Az ingyenesen játszható játékok egyre nagyobb szeletét fedik le a PC-s játékpiacnak, amire az elmúlt pár év alatt a játékkiadók is felfigyeltek. Divatos szó lett a mikrotranzakciós vásárlás, egyre jobb minőségű F2P játékok lepik el a piacot, még az olyan nagy kiadók, mint az EA is egyre inkább tolódnak a free-to-play szegmens felé. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen bő számmal akadnak cégek, akik egy-egy terméküket példa értékű sikerre vitték. Ilyen az ukrán illetőségű Wargaming.net csapata is, akiknek minden idők legsikeresebb tankos játékát, a World of Tanksot köszönhetjük. Egy ilyen kiváló teljesítmény után természetes, hogy készül egy folytatás is, amihez a kiadó fogta az eredeti receptet, hozzáadott egy adagnyi bárányfelhőt, majd az egészet kifutópályára helyezte -- így született meg a World of Warplanes.

World of Warplanes JátékképekWorld of Warplanes JátékképekWorld of Warplanes Játékképek

A VÖRÖS BÁRÓTÓL KOREÁIG

Azok, akik már játszottak a World of Tanksszal, minden bizonnyal ujjongva és komoly tapasztalatokkal vetik majd bele magukat a repülőgépes őrületbe, aminek főmenüje első ránézésre ugyanúgy fest, mint a tankos elődé, csak itt a lánctalpas monstrumok le lettek cserélve repülőkre. Minden ikon, minden menüpont a megszokott helyen pihen, WoT-veteránként szinte azonnal otthon érezzük magunkat a játékban, így nincs is más dolgunk, mint felpörgetni a propellereket és nekiállni az ellenséges gépek tűzcsóvává alakításának. 

A World of Warplanes, hasonlóan elődjéhez, egy online játszható többszereplős program, annyi különbséggel, hogy tankok helyett repülőgépek csapnak össze a győzelemért. Ezeket a repülőgépeket különféle osztályokba sorolja a rendszer, egy-egy mérkőzés alkalmával mindegyik kategória képviselője megjelenhet a csatatéren. A legalacsonyabb osztályba kerülnek a kétfedeles, első világháborús csotrogányok, majd ahogy szépen, lassan haladunk előre, és gyűjtjük a tapasztalati pontokat és a pénzt, úgy nyithatjuk meg a jobbnál jobb masinákat. A játékban megtalálhatók az elmúlt 100 év repüléstörténetének leghírhedtebb példányai, így a kezdeti kétfedelesektől egészen a korai sugárhajtású gépekig mindenféle légi járművet kipróbálhatunk majd, méghozzá három nemzet színeiben.

Sajnos a bétateszt során még nem volt alkalmunk bepillantani a fejlődési fa koronájába, de nagy valószínűséggel hasonló rendszert üdvözölhetünk majd itt is, mint a tankos őrületben. Reményeink szerint különféle rádiókat, elsődleges és másodlagos fegyverzetet, no és persze jobb és erősebb motorokat pakolhatunk majd repülőgépeink vázszerkezetébe, na persze csak akkor, ha a megfelelő számú győzelemmel a hátunk mögött elég pénzt harácsolunk össze rájuk. Természetesen ezúttal is lehetőségünk lesz arra, hogy valódi pénztárcánk kicsattintásával töltsük fel a játékban található aranypénzkészletünket, amivel drágán ugyan, de azonnal elérhetők lesznek a legfejlettebb cuccok is. Szerencsére a fizetős játékosok ezúttal sem jutnak majd behozhatatlan előnyhöz, hiszen pár órányi (vagy legyen inkább az pár száz órányi) kitartó játékkal bárki behozhatja a lemaradását velük szemben.

World of Warplanes JátékképekWorld of Warplanes JátékképekWorld of Warplanes Játékképek

VADÁSZGÉPEK HAT ÓRÁNÁL!

A játékmenet nagyjából ugyanúgy fest, mintha a már megszokott tankokkal vonulnánk csatába. Ezúttal is kétszer 15 játékos veszi kézbe a virtuális botkormányt, és próbálja meg ledarálni a másikat a csatatérről, igaz, ezúttal a levegőben. A helyzet annyiban más, hogy most már vannak opcionálisan elpusztítható földi célpontok is, melyek megsemmisítéséért nemcsak bónuszpontokat kapunk, hanem csapatunkat is hozzásegíthetjük a győzelemhez. Ebben lesznek segítségünkre a bombák, melyekkel megszórhatjuk az ellenséges raktárépületeket vagy bunkereket, viszont ezzel vigyáznunk kell, ugyanis ha bombázás közben túl alacsonyra süllyedünk, vagy túl közel merészkedünk az ellenség bázisához, a légvédelem pillanatok alatt miszlikbe apríthatja a gépünket.

Érdekes volt látni, hogy a készítők igyekeztek itt is megőrizni azokat a járműkategóriákat, amik színessé és izgalmassá tették a World of Tanksot. A World of Warplanes négy különféle kategóriába sorolja a repülőgépeket, de persze bétáról lévén szó még semmi nincs kőbe vésve. Az elsőbe kerülnek a hagyományos elfogó vadászok, tehát azok, akikkel a célunk az ellenséges repülőgépek elpusztítása lesz. Ezek a gépek általában gyorsak, fordulékonyak, valamint közepes tűzerővel rendelkeznek. Azután jönnek a nehezebb masinák, a vadászbombázók, melyeknek jóval vastagabb a páncélzatuk, viszont kicsit lomhábbak, mint az egyszerű vadászok. Őket az anyahajóról indítható társaik egészítik ki, akik a rakomány ledobását követően kifejezetten jó vadászokként harcolhatnak tovább. Végezetül pedig ott vannak az igazi nehézcirkálók, a nagydarab két- vagy többüléses bombázók, melyekben hátsó lövész gondoskodik a mögöttünk lévő terület tisztán tartásáról.

World of Warplanes JátékképekWorld of Warplanes JátékképekWorld of Warplanes Játékképek

AMEDDIG A SZEM ELLÁT

A World of Warplanes testében ugyanaz a BigWorld névre hallgató grafikus motor lüktet, mely az előd megmozgatásáért is felel. A látvány ezúttal is pazarra sikeredett, a grafika szinte lemászik a képernyőről. Mozgás közben persze az egész egy kicsit másképp fest, valamint a kezelőfelület valamelyest belerondít a látványba, de szó mi szó, a készítőknek semmi okuk nem lehet a szégyenkezésre. A repülőgépmodellek eszméletlen jól néznek ki, a táj közelről és távolról is látványos képet tár elénk, az összhatás pedig egész impozánsra sikeredett. Az ilyesminek az átlag játékok többnyire megkérik az árát, sokszor a jó grafika mellé jó gép is dukál, de szerencsére a World of Warplanes ebben kivételt képez. A játék gépigénye ugyanis olyan alacsony (2,2 GHz CPU, 2 GB RAM, 256 MB VGA), hogy még a magyar háztartásokban lévő számítógépek zömén is vígan elfut, ráadásul a grafikus beállítások közt lévő kismillió csúszka segítségével olyan sebességűre optimalizálhatjuk a játékot, amilyenre csak akarjuk.

A repülőgépes játékok esetében a legsarkalatosabb kérdés mindig az, hogyan képesek megoldani az irányítással járó gondokat a készítők -- mert tegye fel a kezét az, akinek még megvan a joystickja otthon. Na, tessék, nem vagytok túl sokan... Bevalljuk, már mi is rég kidobtuk porosodó örömbotunkat a szekrény mélyéről, hiszen nem sejtettük, hogy valaha még szükségünk lesz rá. Szerencsére a Wargaming.net csapata jól érezte, hogy nem sokan lehetnek már azok, akiknek még megvan a botkormányuk, ezért játékukat úgy készítették el, hogy egérrel és gamepaddel is tökéletesen irányítható legyen. Valószínűleg az előbbi, tehát az egeres vezérlés lesz az, amire mindenki leginkább kíváncsi, hiszen PC-s játékról lévén szó sokan dacból sem vesznek maguknak kontrollert. Az egérrel történő irányítás úgy fest, hogy a képernyő közepén látunk egy kört, ami repülőgépünk haladási irányát mutatja. Ekörül húzogathatunk egy másik kört, amit ha eltávolítunk a középsőtől, akkor gyorsabban fordulunk, ha közelítünk, akkor lassabban. Nem szükséges két négyzetméteres egérpad ahhoz, hogy tegyünk egy 360 fokos fordulatot gépünkkel, elég egyszerűen csak kitolni egy irányba a kurzort. Persze számunkra a kontrolleres irányítás jóval barátságosabbnak tűnt, mint az egeres, ettől függetlenül biztosra vehetjük, hogy a legprofibb pilóták egérrel és billentyűzettel alázzák majd porba a társaikat.

World of Warplanes JátékképekWorld of Warplanes JátékképekWorld of Warplanes Játékképek

HAMAROSAN A MOZIKBAN

Pontos megjelenési dátuma még nincs a játéknak, de a program belépett a zárt bétafázisba, így feltételezhetjük, hogy már csak hónapok, illetve mire ezeket a sorokat olvassátok, talán csak hetek vannak hátra a megjelenésig. Reméljük, hogy hamarosan mindenki számára elérhetővé válik a World of Warplanes, akkor pedig majd mi is visszatérünk még egy mindenre kiterjedő teszttel.



WORLD OF WARPLANES BÉTAKÓD A PC GURU MELLÉ!


Szeretnél te is részt venni a World of Warplanes zárt bétájában? Kódot lehet igényelni a játék hivatalos oldalán is, viszont ha biztosra szeretnél menni, akkor nem kell mást tenned, mint beszerezni a 2012/11-es PC Gurut, hiszen minden magazin mellé jár egy egyedi bétakulcs, amivel azonnal beszállhatsz a küzdelembe. Ha kíváncsi vagy, hogy ezen kívül mit kínál még a magazin, akkor KATT IDE.