Ha a retró kedvelők és a valóban régi motorosok körében felmerül a kérdés, hogy kinek mi volt a kedvenc konzolja, bizony könnyen kiderül, hogy nem a PlayStation volt az első, a nosztalgia pedig nem az 1990-es évek végével kezdődik. Bőven mehetünk még vissza az időben, egészen addig, mikor még a Nintendo és a Sega uralta a piacot, és bár utóbbi hardvere sok esetben gyengébbnek bizonyult, a gyártó mással pótolta a nyers erőt, emiatt éppen úgy sokak kedvencévé vált, mint a konkurencia valamelyik eszköze. Ilyen volt az a Megadrive is, amely Amerikában Genesis néven futott, a multiplatform címek esetében általában gyengébb jellemzőkkel, de számos olyan exkluzívval, ami miatt érdemes volt lecsapni a készülékre.

pcguru-ces24-hyperkin-retro-konzol-handheld-genesis-segagenesis-oldschool-goldenaxe-splatterhouse-chakan-gaming-videogame-videojatekok-1.jpg

A Chakan, a Splatterhouse 2 és 3 például hatalmas élménynek bizonyult, és akkor a Golden Axe-sorozatról még nem is beszéltünk. Mindezek a játékok pedig hamarosan handheldként is futtathatók, méghozzá az eredeti cartridge-ről. Persze, 1995-ben a Sega már eleve jelentkezett a Nomaddal (korábban meg ott volt a Game Gear), mint handheld, de az Xbox-kontrollerekről ismert Hyperkin most új szintre emeli a retró handheldezést, hiszen a The Mega 95 egy az egyben futtatja az eredeti cartridge-felhozatalt. Maga a masina úgy fog kinézni, mint anno a Megadrive kontrollere, csak nagyobb verzióban, és ezen belül rejlik az 5 hüvelykes kijelző, ami képes a 4:3-as és a 16:9-es megjelenítésre is. Persze, az USB-C-s dokkoló segítségével az egészet feldobhatjuk a TV-re, hogy 720p-ben élvezzük a klasszikusokat. Pontos megjelenési dátumot még nem tudni, ahogy árat sem, de állítólag 10 órán át is bírja majd a masina, és mivel a cég másik handheldje, a SNES-et életre keltő SupaBoy 120 dollárba kerül, nagyjából lehet sejteni a várható költségeket is. A CES alatt egyébként nem ez volt az egyetlen handheld, hiszen az MSI itt mutatta be az új, Intel-processzorral támadó Claw A1M-et, illetve az Ayaneo is bejelentkezett két Windows 11-es handhelddel, amelyek akár az emulátorok rajongóinak is csábítók lehetnek.