johnson
  • Alapítás éve: 1947
  • Státusz: ismeretlen, a Combine-megszállás után valószínűleg megszűnt létezni
  • Mottó: "Megtesszük, amit kell, mert megtehetjük"

Az Aperture Sience, más néven az Aperture Laboratories, vagy ahogy leánykori nevén hívták, az Aperture Fixtures egy érdekes társaság. Alapjáraton nem haszonlesésből teszi, amit tesz, hanem a tudomány iránti elkötelezettség okán. Csak sajnos azon túl, hogy a cég alkalmazottai rendkívül erkölcstelenül merülnek bele a tudomány rejtelmeibe, se profizmussal, se elővigyázatossággal nem vádolhatjuk meg őket.

A Black Mesa konkurense e tulajdonságoknak köszönhetően rendkívüli technológiai bravúrokat vitt végbe, a portalfegyver-technológiától kezdve a GLaDOS operációs rendszeren át a katonai androidokig. Ám ugyanezen tulajdonságoknak köszönhetően kapott helyet ezen a listán is. Kezdetben a NASA-tól érkeztek hozzá önkéntesek, de miután az űrhajósok megunták, hogy daganatuk vagy plusz végtagjuk nőtt, meghaltak, esetleg egyéb mutáción estek át, az Aperture áttért a hontalanokra, akik pár dollárért is hajlandók voltak vásárra vinni a bőrüket.

Az Aperture szerencsétlenkedését mi sem jellemzi jobban, minthogy a kísérletezéseik hatására rengeteg tudósuk, sőt, alapítójuk, Cave Johnson is az életét vesztette. Legkellemetlenebb esetük mindenképpen a 2000-es években a központi létesítményükben bekövetkezett katasztrófa volt, amikor aktiválták GLaDOS legújabb változatát, mire a program átvette az irányítást a komplexum fölött, lezárta azt, és neurotoxinnal megölte az összes bent rekedt alkalmazottat.

Hogy hány ember halt meg, vagy legalábbis szenvedett valamilyen tartós károsodást az Aperture kísérletei miatt, azt sohasem fogjuk megtudni, de az biztos, hogy nem kevés kárt okoztak erkölcstelen felfedezési vágyuk miatt. És ki tudja még, mire derül fény, ha Gordon Freeman és Alyx Vance egyszer az életben eljut a Borealisig a Half-Life következő felvonásában, vagy egy újabb szerencsétlen kerül GLaDOS karmai közé egy jövőbeli Portal-játékban.

aperture-laboratis-logo.jpg

3. Aesir Corporation (Max Payne)

  • Alapító: ismeretlen, feltehetően Nicole Horne
  • Alapítás éve: ismeretlen, valamikor 1995 körül, a Valhalla Projekt leállítása után
  • Státusz: ismeretlen, Max Payne ámokfutása után valószínűleg csődbe ment
  • Mottó: "Egy kicsit közelebb a mennyhez"

Az Aesir Corporation az első olyan társaság volt, amely megtudta, miért nem érdemes Max Payne-t felhúzni. Ez a cég hivatalosan egy gyógyszergyártó, a valóságban azonban a megbukott katonai projekt, a Valhalla alatt létrehozott drog, a Valkyr gyártója és forgalmazója.

A Valkyr, vagy, ahogy a köznyelv nevezi, a V egy igen erős függőséget okozó szer. Akit rabul ejt, az zokszó nélkül képes ölni, csakhogy megkapja a következő adagját – s mivel eme anyag emberfeletti erőt és kitartást biztosít a használójának, igencsak brutálisra tudnak sikerülni azok a gyilkosságok. Erre a legjobb példa a Payne-család tragédiája. Miután Michelle Payne rájön a Valkyr és az Aesir közti kapcsolatra, Horne egy függővel meggyilkoltatja őt és néhány hónapos lányát.

A dolog rájuk nézve súlyos következményekkel járt, hiszen a családfő gyógyszere eztán elgurult, és szabályos háborút indított a felelősök ellen. Maxet még az Aesir zsoldoshadserege sem tudta megállítani. Hogy végül hány ember halt meg a cég, a maffia és a Payne közötti harcokban, továbbá hány embert ölt meg közvetve vagy közvetett módon a Valkyr, azt nem tudni, egy biztos: az Aesir gátlástalanságához kevés más cég ér fel ezen a listán.

aesir-corporation-logo.jpg

2. Umbrella Corporation (Resident Evil-sorozat)

  • Alapító: Lord Oswell E. Spencer, Sir Edward Ashford és Dr. James Marcus
  • Alapítás éve: 1968
  • Státusz: 2003-ban a bíróság bűnösnek találta, a kereskedelmi engedély felfüggesztése után összeomlott
  • Mottó: "Az emberi egészség őrzője"

Az Umbrella Corporation az első Resident Evil-játékok arctalan ellenfele volt, míg tetteik következményeként tönkre nem ment. Ám sajnos, mire bekövetkezett az elkerülhetetlen összeomlás, több ezer ember halt meg vagy alakult át rémes szörnyeteggé, és egyebek mellett egy egész város eltűnt a Föld színéről.

Az Umbrelláról a jónép sokáig csak annyit tudott, hogy kozmetikai termékeket, ételeket és fogyasztási cikkeket gyárt, míg a valóságban érdekelt volt a gyógyszeriparban, az orvosi eszközök fejlesztésében, és olyan titkos kutatásokban, mint a géntechnológia és a biológiai fegyverek. Ennek eredménye lett a halálos T- és G-vírus, és számtalan mutáns szörnyeteg, amelyet később B.O.W.-nek (Bio Organic Weapon – Bioorganikus Fegyver) kereszteltek el. Ezzel az Umbrella, mintegy hagyatékként egészen új szintre emelte a bioterrorizmust. A cég emellett rendelkezett egy tekintélyes méretű magánhadsereggel is, melynek tagjai sok mocskos dologból vették ki a részüket.

Az Umbrella legnagyobb gaztette mindenképpen Racoon City pusztulása volt, amely közvetlen környezetében több titkos laborjuk működött. A cég felelőtlenségében rászabadította a T-vírust a városra, ezzel a lakosság tetemes részét élőhalottá változtatta, s ha ez nem lenne elég, még egy kisebb szörnyhorda is rázúdult a titkos laborokból a túlélőkre. Mi több, az Umbrella bevetette két biofegyverét: a Nemesist, hogy vadássza le a cégre nézve terhelő bizonyítékokkal rendelkező S.T.A.R.S.-tagokat, és a Tyrant T-00-t, hogy szerezze vissza a G-vírust.

Az Umbrella kapzsisága, felelőtlensége, ügyetlen kármentése és titkolózása következtében Racoon Cityben több mint százezer ember halt meg a szörnyetegek karmai között, vagy a városra dobott atombomba által. A cég pusztító hadjárata azonban nem ekkor kezdődött, és nem is fejeződött be annak összeomlásával. Hagyatéka egy évtizeddel később még mindig ezrek életét veszélyezteti, mi több, veszi el nap mint nap.

umbrella-corporation-logo.jpg

1. Concordance Extraction Corporation (Dead Space-sorozat)

  • Alapító: ismeretlen, valószínűleg az Unitológiai Egyház
  • Alapítás éve: ismeretlen
  • Státusz: ismeretlen, a USG Ishimura és az Aegis VII tragédiája után mélypontra jutott, az EarthGov összeomlása után pedig valószínűleg a CEC is megszűnt létezni
  • Mottó: "Az emberiség mozgatóereje a jövő felé"

A földi székhelyű Concordance Extraction Corporation, ismertebb nevén a CEC a Dead Space univerzumában létező megavállalat, nekik dolgozott Isaac Clarke, és övék volt a USG Ishimura. A felszínen egy emberbarát, csillagközi bányászattal foglalkozó társaság; több mint négyszáz űrhajóval bíró flottával rendelkezik (ezek között öt bolygótörő osztályú), és bolygótöréssel, na meg egyéb befektetésekkel évente több billiót zsebelnek be.

A gond csak az, hogy ezt a céget láthatatlan szálak kötik az Unitológia Egyházhoz. Dolgozóinak kellemetlenül nagy százaléka követi e vallást, és feltehetően a vezetői székben is ül pár unitológus. Erre a legkézenfekvőbb bizonyíték, hogy a CEC a törvényt áthágva egy tiltott bolygón, az Aegis VII-en kezdett dolgozni, ahol a kormány kétszáz évvel korábban elrejtette a Vörös Jelölőoszlopot. Ez a furcsa eszköz nemcsak az egyház szent ereklyéje és szimbóluma, de egyben felelős a nekromorfok létrejöttéért.

A CEC először egy kolóniát hoz létre az Aegis VII-en, aminek legtöbb lakója szintén unitológus. Szent céljuk a Vörös Jelölőoszlop előkerítése. Miután sikerrel járnak, a CEC a USG Ishimurát küldi az Aegis VII-re, hogy feltörje azt. Mily meglepő, a bolygótörő nagy része (beleértve a kapitányt és a vezető kutatókat) szintén unitológus. Az ő feladatuk, hogy hazavigyék a Vörös Jelölőoszlopot a Földre.

Hála Isaac Clarke-nak, a CEC egy túlbuzgó és kissé agybajos alkalmazottjának, a Vörös Jelölőoszlop elpusztul, de azzal, hogy a vállalat az Aegis VII-en kezdett ténykedni, olyan eseményeket indított el, amely több millió ember halálához vezetett, és bizony veszélyes közelségbe hozta az emberiség kihalását, kiérdemelve az első helyet a listánkon. Mindezt a profit reményében és vallási elvakultságból.

concordance-extraction-corporation-cec-logo.jpg

A lista szubjektív, és a szerző saját véleményét tükrözi.