A 2022-es őszi játékdömpingben számos alkotás tűnt el észrevétlenül, és nem feltétlenül azért, mert rosszul sikerült volna. Egész egyszerűen annyi remek cím érkezett, hogy ha valami nem tudott kiemelkedni, az lényegében fel sem tűnt a játékosok radarján. A Paper Cut Mansion olyan szempontból azonban anomália, hogy stílusát, dizájnját és játékelemeit tekintve minden adott volt ahhoz, hogy október egyik legizgalmasabb megjelenése legyen.

Névtelen hősünk egy sötét, borongós éjszakán egy elhagyatott, kísértetjárta kastélyba kerül, mely egyúttal saját elméjének és belső démonainak reprezentációja is. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy egy sima, felülnézetes roguelite-játékról van szó (a The Binding of Isaac mintájára), ám a kartonpapírból felhúzott kastély ennél azért némileg komplexebb. Az egyes szinteknek ugyanis valójában három síkja van, melyek az agy Neocortex, Hüllőagy és Határkérgi rendszerének felelnek meg. A játékmenet pedig mindhárom síkon eltér, sőt hősünk külön-külön életerő csíkkal rendelkezik, attól függően, hogy épp melyik dimenzióban jár. Ha ezek közül bármelyik lemerül, bukjuk az adott kört, és kezdhetjük elölről a kalandot – a műfajból adódóan újragenerált pályákkal, ám a korábban már megnyitott felszerelések és képességek birtokában.

Hangulatingadozás

A Neocortex síkján logikai fejtörőket kell megoldanunk, ajtókat kinyitnunk, és itt akadhatunk össze a játék horrorisztikusabb elemeivel is, például csapdákkal, kísértetekkel. A Hüllőagy emlékeztet leginkább a klasszikus, felülnézetes roguelite akciójátékokra: egy lőfegyver, illetve a hősünkre aggatott egyéb képességeink segítségével kell összecsapnunk különböző ellenfelekkel. A Határkérgi rendszer pedig egy kihalt, fagyos világ, melyben – hacsak nem állunk tűz közelében – folyamatosan közeledünk a megfagyás felé, ugyanakkor csak itt tudunk begyűjteni különböző, hősünk emlékeit tartalmazó mementókat, illetve elveszett tárgyakat. Az épület egyes szintjein, a továbbjutás érdekében, két fontos feladatunk van: megkeresni, majd teljesíteni előbb a Beszélő Ajtó küldetését, majd a mögötte rejtőző Kapuőrét. Emellett minden szinten ráakadhatunk különböző NPC-kre is, akik mellékküldetésekkel látnak el minket, ezeket teljesítve pedig fejlődnek alaptulajdonságaink, új felszereléseket kapunk, vagy más módon segítik utunkat. Ez utóbbi azért is fontos, mert az NPC-k az adott ponton mindhárom síkon jelen vannak – a Határkérgi rendszerben például mindegyikük mellett lobog egy megrakott tűz. A Neocortexben pedig a pap automatikusan megsemmisít minden minket üldöző szellemet, amennyiben legalább egyszer teljesítettük a küldetését.

Mivel a pályáktól kezdve az ellenfeleken és küldetéseken át a logikai feladványok típusáig minden random generált, a kihívás pedig szintről szintre nő, a Paper Cut Mansion talán az egyik legváltozatosabb, nem mellesleg a legegyedibb prezentációval rendelkező játék, amihez az utóbbi időben szerencsém volt. Ennek ellenére viszont akad vele pár apró probléma. Az egyik, hogy ellenfelek száma és típusa gyakran nincs hozzáigazítva a termekhez, ahová kerülnek, így előfordult olyan eset, hogy azért hagytam ott a fogam egy egészen gyenge ellenféllel szemben, mert összecsapásunkra egy csapdákkal telerakott, szűkös folyosón került sor, ahonnan kicsalogatni sem tudtam. A túlzsúfolt szobák egyébként máskor is okoztak problémát – a Hüllőagy esetén nem ártott volna valamennyire ritkítani a berendezést, esetleg azt is rombolhatóvá tenni.

A játék emellett nem magyarázza el túl jól a különböző síkok lényegét sem, ami főleg eleinte volt zavaró, ugyanis magamtól (és a Steam Community tanácsai alapján) kellett kitapasztalnom, hogy melyik síknak milyen szerepe van, és mit tudok ott csinálni. Még több játékóra után is megesett, hogy azt hittem, teljesen felfedeztem és kipucoltam az adott szintet, majd a kiértékelés tudatta velem, hogy volt legalább két emlék, illetve egy felszereléskártya, amiket sikerült kihagynom. Ilyen apró frusztrációkat leszámítva azonban kifejezetten jól szórakoztam a Paper Cut Mansionnel. 20 eurós (~ 8000 forint) árcímkéje ráadásul kifejezetten baráti, az érdeklődők pedig még a demóval is tehetnek egy próbát, mielőtt beruháznának a teljes kalandra.