• Kevesebb mint 1 millió PlayStation konzolt adtak el Japánban 2020-ban
  • Ilyenre eddig csak egyszer, még 1994-ben volt példa

Amíg a Nintendo továbbra is szárnyal, addig a Sony igen komoly mélypontra ért "odahaza", Japánban, 2020-ban ugyanis kevesebb mint egymillió PlayStation konzol talált gazdára a szigetországban. Ehhez hasonló eddig csupán egyetlen alkalommal történt korábban: még 1994-ben, amikor az első PlayStation megjelent, az elmúlt évek visszaesése azonban előrevetítette már, hogy a tavalyi esztendő az elmúlt 25 év leggyengébbje lesz.

Hogy mi áll ennek a hátterében? Elsősorban nyilván a generációváltás, hiszen a PS4 iránti érdeklődés már Japánban is viszonylag alacsony, a PS5 ellenben továbbra is hiánycikk – bő 200 ezer konzol került eddig a boltokba az ázsiai országban. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Japánban már hosszú évek óta a handheld konzolok uralkodnak, a Sony pedig már évekkel ezelőtt kilépett erről a piacról, miközben a Nintendo továbbra is remekel, köszönhető a Switch hordozható jellegének.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a Sony több PS4 modellt is kivezet a piacról Japánban – olyannyira, hogy lényegében egyetlen változat marad csak széles körben kapható a szigetországban.