A hivatalos bejelentés óta évek teltek el, de még mindig semmit sem hallottunk a már nagyon várt Doom 4-ről. Ennek a csöndnek jó oka van: a fejlesztés körül óriásiak a problémák, mely odáig fajultak, hogy elölről kellett kezdeni a tervezést. A probléma több forrás egybehangozó véleménye szerint az, hogy a tehetséges emberekből álló csapatot nem volt ki vezesse. A Kotaku által megszerzett információk alapján a játék bejelentésétől kezdődően a Rage premierjéig a csapat magára volt utalva, aminek fejetlenség lett a vége; a Rage-dzsel kapcsolatos teendők kapták a legtöbb figyelmet, s mikor sor került a Doom 4-re, a vezetőségnek nem tetszett, amit látott.

A Doom 4 állítólag az eredeti terv szerint egy remake lett volna, mégpedig a Doom 2-é, ezzel folytatva a Doom 3-mal megkezdett trendet, mely ugyebár a sorozat első részének modernizált változata. A játék fejlesztése nehézkesen haladt, egyrészt azért, mert a konkrét vezetés nélkül a csapat elvesztette a lelkesedést, másrészt pedig azért, mert sok kritika érte a játékot a rengeteg scriptelt jelenet miatt -- népszerű gúnynév lett a Call of Doom, annyira hasonlított a játékmenet az Activision sikersorozatában látottakhoz. Ezen felül sok időt töltöttek azzal is, hogy a Doom 4 bizonyos technikai elemeit átültessék a Rage-be, ami megint csak ártott a fejlesztésnek.

2011-ben aztán sok minden változott: boltokba került a Rage, ami sem kritikai, sem pedig pénzügyi szempontból nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, illetve a Doom 4 végre elegendő figyelmet kapott a vezetőségtől ahhoz, hogy lássák, katasztrófa az egész. A helyzet alapos átvizsgálása után a tulajdonos úgy döntött, hogy a jelenlegi elképzelésnek mennie kell, s elölről kell kezdeni a fejlesztést egy új ötlettel -- ezt konkrétan ki is jelentette a Bethesda szóvivője, s így az is biztosnak tűnik, hogy a Rage 2 munkálatait tényleg leállították. A fejlesztőktől nyilatkozó informátorok szerint a vezetőség döntött így az első rész teljesítményének láttán, ezzel kijelölve az új irányvonalat, mégpedig azt, hogy az id csak a Doom 4-re koncentráljon, ha nem tud egyszerre két projektet kezelni.

A Rage tehát egyhamar nem fog folytatást kapni, de emiatt azt hiszem, senki sem fog sírni, hiszen így gőzerővel készülhet a Doom-sorozat folytatása, immáron a megfelelő odafigyeléssel. A források beszámolója szerint a reboot és a vezetés visszatérésének hírére nagyot ugrott a morál.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!