Az utód 2001-ben került a boltok polcaira. Az intró röviden bemutatja nekünk, mi is történt az első rész után. Miután legyőztük nagy ellenfelünket, Rocket Racert, láthatjuk, ahogy búskomoran bandukol a tengerparton, mikor egy arcába repülő újságban megpillant egy képet, mely egy új világot reklámoz. Több se kell neki, újra felteszi bukósisakját, és mindenkit legyőzve ismét az élre tör. 

Legózzunk!

Az Adventure részt építéssel kezdjük: nekünk kell ugyanis megépítenünk a karakterünket, illetve elneveznünk őt. Ha ezzel megvagyunk, akkor következhet a legfontosabb: a jármű. Itt kétféle opciót találunk: vagy magunk építjük meg, vagy pedig beülünk egy előre elkészített verdába. LEGO-játékról lévén szó, szerintem nem kérdés hogy mit választunk majd. 

Ha mindennel kész vagyunk, megkezdjük „karrierünket” Sandy Bay szigetén. Mentorunk egy Sparky nevű figura, aki tanácsokat ad, az ő segítségével menthetünk/tölthetünk be játékállást, illetve utazhatunk a világok között.

Célom az, hogy jó legyek…

Célunk tehát nem más, mint a különböző világokon megnyerni minden versenyt, és kihívni azok legjobb versenyzőjét. Ellenfeleink először normál autókkal rendelkeznek, a Marson azonban meglepetés érhet bennünket: vetélytársunk egy robotot fog irányítani. A legkülönlegesebb mégis a Berg (Hegy) nevű lény, akit az Arktiszon hívunk ki. Neve nem véletlen: jégbőőől vagyok… illetve van, egymaga, jármű nélkül. „Ó, ezzel nem lesz nehéz dolgunk!” gondolhatják sokan -- azonban hamar rájövünk, hogy mégsem olyan könnyű legyőzni őt, mögötte ugyan is jégcsapok nőnek ki a földből, melyek jelentősen hátráltatnak minket. 

Ha sikeresen legyőztük a kihívottakat, jutalmat kapunk: ez lehet egy pajzs, lehet jobban tapadó kerék, vagy autónkat gyorsító motor. Aki elég szemfüles, hasonló jutalmakhoz juthat az eldugott helyeken (elsősorban magas területeken) található forgószélszerű szörnyeken, az úgynevezett vortex monstereken áthajtva, és az így elinduló minijátékokat (pl. emberek fuvarozása A-pontból B-be) teljesítve. Ezen kívül minden világban találhatunk arany legókockákat is, melyből összesen 35-öt kell összegyűjtenünk, és ha ez sikerül, jutalmunk nem marad el.

Kockavilágokon át

Ha már a világok szóba kerültek: nagy pozitívum, hogy különböző LEGO-készleteken alapuló helyszíneket kapunk. Ilyen a kezdőpontunk, Sandy Bay, melynek eredetije a Lego Town, a Dino Island (Lego Adventures), a Mars (Lego Space), az Arktisz (Arctic), és végül a Xalax (Lego Racers). Eme helyekre különböző módokon juthatunk el, úgymint űrhajó, léghajó, helikopter, a legkülönlegesebb mégis a már említett Xalax, amit „á la Stargate”, egy portálon át érünk el -- de csak akkor, ha mindenhol elsők vagyunk, ugyanis itt tanyázik Rocket Racer, akit újfent le kell taszítanunk a dobogó legfelső fokáról. 

Ebben segítségünkre lesznek különböző fegyverek, melyeket verseny közben szedhetünk össze. Összesen hét darab power-upot kaphatunk, ezek mibenléte sorsolással dől el, miután felvettük a pálya közepén lebegő legókockák egyikét. Ez lehet fúró, korong, hőkövető rakéta, robbanás (ilyenkor egy buborék keletkezik a kocsi körül, és a detonáció a közelben lévő autókról letépi a kockákat), forgószél, lopakodó üzemmód (láthatatlanná válunk az ellenfél számára, így nem tud ellenünk fegyvert bevetni), illetve az aduász, a pusztító kocka, mely gyakorlatilag teljesen szétszedi vetélytársunk autóját, bár ehhez igen ritkán lehet csak hozzájutni. 

Ha viszont minket ér az a kellemetlenség, hogy minden kockát leszakítottak rólunk, akkor karakterünkkel futva kell eljutnunk egy lila szalagokkal körülvett zónába, ahol autónk újragenerálódik, és így folytatni tudjuk a küzdelmet, persze jelentős hátrányt elszenvedve, mely akár a teljes verseny sorsát megpecsételheti.

Megéri?

Grafikai téren a program nem világmegváltó darab, azonban akit ez annyira nem zavar, és inkább a játékélményre hajt, az örök barátságot köthet vele. Nekem igazából egy tervezői elgondolás nem tetszett benne: ha például a Marsról át akarunk jutni a Xalaxra, akkor előbb vissza kell mennünk Sandy Bayre, és onnan, a portálon áthajtva jutunk el célunkhoz, tudniillik a szigeten találhatóak meg szállítóeszközeink. Ez az ide-oda ugrálás kicsit kizökkenti a játékost a versenyzés ritmusából. 

Bár a Lego Racerst a fejlesztők inkább a gyermekeknek szánták, az idősebbek is nyugodtan kipróbálhatják, ha egy kis kikapcsolódásra vágynak. Ebben segít a kétjátékos mód is, ahol egymás ellen versenyezhetünk, osztott képernyőn, és ez akár remek családi szórakozás is lehet egy esős őszi hétvégén.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!