Az Assassin’s Creed IV megtöri a sorozat eddigi részeinek vonalát, nevesen azt, hogy minden egyes része egy kicsivel közelebb araszolt napjainkhoz -- itt visszalépünk, ugyanis a játékban 1715-öt írunk, s a kalózok sorába állt Edward Kenwayt ismerhetjük meg. Ha a név ismerősen cseng, az nem véletlen, hiszen ő a templomos Haytham Kenway édesapja, illetve az Assassin’s Creed III főszereplőjének nagyapja.

Hősünk az egyik legnagyobb befolyással rendelkező kalózkapitány, aki a Karib-tenger térségét bejárta. Kalandjai során hajók tucatjait támadta meg és emberek százait gyilkolta le, miközben pedig első kézből élte át a korszak nagy eseményeit, köztük a spanyol kincsek eltűnését. Na de miért lett kalóz egy, a pályafutását tisztként kezdő karizmatikus emberből? Nos, a válasz az, hogy lényegében a tiszta szabadságról van szó, amit a kalózok életvitele jelent, de az is jelentősen közrejátszott benne, hogy az 1713-as utrechti békeszerződés lezárta a spanyol örökösödési háborút, ezzel munkanélkülivé téve a térségben lévő számos hajóst, akik új lehetőségek után néztek.

Assassin's Creed IV: Black Flag -- Megjelenés: 2013. november 1. (Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii U) -- Gépigény: nem ismert