Bár úgy tűnhet, manapság a zombik a legdivatosabb természetfeletti lények, azért a vámpíroknak sincs okuk attól félni, hogy népszerűtlenné válnak. Ebben a hónapban két ilyen témájú játékban is elmerülhetünk, hiszen a Vampire: The Masquerade – Swansong megjelenését néhány nappal előzte csak meg a V Rising Early Access-fázisba lépése.

Feltámadás

A Stunlock Studios felülnézetes akciójátékában egy hétalvó vámpír bőrébe bújhatunk bele, aki a hosszúra (pár száz évre) nyúlt szundinak hála alaposan legyengült. Célunk az ébredés után egy ideig a puszta túlélés, mert szegény vérszívónak még egy szarvas legyőzése is komoly kihívást jelenthet. De a jövőben olyan ambíciókat is kitűzhetünk magunk elé, mint egy komplett vámpírbirodalom megteremtése. Persze addig hosszú utat kell megtennünk, amit megtehetünk egymagunk, vagy más játékosokkal közösen, hála a PvE és PvP játékmódoknak.

Vámpírunkat felszerelhetjük különböző szúró- és vágófegyverekkel, de természetesen különleges képességei is vannak, amikkel meggyorsíthatjuk az ellenség eliminálását. Méghozzá nem is akárhogy, hiszen egyik-másik képesség simán tömegpusztító fegyvernek minősülhetne. Mégsem ez teszi igazán színessé a V Risingot, hanem az, hogy felépíthetjük saját erődünket. Összegyűjtve az alapanyagokat felhúzhatjuk a várfalakat, építhetünk kovácsműhelyt, fafeldolgozó üzemet, és persze külön bejáratú, összkomfortos koporsót is, ami mögött átvészelhetjük a nappalokat. Merthogy a napocska az égen percek alatt ropogósra süthet minket.

Mindezekre szükségünk is van. Egyrészt, saját erődünk védelmet nyújthat az agresszívebb állatvilággal, az ellenséges NPC-kkel és a többi játékossal szemben, másrészt itt fejleszthetjük páncéljainkat és fegyvereinket, ahogy itt termelhetjük ki a különböző szereket, amik szintén segíthetnek a harcokban. Főleg, ha a levadászható bossokkal kell szembeszállnunk, akik bizony komoly kihívást képesek elénk állítani, nemcsak saját erejükkel, de az őket kísérő kisebb seregekkel együtt. Ám már a kisebb, a pályákon kóborló alapellenfelek is nehézségeket jelenthetnek, ezekből pedig szép számmal akad mindenféle lény. A szimpla erdei banditákon túl összefuthatunk farkasokkal, entekkel de még hullákat életre keltő mágusokkal is. És ez csak pár példa. Szóval unatkozni nem lehet.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mivel vámpírok vagyunk, vérre van szükségünk, amiket ellenfeleinkből és a vadon jámbor teremtményeiből nyerhetünk ki. Ha eléggé legyengültek, lecsaphatunk gigájukra és felszürcsölhetjük a bennük keringő vörös nedűt. Az így felhalmozott vértartalékkal nemcsak az életerőnket tölthetjük vissza, de bónusz értékeket is kapunk képességeinkhez. Ez utóbbi viszont nagyban függ attól, milyen vért ittunk. Minél erősebb a levadászott lény, annál jobb minőségű a vére. Apropó, a vérkészlet arra is jó, hogy kománkat talpra állítsuk, ezzel együtt átadva a bónuszokat is.

Van még hová fejlődni

A V Rising a fentieknek hála már most egész élvezetes és addiktív játék, főleg társaságban. És Early Access mivolta ellenére jól összerakott, bugba például egyszer sem futottam bele, ugyanakkor még akadnak hiányosságok. A legzavaróbb talán az, hogy ha nappal bebújunk a koporsónkba, az idő nem gyorsul fel, sőt még az óra is eltűnik. A várakozás az éjszaka eljövetelére így kifejezetten unalmas és hosszú. Emellett bár a játék rendkívül jól opciózható, néhány beállítás, például a klán méretének növelése, még csak egy külső fájl szerkesztésével érhető el.

De mindezek inkább csak apróbb zavaró tényezők, amiken a fejlesztők szorgosan dolgoznak. Például nem is olyan régen futott be egy frissítés keretében az offline játék lehetősége. És mivel a 2023-ra tervezett megjelenés még eléggé messze van, a fejlesztőcsapatnak bőven van ideje pótolni a hiányosságokat, és lecsiszolni a V Rising durvább éleit. Viszont, ha szereted a túlélős játékokat vagy odavagy a vámpírokért, és bírod a többjátékos élményre kihegyezett programokat – ami ebben az esetben egyedül is szórakoztató –, akkor a V Risingra már most érdemes lehet beruházni.