Nekünk, európai játékosoknak a Square Enix sokáig csak egy „japán kiadó” volt, amelyhez a Final Fantasy-szériát kötöttük, bár a konzolos haverok azért a Kingdom Hearts és a Dragon Quest kapcsán is fel-fel emlegették a nevüket. Aztán 2009 februárjában robbant a bomba: a cég közel 85 millió fontért felvásárolta a régóta haldokló Eidost, ezzel megvetve lábát az öreg kontinensen, egyben hozzájutva olyan patinás szériákhoz, mint a Tomb Raider, a Hitman, a Deus Ex, a Thief és a Legacy of Kain franchise. Azóta már megtanultuk a nevüket mi is, hiszen az előbbi felsorolás első három tagjának új része szimplán zseniális lett, és közben olyan remek játékokat is kaptunk a Square-től, mint a Sleeping Dogs. Szóval úgy tűnik, nagyon fut a Square szekere. Vagy mégsem?

Nos, a cég most nyilvánosságra hozott pénzügyi előrejelzése alapján a március 31-én lezáruló 2012-es pénzügyi év súlyos, számszerűsítve és átszámolva 25 milliárd forintnyi veszteséget hoz, ami bizony komoly összeg. Ennek legfőbb oka, hogy Európában és Észak-Amerikában a konzolos játékok eladásai jelentősen visszaestek (jegyezzük meg, hogy a kiadó zászlóshajójának számító Final Fantasy-széria körül egy kisebb szappanopera alakult ki, amelyről rendre beszámoltunk mi is itt a PGO-n, lásd lent, a kapcsolódó híreknél), illetve a játéktermi (arcade) masinák üzletága sem úgy muzsikál, ahogy kellene. Mindezekre egyébként már reagált a cég, hiszen belekezdtek egy komoly átszervezésbe, úgy a vállalati struktúra, mint a fejlesztési irányelvek és az üzleti modellek terén, de ez természetesen ismét komolyabb kiadásokat jelentett, ami szintén hozzájárul a veszteségekhez.

Ezek után talán nem is meglepő, hogy ma bejelentették a Square Enix elnöke, Vada Joicsi lemondását. Bővebb magyarázatot nem kaptunk, a hivatalos indoklás a „menedzsment átszervezését” jelölte meg, de a fenti számok azért sejtetni engedik, hogy ennél többről van szó. Az 1959. májusában született szakember 2000 áprilisában csatlakozott a céghez, mint ügyvezető igazgató és pénzügyi főnök. Részt vett a vállalat átszervezésében, immár az ő irányítása alatt vásárolták fel a Taitót 2005-ben, illetve az Eidost 2009-ben. Vadát 2006-ban nevezték ki elnök-vezérigazgatónak, most pedig, tehát 2013. március 26-án lemondott. Helyét Macuda Juszuke veszi át, aki 1998-ban lépett be a Square-hez, és 2000-ben ugyan felmondott, ám az újraformált céghez ismét leigazolt 2001-ben, mint pénzügyi igazgató. Egy hete nevezték ki vezérigazgatónak, akkor még mint Joicsi Vada elnök és Honda Keidzsi alelnök jobbkeze. A hivatalos átadás-átvétel június végén várható.

A magunk részéről megköszönjük az eddigi munkát és a nagyszerű játákokat Vada Joicsinak, egyben reméljük, hogy utóda irányítása alatt hasonlóan színvonalas alkotásokkal ajándékoz meg minket a hamar sokak kedvencévé vált japán kiadó.

Lemondott a Square Enix elnöke!