• Woody Allen jövőre forgatja utolsó filmjét Párizsban
  • Utána regényt szeretne megjelentetni

Woody Allen saját rajongóitól is rengeteg kritikát kapott az utóbbi években, főleg az Egy esős nap New Yorkban premierjét követően hangoztak el megfáradt stílusára vonatkozó megjegyzések. Úgy tűnik, a nyolcvanhat éves rendező is meghallotta a kor szavát, ugyanis bejelentette, hogy jövő ősszel utolsó filmjét forgatja majd. A Wasp 22 történetét egyelőre nem hozta nyilvánosságra, de 2005-ös Match Point című munkájához hasonlította a koncepciót. A Jonathan Rhys-Meyers és Scarlett Johansson főszereplésével készült romantikus opuszban egy tenisz edző összebarátkozik a londoni felső tízezer előkelő tagjával. Kapcsolatuk azonban könnyen felborulhat, utóbbi menyasszonyába ugyanis beleszeret a főhős.

Film helyett regény

Allen azonban nem tervezi a teljes visszavonulást, erről a La Vanguardiának nyilatkozott. „Alapvetően az az elképzelésem, hogy nem készítek több filmet, hanem az írásra koncentrálok” – mondta, majd hozzátette, hogy a Wasp 22 megjelenését követően egy regényt tervez kiadni. Utolsó rendezésének munkálatai Párizsban zajlanak majd, francia színészgárdával.

e7437bb6-bff7-4f26-84a4-681f3282b837.jpg
(Woody Allen. A kép forrása: HVG)

Allen pályája

A hetvenes évek korszakalkotó színész-író-rendezője nem végzett filmes iskolát és egyetemre sem járt, első egészestés munkája, a Fogd a pénzt és fuss! azonban rögtön átütő sikert hozott neki. Később kényszeresen loholó, gesztikuláló és fecsegő karaktereivel, illetve párkapcsolati történeteivel vált közönségkedvenccé. Leghíresebb filmje az Annie Hall, a Manhattan, az Agyament Harry, valamint a Hannah és nővérei.

Allen az 1983-as Zelig révén az áldokumentumfilm műfajában is letette névjegyét – a két háború közti Németországot karikírozta. Noha a Játszd újra, Sam! készítésében csupán színészként vett részt, az 1972-es romantikus vígjátékot is gyakran emlegetik vele kapcsolatban. Az ezredforduló után Európa legszebb városaiba látogatott. Rómának szeretettel és főleg Éjfélkor Párizsban című filmjeit a kritika és a közönség egyaránt szerette.

Itthon Kern Andrással forrt össze karaktere, aki nem pusztán állandó szinkronhangja, hanem a Vígszínház Játszd újra, Sam! előadásában is helyébe lépett. Nektek melyik a kedvenc Woody Allen filmetek? Írjátok meg kommentben!