A Lords of the Fallen istenét persze nem akárki ölte meg: saját teremtményei, az emberek győzték le, hogy így érjenek el a materiális létezés egy magasabb fokára, megszűntetve a bűnözést és a szenvedést. A mélyfilozofikus gondolatnak azonban némileg betett, hogy az isten halála után semmi sem gátolta meg a démonok előretörését, akiket most csak egy csapat speciálisan kiképzett ember képes megállítani.

Mi magunk is egy ilyen harcost alakítunk a Lords of the Fallen során, képességein pedig a varázslástól a kardforgatásig terjednek. Mivel a program akció-szerepjáték, ezért a hardrendszer valósidejű, és nagyon sokat fektet a kihívásra, illetve a reflexekre. Ugyanakkor azonban a skilljeink is fontosak lehetnek: mivel nincsen rögzített fejlődési fa, ezért bármilyen mutáns karakter felépíthető, a kísérletezés gyümölcse pedig jobb esetben egy megállíthatatlan katona lesz.

A Lords of the Fallen hangulata és játékmenete egyébként sokat vesz kölcsön a Souls-sorozattól: itt is minden harc számít és gyakran harapunk fűbe, mire eljutunk a pályavégi gigantikus bossokig. Ugyanakkor a játék annyira nem frusztráló, mint a FromSoftware alkotásai, és itt a történet is sokkal nagyobb szerepet játszik.