Zúg a traktor, szánt az eke… Évtizedek óta ismert szólás ez, melynek végét csak azért nem idézzük, mert a szólás egy más korban, más társadalmi érában született. A politikai rendszer több mint 30 éve megváltozott, de az nem, hogy hazánk életében még mindig jelentős szerepet játszanak a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok. Ez egy életforma, amelybe egyszer mindenkinek bele kéne kóstolnia. Ezt szerencsére már bárki megteheti, hiszen lassan egy évtizede hódítanak a farmer-szimulátorok, melyek bemutatják ezt az igen nehéz, ámde gyönyörű életet…

Reggel vetés, délben trágyázás

Az első Farming Simulator 2008-ban jelent meg, mely nem aratott igazán nagy sikert, de az évről-évre történő fejlesztésekkel, javításokkal egyre jobbá és jobbá vált a sorozat, melyből a mai napig több mint 25 millió darabot értékesített a széria kiadója. A Farming Simulator 22, jelen tesztünk tárgya, még inkább bővítette a gazdálkodás lehetőségeit, így aki el akar menekülni a napi stressz elől, annak ez lehet a tökéletes választás…

Három területen lehet nekiállni a tökéletes gazdaság felépítésének, avagy vár ránk az amerikai közép-nyugatot idéző Elmcreek, a francia ihletésű Haut-Beyleron, és a svájci/osztrák mintájú Erlengrat. Lehetünk kezdők, rendelkezhetünk jelentős anyagi forrásokkal, vagy akár indulhatunk pénz nélkül is, nem lesz könnyű dolgunk. Egy virágzó, jövedelmező gazdaság felállítása rengeteg munkával jár, éppen ezért nem árt, ha utánaolvasunk a növénytermesztés alapjainak.

A Farming Simulator 22-ben rengeteg fajta növényt termeszthetünk, például újdonságként olajbogyót is, de a módszer ugyanaz. Meg kell nézni, hogy az egyes növényeknek mikor van az ültetési idejük, mikor lehet ezeket learatni, majd a vetés és az aratás között el kell végezni minden közbenső munkát. A játék elején van egy tábla beért búzánk, melyet le lehet aratni. Vehetünk kombájnt, mellyel végigmenve a földön betakarítjuk azt, utána pedig vagy beleöntjük a silóba, vagy eladjuk, ezzel rögtön pár ezer euróhoz jutva. Igen, ám, de ez nem elég. Aratás után a földet lazítani kell, mielőtt más vetőmag kerülne bele, majd következhet a trágyázás és az újabb aratás…

Szerencsére ezen feladatok elvégzéséhez minden eszköz a rendelkezésre áll. Traktorok, aratógépek, trágyázók, ekék, bálázók, utánfutók, pótkocsik: összesen több mint 400 jármű közül lehet választani a legnagyobb gyártóktól. A legendás John Deere traktor ugyanúgy megtalálható, mint az Amazonas által készített trágyázó. Igen ám, de ezek megvásárlásához jelentős pénzmagra van szükség: ha nincs elég, be lehet állni valamelyik környékbeli gazdához napszámosnak. Boronálás, vetés, aratás, permetezés... rengeteg fajta munka van, melyet el lehet végezni saját vagy bérelt eszközökkel.

Ha ennél több bevételre van szükség, akkor termelési láncokat kell létrehozni. Hogy ez mit jelent? A búzából a malomban lisztet kell őrölni, a lisztből a pékség kenyeret süt, ezáltal a jövedelmünk sokkal nagyobb lesz. Az ár rengeteg tényezőtől függ, a kereslet-kínálat folyamatosan alakítja a piacot, sőt még az is hatással lehet rá, hogy melyik boltnak kínáljuk fel az árut. Ez csak egy példa, érdemes a farm termelési profiljába illő lehetőségeket felkutatni.

Az előbb említett ültetési időnek azért van jelentősége, mert a Farming Simulatorban megjelentek az évszakok. Tavasz, nyár, ősz, tél, minden időszaknak megvan a maga feladata: télen nem kell a növényekkel foglalkozni (hacsak nincs üvegházunk), az állatok kerülnek előtérbe, ha vannak, de őket is etetni kell, és otthonra is szükségük van. Szerencsére az építkezés menüje teljesen logikus, könnyen felhúzhatunk bármit, csak le kell rakni a területre, viszont a bontás és a környezetrendezés már problémásabb.

Szép, de üres

Sok újdonság van a Farming Simulator 22-ben, ami még realisztikusabbá teszi a gazdálkodást, de hiába élvezetes a játék, vannak benne olyan dolgok, melyek azért képesek lehúzni az élményt. Hiába szép a táj, a város, kicsit üresnek, élettelennek érződik minden. Az utcákon ugyan néha elmegy egy-egy jármű, néhány madár felszáll a földekről, de ezen kívül nem lehet látni senkit és semmit. A járművek fizikája is kritikán aluli, a pick-up irányítása borzalmas, és ha nekimegy valaminek, egyszerűen lepattan az adott tereptárgyról.

Ennek ellenére mindenképpen érdemes kipróbálni a Giants alkotását, hiszen igazi nyugiélményt ad, teljes magyar felirattal kerül a játékosokhoz, ugyanakkor azt nem lehet elhallgatni, hogy ezt a programot tanulni kell. Sőt, még a veterán gazdák is találhatnak olyan területeket, melyek kezelése elsőre nem látszik egyértelműnek. Szerencsére a fejlesztők folyamatosan írják és bővítik a farmer enciklopédiát, melyet a kezdő gazdáknak érdemes elolvasni. Egy hosszú és fárasztó nap után elégedetten lehet végignézni a földeken: ez az a program, melyben nincs elérendő cél, legyőzendő ellenség, csak a tiszta, pihentető élmény. Ez tarthat 15 percig (nagyjából ennyi idő egy nagyobb földterület betakarítása/lazítása), de akár sokkal tovább is. És ez tökéletesen jól van így.