2007 óta nem játszhattak a PC-párti játékosok Halóval. Ugyan az első részt, a Combat Evolvedet három folytatás és három spin-off epizód követte, asztali számítógépen csak a Halo 2-ig jutottunk el, a többi játék mindegyike Xbox-exkluzív maradt. Ezen változtat most a Spartan Assault, amelyről már egy ideje pletykáltak, sőt, a címe felbukkant a Microsoft E3-ra vitt játékainak listáján is.

A Halo: Spartan Assault egy felülnézetes arcade akciójáték, kizárólag Windows 8-ra és Windows Phone 8-ra készül el, azaz PC-n, tableten és okostelefonon játszhatunk majd vele. A történet a Halo 3 és 4 között játszódik, és Sarah Palmer parancsnok körül forog, aki annyi társához hasonlóan belekeveredik a Covenant elleni háborúba.

A 343 Industries és a Vanguard Games közös fejlesztésében készült játék 25 egyjátékos kampányt ígér, telis-tele klasszikus Halo fegyverekkel és járművekkel, a már megszokott szabad pályákkal, kiváló mesterséges intelligenciával, lenyűgöző grafikával, valamint hangokkal. A felhőalkalmazásnak köszönhetően lehetőségünk lesz elkezdeni a játékot tableten, hogy aztán PC-n fejezzük azt be. Az irányítás minden platformon kézre álló lesz, az érintőképernyővel ugyanolyan kényelmesen vezérelhetjük az akciót, mint egérrel és billentyűzettel.

A Halo: Spartan Assaultot játszva XP-t gyűjthetünk, vadonatúj achievementeket és emblémákat szerezhetünk a Halo 4-hez, teljesíthetünk heti kihívásokat, vagy versenyezhetünk barátainkkal a ranglistákon. E mellett kiérdemelhetünk egyedi fegyvereket és felszereléseket is, de a mikrotranzakciós rendszerrel akár fel is gyorsíthatjuk eme fejlesztések megszerzését.

A játék idén júliusban jelenik meg, nagyjából 7 dolláos áron, de minden platformra külön meg kell venni. És hogy mi lesz ezután? Ez egy jó és fontos kérdés. Vajon a Spartan Assault ritka kivétel lesz a Halo-játékok sorában, vagy a Microsoft végre felhagy az Xbox exkluzivitással, és játékait újra elkészítteti PC-re is? A válaszokat az idő hozza meg, de addig legalább reménykedhetünk a pozitív változásban.

Halo: Spartan Assault -- Megjelenés: 2013. július (PC) -- Gépigény: Nem ismert