WoW: a játékvilág kokainja?A témáról a svéd The Local magazinban olvashatunk, amely szerint a Blizzard közösségi internetes szerepjátéka, a World of Warcraft a legveszélyesebb játék a piacon.

Rendkívül rossz véleményüket erről a játékról egy konkrét eset alapján formálták. Egy fiatal fiút Svédország déli részében azért vittek kórházba, mert összeesett, miután 20 órán keresztül „wowozott”. Az ilyen események persze nem ritkák: az USA-ban rendszeresen hallhatunk hasonló extrém „WoW”-os játékélményekről szóló igaz rémtörténeteket, amelyek során az illető súlyos állapotba került a túlzott játék miatt, vagy akár bele is halt a szünet nélküli „wowozásba”.

Svédországban ugyanakkor rendkívül népszerű ez a játék –- különösen a fiatalabb korosztály körében: a World of Warcraft európai szervereinek tekintélyes részét teszik ki tinédzser svéd játékosok. A svéd fiatalok tényleg szenvedélyes játékosok, ám ez az első hír, amely az országban hasonló esetről számol be.

A svéd gyermekvédelmi szervezet, a Stiftelsen Ungdomsvård gyorsan meg is kongatta a vészharangokat: szerint a World of Warcraft egész egyszerűen „az új kokain”. Sven Rollenhagen, a szervezet vezetője konkrétan ezt nyilatkozta: „Nincs egyetlen olyan játékaddikcióhoz köthető eset sem, amelyhez -– ilyen vagy olyan formában –- ne lett volna köthető a World of Warcraft.”

A svéd nemzetközi egészségügyi intézet, a Folkhälsoinstitutet most már konkrétan foglalkozik a játékaddikcióval, mely szerintük egyre vészesebb méreteket ölt az országban, ugyanakkor -– furcsa módon -– konkrét diagnózis még nincs erre a betegségre.