Az elmúlt pár hónapban rendszeresen megemlékeztünk a magyar Zen Studios háza táján zajló eseményekről: interjúztunk velük, és bemutattuk a készülő új játékaikat (2012/07), teszteltük az Avengers Chronicles flipper asztalokat (2012/08), illetve az elsők között írtunk a szeptember 4-én megjelenő Zen Pinball 2-ről (2012/09). És a sor ezzel még nem ért véget, hiszen már a megjelenés előtt rátehettük a mancsunkat a Zen Pinball 2-vel egyidőben debütáló, DLC formájában letölthető Plants vs. Zombies Pinball tesztverziójára, ami egyaránt elérhető lesz PlayStation 3-ra, Vitára és Xbox 360-ra is.

A tökéletes adaptáció

A Zen Studios már a Marvel Pinball asztalaival is bizonyította, hogy van érzéke a sikeres témák flipperre adaptálásához, és nem hazudtolták meg magukat a PopCap által fejlesztett Plants vs. Zombies esetében sem, hiszen a hasonló névvel ellátott asztal valami egészen zseniális lett. Az egy dolog, hogy a fejlesztők hihetetlen precizitással álmodták újra a PvZ grafikus világát egy flipper formájában, ám nemcsak a látvány terén alkottak maradandót, de a játékmenet terén is, hiszen miközben a pályán elhelyezett négy kar segítségével igyekszünk a lehető legjobb pozícióba lökni a rendelkezésünkre álló golyókat, folyamatosan jelen van a PopCap sikerjátékának könnyed hangulata, az összes ikonikus elem és „szereplő” kíséretében.

Éld újra a zombiinváziót!

Persze az első, amire rácsodálkozunk, az a grafika. A Zen dizájnerei ezúttal is kitettek magukért, hiszen minden egyes pixel a helyén van, ahogy a játék elején a kamera végigpásztázza a pályát, rácsodálkozunk minden kis részletre, gyönyörködünk a színekben, és vigyorgunk, mikor felfedezünk egy újabb, a PvZ-ből ismerős elemet. A hasonlóság azonban nemcsak a látványban érhető tetten, akármilyen hihetetlen, a Zen fejlesztőinek az eredeti Plants vs. Zombies számos elemét sikerült átültetnie erre az asztalra.

A dolog eleve úgy kezdődik, hogy a lődözendő golyók egy borsószemet formáznak, és a pálya közepén van egy eltéveszthetetlen rekesz SUN felirattal, ahová ha berepítjük a golyót, akkor azonnal megjelenik a PvZ egyik régi ismerőse, a cuki napraforgó. Hihetnénk azt, hogy csak dísznek van, azonban erről szó sincs, ugyanazt teszi, amit az eredeti tower defense játékban már megszokhattunk tőle: dobálja magából a napfény pontokat, amit nekünk a golyók segítségével kell összegyűjtenünk. De nemcsak ő tér vissza, hanem a zombik is, akik bizonyos időközönként feltűnnek az asztalon (viccesen rémisztő 3D-s valójukban), és természetesen jól irányzott lövésekkel kell elpusztítanunk őket, miközben szép lassan csoszognak a flipper alján található karok felé. Vannak kisebb inváziók és nagyobbak, ráadásul idővel megjelennek a színen a tuningolt élőhalottak is, akik vödrökkel és útjelző bójákkal védik magukat – őket természetesen nem elég egyszer eltalálni, több találkozás szükséges a megállításukhoz. A sikeres zombiirtás után viszont itt is pénz jár, amit szintén a golyókkal kell begyűjteni, és a bónuszok formájában gyűlő összeg nemcsak arra jó, hogy egyre magasabb pontszámot érjünk el, de erősebb növények is elérhetőek vele. Mindez persze még csak a kezdet, hiszen megnyitható a kissé flúgos szomszéd, Crazy Dave is, aki a kocsijával hajt be az asztal közepére, beüzemelhetjük a dinnye-katapultot, és itt is a fűnyíró az utolsó mentsvár, hiszen az ismerős hangeffekt kíséretében zúg vissza a megmentett golyó a pályára. 

Nemcsak profiknak

A Plants vs. Zombies tehát tényleg igazi móka, és nemcsak az ismerős elemek miatt, hanem azért is, mert a Zen korábbi asztalaihoz hasonlóan ez a flipper is eszméletlenül jól van összerakva. A PvZ egyrészt a könnyebb pályák közé sorolható, hiszen itt elég ügyetlennek kell lenni ahhoz, hogy elveszítsük a golyót, így a kezdők is jól elboldogulnak vele, az első 30-40 milliós rekord szinte, hipp-hopp, elérhető. Ennek ellenére viszont a profik sem maradnak hoppon, hiszen a pálya összes funkciójának kiismerése, a durva multiball akciók kivitelezése, és Zomboss megnyitása most is kitartást és sok gyakorlást igényel.

Ha tehát már felfedezted magadnak a Zen Pinball/Pinball FX világát, akkor azért lesz érdemes beszerezni ezt az asztalt, ha pedig még ismeretlen számodra a terep, akkor azért, mert a Plants vs. Zombies flipper tökéletes nyitány lehet egy hosszan tartó szerelemhez. A DLC formájában elérhető pálya nagyjából 750 forintot kóstál majd a PSN-en, az Xbox Live-ról pedig 240 MS pontért szedhető majd le – ennyit pedig még a hülyének is megér ez a remek móka!