A terepmotor-szimulátorok, noha elég sok embert vonzanak, PC-n eddig elég kevés értékelhető darabbal örvendeztették meg a virtuális örömökre vágyókat - talán a Microsoft-féle Motorcross Madness sorozat volt az egyetlen igazán értékelhető alkotás a stílusban, de hát folytatásnak se híre, se hamva. Trónkövetelő érkezett volna?

Mi az, amit az ember először megnéz, amikor egy szimulátorral (vagy annak bélyegzett arcade játékkal) találkozik? Ha csak bámészkodik, természetesen a külsőségek azok, amelyek először megragadják. Ha ez alapján ítélünk, a bájosan rövid címmel megáldott Mx. VS. ATV Unleashed nem a mi játékunk. A grafika már első ránézésre is korszerűtlen: főhősünk és motorja poligonügyileg alultáplált, a pályák elnagyoltak, és ritkán találkozunk az ebben a műfajban igen jelentős aréna-díszítésekkel. Nincs csillogás, nincs valamicske kis koszolódás: steril motorunk és vad lovasa a verseny elejétől a végéig ugyanúgy néz ki, hiába töröljük fel az egész pályát, karcolások-horpadások nélkül megússzuk. A rongybaba-fizika ugyan opcióként megvan, de ilyen amatőr formában utoljára talán a Flatout gerinc és csont nélküli sofőrje mulattatta a játékost. A csorbát a hangeffektusok küszöbölhetnék ki, de sajnos a készítők megelégedtek járműtípusonként egy-egy általános motorhanggal, amely ugyan olyan, mint ha a tévében néznénk, de aki egy kicsit is figyel, észreveheti, hogy ez az erőtlen károgás minden, csak nem hiteles. Az egyedüli dolog, amibe nem lehet belekötni, az a zene: gitárral és énekkel megtámogatott vérbeli rock szól, ami remek ütemet, és iszonyatos versenyzési kedvet ad. A muzsika összeválogatójának tehát nyugodtan beírhatunk egy piros pontot.

A játék maga azonban bőven ad okot a morcosságra. Ahogy a cím is mutatja, kétféle járművel van lehetőségünk versenyezni. Az alapvető gond az, hogy a fizikát sikerült nagyon-nagyon elbaltázni, és egy remek, izgalmas, kihívást jelentő szimulátor helyett egy frusztráló, irreális, és nagyon-nagyon arcade stílusú programot létrehozni. Ha akad gamepad a háznál, kössük be, ha nincs, készüljünk fel idegesítő, néha hiperérzékeny, néha lomhán reagáló irányításra. Mese nincs, ez a játék analóg karokkal ellátott kontrollerre termett. Ha ez megvan, még mindig nem válik a játék szimulátorrá, de nagyszerű szórakozást fog nyújtani - legalábbis rövid távon. A rengeteg játékmód, a nyert futamokért felvehető extrák, valamint a két, és négykerekű járgányok közötti finom eltérések vérbeli játéktermi hangulatú akciódús játékot adnak. Azonban ami egy idegen helyen, pár száz forintért néhány félórára élvezetes lehet, az otthon, a monitor előtt hamar vontatottá, és unalmassá válhat. Szóval jó-jó ez az MX vs ATV, de napi 15-20 percnél nem érdemes vele többet foglalkozni, mert jó eséllyel meggyűlöljük. Arra az időtartamra viszont nagyszerű szórakozás!