Vada Joicsi az ipar egyik legendás figurája, hiszen 15 évet húzott le Japán egyik meghatározó cége élén. Most azonban eljött az ideje a váltásnak.

Vada 2000 áprilisában lépett be az akkor még csak Square néven futó vállalathoz, hogy az év végére elfoglalja a vezérigazgatói széket. Miután 2003-ban a cég és a rivális RPG-gyártó Enix egyesült, Vada 2013 márciusáig mozgatta a Square Enix gépezetét, felvásárolva többek között a Taitót és az Eidost. Ekkor azonban a rossz pénzügyi eredmények és előrejelzések miatt lemondani kényszerült, átadva helyét Macuda Joszukének. Azóta az igazgatótanács elnöki posztját töltötte be, bár ez inkább formális titulusnak nevezhető, hiszen ebben a minőségében a cégét hivatalos fórumokon nem képviselhette, és végrehajtó hatalma sem volt.

Vada Joicsi 2014 őszén alapította meg a Shinra Technologies nevű céget a Square Enix szárnyai alatt, ám az anyacégtől teljesen elkülönülve. A Shinra a felhőtechnológia lehetőségeit kutatja, különös tekintettel a multiplayer játékokra; céljukat Vada úgy fogalmazta meg, hogy „a konzolokat szuperszámítógépre akarják cserélni”. Azóta olyan partnerekkel kötöttek kapcsolatot, mint a Ubisoft, az Avalanche Studios vagy a Human Head. A mostani bejelentés szerint Vada minden idejét és erejét e cégnek szenteli a továbbiakban.

Vada Joicsi