Hősünk, avagy Mr. Átlagember ölébe nagy lehetőség hullik, mikor elcsíp egy gyakornoki állást egy nagyvállalatnál. Az új melóra bizony komoly szüksége is van, mert lakótársa bármennyire jó barát, nem igazán töri magát az álláskeresésben, és hát valakinek fizetnie kell a számlákat. Dolgos emberünk kedvenc unikornisos uzsonnás dobozával a hóna alatt neki is vág első munkanapjának, ám sajnos hamar ráébred, hogy munkáltatójánál teljesen eluralkodott a már mérgező szintű IGEN-kultúra, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja saját félénksége és szótlansága. Mikor már épp kezdene beletörődni, hogy üres hassal kell átvészelnie a napot, miután főnöke elorozta ebédjét, és hátralévő éveit kollégái rabszolgájaként fogja tölteni, egy „NO” feliratú, rejtélyes motivációs kazetta akad a kezébe, ami teljesen megváltoztatja a saját, sorstársai és az egész vállalat életét.

NEIN

„Csinálj nekem egy kávét!”, „Állj arrébb a kocsimmal!”, „Jaj, nem szóltam? Egész héten bent kéne maradnod túlórázni.” – ismerős mondatok? Azt hiszem, jó páran azonosulni tudnak hősünk helyzetével, ahogy mindenki kedvében járva, minden egyes kérésre – még ha abszurd is – azonnal bólintva igyekszik megfelelni munkahelyén. Új motivációs kazettájának erejével azonban végre megtalálja a hangját és önbizalmát ahhoz, hogy megtörje a jóindulatával visszaélők láncát, és szabadjára engedje a NEMek áradatát.

A Say No! More címe tökéletesen leírja a játék lényegét, elvégre tényleg csak egy dolgunk van: nemet mondani MINDENRE. Nemet mondani a kollégák kéréseire, felettesünk utasításaira, az ügyvezető parancsára, a ránk uszított robotsereg berregésére , a halál hívó szavára, és még a legjobb barátunk által kért szívességekre is. Mondhatunk rideg nemet, heves nemet, lusta nemet vagy bolondos nemet, de akár fel is hergelhetjük áldozatunkat azzal, hogy az arcába nevetünk, megtapsoljuk, érdeklődést tettetünk vagy szarkasztikusan bólogatunk, még mielőtt rázúdítanánk hárombetűs válaszunkat. Nemünket idővel fel is tölthetjük a még nagyobb hatásért, amivel már nemcsak székeket és asztalokat dönthetünk fel, de akár ajtókat is szétzúzhatunk, oszlopokat dönthetünk ki és ételautomatákat állíthatunk földkörüli pályára. 

Persze azért érdemes néha pihentetni is a NEM gombot. Egyrészt, mert egyes kollégák kedves mondanivalóval fordulnak hozzánk, így őket kár lenne lehurrogni, másrészt pedig időnként a hallgatás a jó választás. Nemet egyébként összesen 17 különböző nyelven mondhatunk, bár ezt játék közben már sajnos nincs módunk módosítani, és bár nem meglepő, de a magyar verzió sem került bele a repertoárba. Emellett a játék elején a karakterkreátorral akár saját gyakornokunkat is megalkothatjuk, vagy választhatunk az előre elkészített sablonok közül.

NÃO!

A Say No! More lényegében egy rövidke, jó értelemben komolytalan és abszurd kis narratív kaland, bot egyszerű játékmenettel, valamint mókás látvánnyal és párbeszédekkel. Kihívást abszolút nem tartogat, inkább egyfajta interaktív sztori arról, hogy a gyakornok hogyan reformálja meg őrült végletekig elmenve egy nagyvállalat belső kommunikációját, találja meg önmagát, és tesz közben szert új barátokra, mindezt egyetlen varázslatos szóval. Még a mozgás is automatikus, így tényleg mindössze annyi a feladatunk, hogy egy gombnyomással kiosszuk mindenkinek a nem-adagját, és esetleg megfűszerezzük előtte egy sértő gesztussal. Bár ezeknek és a nemek típusának igazából nem is nagyon van jelentősége. Ha könnyed kikapcsolódásra vágysz, ne mondj rá NEM-et, mert nem nagyon nyúlhatsz vele mellé – főleg ilyen áron.