Alapvetően nyitott vagyok az innovatív, új ötletekre. Annak idején pont annyira csodálkoztam rá a Move-kontrollerek adta új mozgáslehetőségekre, mint a Guitar Hero és Rock Band leegyszerűsített hangszereire, vagy a PSVR által elhozott virtuális valóságra. Ezek mind nagyszerű, előremutató ötletek voltak, melyek rengeteget tettek hozzá a videójátékos-kultúra fejlődéséhez, mind technikai, mind élmény szempontjából. De említhetném akár a fénypisztolyokat vagy később a Kinect mozgásérzékelőjét, illetve a vele érkezett rengeteg új lehetőséget a játékokban. Örülök neki, ha ez az ipar még képes valami igazán egyedivel előállni, amivel elkápráztathatja a rajongókat. Nos, a Before Your Eyes azzal próbál kitűnni a hasonszőrű, leginkább a narratívára épülő társai közül, hogy mozgásérzékelés helyett itt a szemünkkel irányíthatjuk a történéseket. Igen, jól olvastad: a játékban a haladást real time a pislogásunkkal befolyásolhatjuk, ami egy egészen egyedi ízt kölcsönöz neki.

Eleven emlékek

A sztori a halálunkkal kezdődik (erős nyitány!), pontosabban egy csónakban térünk magunkhoz, úton a Túlvilágra. Itt találkozhatunk egy rejtélyes Révésszel, aki egy különös torony irányába visz bennünket, de mielőtt odaérnénk, még felkínálja a lehetőséget, hogy visszaemlékezhessünk múltunk bizonyos jelentősebb eseményeire. Minden nagyobb ugrás a múltban öt teljes évet számol fel, és egészen kisbaba korunktól kezdve emlékezhetünk vissza adott eseményekre. Megismerjük szüleinket, első háziállatunkat (egy nagyon édes kiscicát), majd ahogy cseperedünk, jönnek a családi bonyodalmak, a suli, az első szerelem, a karrier, a házasság és így tovább. Idővel aztán szépen elmélyül a cselekmény, és lehull a lepel a minket érintő legnagyobb tragédiáról is, de ezt inkább mindenki fedezze fel magának – annyit elárulhatok, hogy az a bizonyos mécses bizony könnyedén eltörhet!

A játék legelőször is megkér bennünket, hogy nézzünk bele a webkamerába (ez elengedhetetlen a program futtatásához), majd kalibrálnunk kell néhány pislogással a műszert, és ezzel lényegében készen is vagyunk. Ezek után vagy a fel-felbukkanó szem-ikonokra nézve kell hunyorítanunk, vagy egy megjelenő metronóm esetében tenni ugyanezt. Maga a koncepció jópofa, ezt nem tagadom – de a kidolgozással vannak problémák. Eleinte még elnézelődünk és pislogunk serényen, viszont nálam a rendszer valamiért azt is számításba vette, ha csak egy tizedmásodpercre félrenéztem, illetve megigazítottam a szemüvegemet, ami különösen érdekes, hiszen a program már az elején felismerte, hogy okulárét hordok. Ráadásul vannak részek, ahol bár megjelenik a továbbhaladást biztosító metronóm, még lehet mit csinálni (értsd: nézelődéssel triggerelni) az adott jelenetben, de ehhez meredt tekintettel kell bámulnod a képernyőt és szó szerint elég egy szemrebbenés, hogy azonnal automatikusan tovább lépj.

Kacsintgatni tilos!

Ez engem rendre kizökkentett, de ha valaki képes western-hősöket megszégyenítő módon több percig pislogás nélkül fókuszálni a képernyőre, akkor nyugodtan rá lehet menni a kioldható jutalmakra, meg a 100%-os teljesítésre. A látványvilág egyébként tetszetős, ez a minimalista dizájn az Annapurna Interactive játékaira hajaz. Természetesen a fő hangsúly a narratíván van, így a látottakat korrekt szinkronmunka segíti megérteni, ha pedig elveszítenénk az irányítást, a Space lenyomásával bármikor újrakalibrálhatjuk a webkamerát. Alapvetően a Before Your Eyes egy egészen merész ötletre épít rá egy teljes, kissé melankolikus hangvételű sztorit, de amennyire újító ez az ötlet, annyira kiforratlan is. Pislogással irányítani valamit egyáltalán nem olyan egyszerű, főleg, ha az embert külső ingerek is érik játék közben (például a macska felugrik az asztalra, becsönget a postás, vagy kigyullad a konyha), mert elég egyetlen egyszer félrenézni, vagy zavarunkban pislogni és lehet, hogy máris átugrottunk arra a következő jelenetsorra, amit még egyáltalán nem akartunk elindítani. Ennek ellenére a történetközpontú – és legfőképp az érzelmes, a lelkünket megkapargató – sztorira éhes játékosok nyugodtan tehetnek vele egy próbát, hiszen a technikai gyermekbetegségeken túl a Before Your Eyes valóban egyedi módon mesél el egy rendkívül bensőséges históriát.