• A Magyar Sportújságírók Szövetsége most először adta át Az Év E-sportolója díjat
  • Kiss "Vizicsacsi" Tamás LoL-játékos lett a győztes

Január 16-án rendezik a Nemzeti Színházban a 62. Az Év Sportolója Gálát, ahol 2019 legjobb magyar sportolóit fogják díjazni, idén pedig új kategóriákkal bővült az átadó, köztük Az Év E-sportolójával, melynek győztesét a mai sajtótájékoztatón ki is hirdették.

vizicsacsi-ev-esportoloja.jpg

A legjobbnak Kiss "Vizicsacsi" Tamást választották, aki hazánk egyik legismertebb esportolója, évek óta ott van az európai League of Legends-mezőny elitjében, tavaly pedig - magyar játékosként először - a világbajnokságon is eljutott a Top 8-ig.

"Nagyon szépen köszönöm az elismerést, rendkívül megtisztelő számomra. Mérföldkő mind a magyar e-sport, mind az én pályafutásom tekintetében. Remélhetőleg fontos lépés lehet ez az e-sportok társadalmi elismeréséhez" - nyilatkozta Vizicsacsi.

"Eltökéltek vagyunk abban, hogy jövőre a többi díjjal együtt, a színpadon adjuk majd át ezeket a díjakat. Nagyon sok jelzést kaptunk, hogy van két olyan terület, amelyet a hagyományos kategóriák nem fednek le, de több százezer embert mozgatnak meg. Ilyen a szabadidős sport, a másik ilyen terület, amelynek az előre törését nem lehet nem észrevenni az az e-sport. Sokan talán bizalmatlanok, furcsának tekintik, de nagyon sokan űzik. Valódi verseny van, valódi sztárok vannak. Valódi légiósok vannak. A mi díjazottunk is olyan lesz, aki ügyessége révén külföldre jutott. Innentől kezdve az e-sport is egy olyan terület, ahol a legjobbakat díjazni fogjuk" – mondta Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke.

"Nagy öröm számunkra, hogy a hazai sportújságíró szakma immáron az e-sport teljesítményt is értékeli. Az e-sport nagyon sok területen hasonlít a hagyományos sportokhoz, a Magyar E-sport Szövetségnek pedig célja, hogy a jövőben az e-sport hivatalosan elismert sportág legyen. Büszkék vagyunk Kiss Tamásra, akinek karrierje példaértékű lehet a hazai e-sport társadalom számára. Köszönjük a Magyar Sportújságírók Szövetségének, hogy nyitnak a versenyszerű videojátékok felé." – tette hozzá Biró Balázs György, a HUNESZ elnöke.

A jelenleg 26 éves Vizicsacsi egyébként novemberben jelentette be, hogy felhagy a versenyszintű játékkal.

Kiss „Vizicsacsi” Tamás Legfontosabb eredményei

  • IEM San José 2014 - 2. hely
  • EU LCS Spring playoff 2015 - 2. hely
  • IEM Oakland 2017 - 1. hely
  • EU LCS Spring playoff 2017 – 2. hely
  • EU LCS Spring 2017 MVP
  • EU LCS Summer playoff 2018 – 2. hely
  • League of Legends világbajnokság 2019 – 5-8. hely