A 2K Marin fejlesztésben álló, szimplán csak XCOM névre keresztelt PC-re és Xbox 360-ra készülő játék a hivatalos sajtóközlemény szerint tartalmazza majd a sorozat imádott stratégiai elemeit és komoly történetét, ám mindezt egy belső nézetes lövölde, vagyis egy FPS formájában tálalják, s ez talán mondani sem kell, nem fog tetszeni a sorozat veterán rajongóinak.

„A BioShock 2-vel a 2K Marin csapata bizonyította, hogy mesterei a FPS-stílusnak és a történetmesélésnek, az XCOM-mal pedig felfrissítik és tovább gazdagítják majd ezt a hőn szeretett sorozatot. A játékosok egy új nézőpontból élhetik át és tapasztalhatják meg az ijesztő és magával ragadó történetet.” -- Christoph Hartmann, a 2K Games elnöke.

Arról, hogy maga a játékmenet miként fog kinézni, nem szól a fáma, de azt már tudjuk, hogy főszereplő gyanánt egy most még név nélküli FBI ügynököt kapunk, akit azzal a feladattal bíztak meg, hogy állítson meg egy rejtélyes és egye erősödő ellenséget, miközben a sorozathoz hűen rizikós taktikai döntések révén kell felülkerekednie a látszólag kilátástalan helyzeteken.