Az Egyesült Államok Hadseregének és Belbiztonsági Hivatalának közreműködésével készül egy, a tanárokat az egyre szaporodó iskolai lövöldözésekre felkészítő, virtuális valóságot felhasználó szimulációs program. A projektben fontos közreműködő egy, a 2012-es Sandy Hook-beli általános iskolai vérengzés 28 halálos áldozat egyikének édesanyja – az ő beszámolói, és a rendfenntartó erők diszpécsereinek beszélgetései fontos támpontokat szolgáltattak a környezet és az események rekonstruálásában.

A tervek szerint 2018 tavaszára készül el a tűzoltók és rendőrség által már használt EDGE (Enhanced Dynamic Geo-Social Enviroment) program speciális, tanároknak szánt változata, melyre 5.6 millió dollárt különítettek el az említett szervek. A kiképzésben résztvevők három szerepbe bújhatnak – tanár, elkövető, és hatósági; tanárként a gyerekek biztonságba helyezése, támadóként célpontok keresése és megölése, rendőrként pedig a támadó megölése a feladat.

Igen, szörnyen hangzik akár virtuálisan is áténi egy ilyen eseményt, de ahogy Tamara Griffith, az EDGE egyik fejlesztőmérnöke fogalmaz - “Minél több tapasztalat áll rendelkezésre, annál nagyobb az esély a túlélésre. Ez az eszköz lehetőséget ad a gyakorlásra, tapasztalatszerzésre, ezáltal tudatosítva, hogy az adott helyzetben mi működhet és mi nem”.

A sors különös fintora, hogy éppen az iskolai lövöldözésekért és más terrorcselekményekért általában felelőssé tett, de legalábbis szóba kerülő videojátékokból kinőtt projekt készítheti fel a szülőket és tanárokat. Persze ez nem megoldás ezekre az esetekre, csupán egy segédeszköz, mely a jövőben talán életeket is menthet.