Már a megjelenés előtt sejteni lehetett, hogy a Battlefield 2 nem marad kiegészítő lemez nélkül. Mint az előző rész esetében, közel fél évvel az alapjáték megjelenése után megérkezett az első expanzió az idei év legsikeresebb akciójátékához, amely minden kétséget kizáróan a Counter-Strike-on nevelkedett fiatalságot próbálja megcélozni. Az újdonságok mennyisége dicséretes: 8 új pálya, új fegyverek és kiegészítők, no és persze végre belebújhatunk a világ legismertebb különleges alakulatainak egyenruháiba, mint például az orosz Specnaz, vagy brit SAS.

Battlefield kicsit másképp

A tapasztaltabb játékosok ódzkodva tekintenek a játék dobozára; fejükben ott motoszkál a kérdés: kell ez nekem? A kétely érthető, hiszen a Special Forces nem hagyományos kiegészítő, az új pályákkal és a megváltozott játékstílussal a készítők teljesen új vizekre kormányozták a Battlefield 2 hajóját, ahol mindezidáig a Counter-Strike volt az egyeduralkodó. A nyolc új térkép leginkább a közelharcot, az ember-ember elleni küzdelmet erőlteti. Nincsenek a hátországból induló vadászgépek, visszaszorult a helikopterek szerepe, és az a kevés nehézpáncélos is sokkal könnyebben hullik darabokra alattunk, mint azt megszokhattuk. A városi hadviselés szimulációját kapjuk kézhez, annak minden előnyével és hátrányával. Háztetőkön megbújó mesterlövészek, ablakok és autóroncsok mögül tüzelő tankelhárítók, no és persze éjszakai bevetések várnak mindenkire, aki feltelepíti a csomagot.

Battlefield 2: Special Forces Battlefield 2: Special Forces Battlefield 2: Special Forces

Új cuccok, régi hibák

A számszerű adatokat mellőzve a kiegészítő jó néhány újdonságot vonultat fel, melyek közül a legkülönlegesebbek az új kiegészítő felszerelések. Először is ott a csáklya, amely segítségével könnyedén felkapaszkodhatunk tetőkre, magasabb pozíciókra, ezzel gyakran biztonságosabb helyzetbe juttatva magunkat. A dolgunk csupán annyi, hogy célzunk, és jó nagyot hajítunk a megfelelő irányba, majd máris mászhatunk. Mesterlövészekkel kötélpályát húzhatunk ki két viszonylag közeli pont között, majd azon keresztül átjuthatunk addig megközelíthetetlen tetőkre. A kütyük közül talán a legérdekesebb a könnygázgránát-puska, mellyel alaposan megkeseríthetjük ellenfeleink életét, ugyanis ha valaki besétál ennek a füstjébe, heves köhögőgörcsöt kap, majd a látása is teljesen elhomályosodik. Persze a megoldás is ott lapul mindenki tarsolyában, ugyanis a gázmaszkot magunkra öltve néhány másodperc után magunkhoz térünk - csupán annyi a baj vele, hogy látómezőnk nagy részét kitakarja, és a futást se bírjuk annyira benne.

Az éjszakai pályákhoz természetesen éjjellátó berendezés is dukál, amely hasonlóképpen működik, mint bármely régebbi játék esetében. Elég korszerűtlen változatot kapunk, erős fényben csak ront a helyzeten, ha rajtunk van. Nem beszélve a villanógránátokról, amit ha az orrunk elé vágnak, fél percig magunkhoz sem térünk; és amikor igen, jó eséllyel már kezdhetjük is bőszen nyomogatni a szanitécért kiáltó segítség-gombot, hogy felélesszenek minket.

A hadszíntereken megjelenő új harcoló oldalak természetesen új fegyverekkel színesítik a Battlefield 2 amúgy is széles palettáját. Az orosz különleges osztag emberi leginkább a MEC fegyverarzenáljával operálnak, viszont a szembenálló oldalon megjelent lázadók újonnan kézhez kaparintott RPG-je roppant veszélyes, ugyanis lövés előtt vagy közben nem figyelmezteti a páncélosok vezetőit. Persze ezeket a rakétagránátokat irányítani nem lehet, ezért a ballisztikus röppálya kitapasztalása időbe telik majd mindenkinek. A brit SAS fegyverei viszont majdnem mind újak, no és halálosabbak mint az összes többi oldal együttvéve. Modern gépfegyvereik pontosak és veszélyesek, főként szakavatott játékosok kezében.

Bekerült jó néhány új jármű is a kiegészítésbe. Az egyszemélyes buggy és jetski piszkosul gyors, segítségükkel könnyedén, pillanatok alatt eljutunk bárhova a térképen - de persze nagyon sérülékenyek vagyunk ezeknek a kormányai mögött. Az új páncélosok mellett természetesen az új helikopterekre voltunk a legkíváncsiabbak, de sajnos csalódnunk kellett. Az új Apache AH-64 és az orosz MI-24 szinte semmiben nem tér el az alapcsomag kávédarálóitól, de persze már az új modellek külalakja is megdobogtatja a militarista szellemű játékosok szívét.

Mindezen újdonságok ellenére is akadt min bosszankodni, hiszen az előző javítások telepítési hibái mit sem változtak az elmúlt hónapok során. Így azok, akik nem átallottak magyar nyelvű Windowsukban ékezetes karaktereket tartalmazó felhasználói nevet megadni telepítéskor, igencsak szívhatják a fogukat az install gomb lenyomása után, ugyanis a programot ebben az esetben egyszerűen nem lehet felpasszírozni gépünkre! Ugyancsak bosszantó, hogy a szerverkeresőben a szűrők ki-be kapcsolgatása után a program nem lát semmilyen játékot, és újraindítással lehet ezt megjavítani. Nem is beszélve arról, hogy alig találni olyan szervert, ahol 200-as ping alatt tudunk játszani…

Ezen felül a játék gépigénye és töltési ideje is agyvérzés-közeli állapotba juttathatja az egyszeri játékost, mi legalábbis, miután 10 perc töltögetés után sikerült bejutni az egyik pályára, olyan sebességet tapasztaltunk, amit korszerű konfig birtokában nem várna az ember (10-15 FPS). Ilyenkor persze jöhet az új driver, a grafikai részletesség csökkentése, ismét ötperces várakozás a pálya betöltése előtt, és szerencsés esetben még épp játszhatunk pár pillanatot, mire elkezdődik a következő térkép betöltése - no és maradék hajunk teljes kihullása. Ezért a minimálisan meghatározott konfigurációt kéretik nagyon minimálisnak venni, 1 GB memória mellett jobb, ha a töltögetések idejére odakészítünk magunk mellé egy napi hideg élelmet…

Battlefield 2: Special Forces Battlefield 2: Special Forces Battlefield 2: Special Forces

Kiegészítve, első rész

  A Battlefield 2-vel az Electronic Arts nem titkolt célul tűzte ki maga elég a Counter-Strike játékosok tömegeinek átpártoltatását maguk mellé. A Special Forces esetében már kristálytisztán látszik, hogy mindent megtesznek ennek érdekében. Gyors és pergős közelharcok, izgalmas lopakodások az ellenfél háta mögé, és minden, amit más taktikai shooterekben már láthattunk - de persze a lehető legjobb és legigényesebb kivitelezésben. Akik az alapjáték után valami egészen újra vágynak, feltétlen próbálják ki a Special Forcest, hiszen az alapcsomagban található pár pályát minden bizonnyal agyonnyüstölték már, hozzánk hasonlóan. A kiegészítő nem tökéletes, de teljes értékű alkotás, mely újdonságainak mennyiségével jó néhány napra képes lekötni bárkit. Ha a fent említett hibákat kijavítják, örömmel fogadnánk egy újabb csomagot is a közeljövőben - aminek eljövetelében szinte biztosak lehetünk.