Néhány hónappal ezelőtt a tükörbe néztem, és arra a következtetésre jutottam, hogy a hosszú ideje tartó mozgásszegény életmód talán nem a legegészségesebb módja a létezésemnek, így nagy elhatározás következett, és nekiláttam a rendszeres otthoni tornának. Persze járhatnék akár konditerembe is, de azt valamiért a mozgás legtaszítóbb formájának tartom, így maradt a nappalis ugrabugra, némi diétával kiegészítve. Rengeteg módszert kipróbáltam, de a rendszeres edzés csak nem akart a mindennapok részévé válni, így jöttek a különböző mobilos alkalmazások, melyek minden alkalommal jelezték, hogy ideje befejeznem a tespedést, eljött a mozgás ideje. Másik kiváló előnyük, hogy audiovizuális ingerléssel vesznek rá a különböző gyakorlatokra, így megmarad a folyamatosság, nem kell leállnom és keresgélnem. Na, valami hasonlót álmodtak meg az Exfit és a Spike Chunsoft munkatársai is csak ezúttal Nintendo Switch-re.

Van néhány konkurens versenyző a Nindendo hordozható konzolának felhozatalában, de azért nem olyan telített a piac, így egy ilyen program könnyedén sikeres lehet a maga szegmensében. De vajon egymásra talált a minőség és a piaci rés? Hát, sajnos nem teljes mértékben. Mint azt már említettem, léteznek az ingyenes mobilos edzőprogramok, melyek számtalan funkcióval bírnak, na, ezekre próbál rátenni egy lapáttal a Fitness Circuit, a Switch felhasználók legnagyobb örömére. A játék indítása után egy kellemes kis oktatás fogad minket, mely apránként mutatja be nekünk a program felépítését és használatának fortélyait. Gyorsan szembesülhetünk vele, hogy nem csak egy géphang lesz a partnerünk, hanem rendkívül attraktív, anime stílusú karakterek testesítik meg az edzőinket. 3 női és 3 férfi karakterből választhatunk, akik együtt izzadnak majd velünk a mindennapokban – természetesen személyre is szabhatjuk őket egy kicsit, de a készítők azért nem estek túlzásba ezen a téren. A játékoshoz nem tartozik semmilyen külön avatar, így amikor a mozgásunk megszemélyesítése kerül terítékre, akkor is a választott edzőnk fogja kitölteni a képernyőt.

Essen azért néhány szó a lényegről tehát a mozgásról is, melynek során mindig a képen látható gyakorlatokat kell lemásolnunk méghozzá a kezünkre szíjazott joyconok segítségével. Ezt a megoldást már százszor (és valószínűleg jobb kivitelezésben) láthattuk korábban, de a megvalósítás pontatlansága kiválóan ösztönöz a gyakorlatok kemény elnyújtására. Szerencsére többféle formátumot van lehetőségünk művelni, a paletta az aerobiktól kezdve egészen a komolyabb, saját testsúlyos edzésig terjed. A fejlesztők állítása szerint heti 3 alkalom (10 perces etapokkal) megfelel a standard edzések mértékének – ezt szaktudás hiányában sajnos nem tudom megerősíteni, de az tény és való, hogy a szoftver által prezentált gyakorlatok kőkeményen átmozgatják a játékos minden egyes porcikáját. Én az első használat után konkrétan alig bírtam állva maradni, – mondjuk azt hozzá kell tennem, hogy nem igazán vagyok az edzőbajnokok mintapéldánya. A kezdés óta szinte minden nap bevetem a Fitness Circuitet, és bár a két hetes tesztidőszakban nem váltottam meg vele a világot, de olyan gyakorlatokat mutat, melyek az eddig használt alkalmazásokban nem voltak megtalálhatóak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Grafika szempontjából értelemszerűen nem kell túl sokat várni: előre megkoreografált jelenteket kapunk, ezek kulcsmozdulatait kell minél pontosabban lemásolnunk – a prezentációt azzal próbálták meg feldobni egy kicsit, hogy az anime stílusú figuráinkat megfejelték némi anime akcióval is. Tehát gyakran találkozhatunk olyannal, hogy az általunk végzett guggolás egy hatalmas, sorban végrehajtott ugrássá válik a képernyőn, de az is előfordulhat, hogy az egyszerű karlendítés függőleges falak megmászásaként ölt alakot. Az ötlet jó, mert vizuálisan beránt, de folyamatos használat esetén azért gyorsan unalmassá válik. A hangok sem vészesek, bár nekem keményebb gyakorlatoknál az agyamra mentek, de ez maximálisan egyénfüggő. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a tesztidőszak alatt mind kézi, mind pedig dokkolt üzemmódban rendkívül jól futott a program. Mindemellett egy 4 fős online multiplayer is elérhető benne, de ezt sajnos nem tudtam kipróbálni, mert nem találtam más játékost.

A nagy kérdés természetesen az, hogy van-e létjogosultsága a piacon a Fitness Circuitnek. Az én meglátásom szerint Switch-csen elkél ez a kis okosság, mert behúzhat olyan játékost is, aki valószínűleg a platform közelébe sem ment volna. Az viszont tény, hogy az 50 eurós (~ 18 750 forint) árcédula egészen borsos, főleg annak fényében, hogy Android vagy iOS készülékekre ennek a töredékéért kapunk hasonló élményt. Egy tisztes leárazás után viszont kellemes edzéseket tarthatunk a segítségével.