Az Atari egykor gyakorlatilag magában jelenetette a teljes videojáték-ipart, hisz egyedüli felelőse a máig működő konzolos üzletmodellnek. Az Atari 2600 1977 szeptemberében jelent meg, és 2004-ig bezárólag 40 millió példányban kelt el -- ebből 20 milliót még fénykorában értékesítettek, de egy joystickba passzírozott 2600-as modellt még most is árusítanak. A gép meghonosította a külön megvásárolható játékok rendszerét, népszerűvé tette az otthoni videojátékot, és másolók egész sorát inspirálta, életre hívva egy új szórakoztatóipari ágat, olyan szereplőkkel, mint a Nintendo vagy a Sony.

Csakhogy a régmúlt fénye mára erősen megkopott. Noha az Atari kisebb-nagyobb változtatásokkal ugyan, de még fennáll, egy ideje komoly anyagi gondokkal küzd. Idén januárban aztán robbant a bomba: az Atari fejesei csődeljárásba kezdtek, melyről azt remélték, hogy hozzásegíti a vállalatot egy mobilcéges újjászületéshez. A terveket a még most is jelentős embertömeget megmozgató franchise-ok jogainak értékesítésével akarták finanszírozni, ám az egyben kínált csomag hónapok óta a kutyának sem kellett. Így esett, hogy az Atari darabonként is meghirdette a legnagyobb licenceit, ezért aki szeretne otthon új Test Drive-ot programozni, annak itt a soha vissza nem térő alkalom.

Persze csak akkor, ha van pár felesleges dollármilliója. A Wall Street Journal jelentése szerint a Rollercoaster Tycoon jogai kerülnek a legtöbbe, ezeket 3,5 millió dollárral kiáltja ki a cég. Második helyen a már emlegetett Test Drive áll 1,5 millió dollárral. Legolcsóbban a Total Annihilationhöz lehet hozzájutni, nem kell több 250 ezer amerikai zöldhasúnál és már ott is lehetünk az árverésen -- Chris Taylor már minden bizonnyal rágja a Wargaming.net fejeseinek fülét a dolog miatt. Az aukciót júliusban tartják, a kikiáltási árak pedig gyakorlatilag nevetségesek, de persze az Atari arra számít, hogy a résztvevők majd szépen felsrófolják az árakat. A vállalat 22,2 millió dollárt szeretne látni, ez elég lenne a csődeljárás sikeres lefolytatásához. Ugyanakkor aggasztó, hogy eddig senki sem mutatott érdeklődést a licencek iránt, holott eszmei értékükhöz kétség sem férhet.

Persze lehetséges, hogy a franchise-ok csökkenő minősége miatt apad a kassza. A Rollercoaster Tycoon utoljára 2012-ben jelentekezett új résszel 3DS-re, a Test Drive-sorozatot a Ferrari Racing Legends (adatlapunkon) taszította le a szakadékba, a Total Annihilation pedig gyakorlatilag halott -- le lehet vonni a nem túl pozitív konklúziókat.