A Diablo 3: Reaper of Souls kiegészítőben bemutatkozik egy új karakterkaszt, a Crusader, ami a Diablo 2-ben látott Paladinhoz hasonló szerepet játszik a csatatéren -- a Blizzard megfogalmazása szerint egy emberi tankkal állunk szemben. A Crusader egyik hasznos képessége, hogy a pajzsával is tud támadni, a különleges mozdulata pedig a Falling Sword, amivel a mennyekből elemi erővel lecsapó villámként bánhatunk el a kiszemelt ellenféllel, melyekből nem mellesleg újfajta szörnyűségek is feltűnnek majd, például bukott angyalok és csatlóssá változtatott városiak.  

A Blizzard továbbá változtat magán a játékmeneten is egy kicsit, jön ugyanis a Loot 2.0. Ennek része a smart drop, ami gondoskodik arról, hogy olyan tárgyakat dobjon nekünk a játék, ami jobban passzol a választott karakterünkhöz, illetve tudni kell azt is, hogy a loot mennyisége csökken, annak érdekében, hogy kevesebb felesleges kacatunk legyen, valamint feltűnik a színen a Mystic artisan, amivel lenullázhatjuk az adott tárgyra kiosztott fejlesztéseket, esélyt adva ezzel arra, hogy egy jobb eszközt állítsunk össze.

A Diablo 3: Reaper of Souls mindezen felül egy új endgame opciót is tartalmaz, amit Loot Run névre kereszteltek el a fejlesztők,  játékosokként pedig egy véletlenszerűen kialakított pályán, véletlenszerűen kiválasztott ellenfelekkel kell harcolunk és gyűjtögetni, ameddig csak tudunk. Ehhez kapcsolódóan a csapat megemelte az elérhető maximális szintet hetvenre, a Paragon fejlődésből pedig eltörölték a plafont.