A 2K újra bejelentette a hányattatott sorsú XCOM lövöldét, mely a korábbi elképzelésekkel ellentétben mégsem egy különálló, a jól ismert névtől elzárkózó játék, hanem a sorozat történetének egy fontos része -- a The Bureau: XCOM Declassified egy előzmény lesz, melyben a szemünk láttára jön létre az idegen lényekkel dacoló XCOM ügynöksége.

A külső nézetes, fedezékrendszerrel megtámogatott lövöldében az 1960-as évek paranoid világába csöppenünk, mikor mindenki, ebbe beleértve az amerikai kormányt is, a Szovjetunió támadásától rettegett. Hogy a vezetés a helyzet magaslatán maradjon, létrejött az XCOM alakulat, melynek az a célja, hogy a megmagyarázhatatlan, talán a vörösökhöz köthető eseményeknek nézzen utána, s ha kell, tusolja el a történteket, ezzel megőrizve a köz nyugalmát -- a megbízatásokról azonban hamar kiderül, hogy nem az oroszok, hanem a földönkívüliek vannak a spájzban.

Játékosokként egy bizonyos William Carter különleges ügynököt fogunk alakítani, aki személyre szabható csapatával száll szembe a megszálló erőkkel. A siker célja a taktikus megközelítés, az idegen technológiák ügyes használata, valamint a csaptunk okos kezelése. Természetesen itt is halandóak a társaink, így érdemes óvatosnak is lenni.

A teljes értékű, tehát lemezes, 60 dollárba kerülő The Bureau: XCOM Declassified a jelenlegi tervek szerint augusztus 20-án fog megjelenni PC-re, Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra. A csapat nem tervezi azt, hogy következő generációs gépekre is kiadják a programot, melyet egyébként az eredeti, 2010-ben bemutatott változat evolúciójának nevezett a kiadó.