Mikor először olvastam, mi volt a fejlesztőcsapat víziója a Stacking játékmenetéről, három szó jutott eszembe: "jesszus, ez hülyeség"! Szétszedhető matrjoska-babáktól hemzsegő puzzle-világ, ami egy 1930-as években rajzolt mesekönyv hangulatát vegyíti steampunk elemekkel, illetve a térkép, inventory vagy eszközhasználat teljes hiányával? Fura. Viszont a játék Xbox-verziójának tulajdonosai áradoztak róla, így izgalommal vártam a telepítés végét. Hogy passzol a némafilmben elregélt Twist Olivér mese a tradicionális orosz babák esztétikájával? Mint kiderült, csodálatosan!

Durva dráma dioráma

Sztorink burleszk stílusú, zenés némafilmeken tárul fel. A Blackmore család különböző méretű, egymásba illeszthető matrjoska-babákból álló seregét, apjuk eltűnése után, adósságaik fejében elhurcolják. Egy gonosz iparmágnás, Báró áll a háttérben, aki gyerekmunkára kényszeríti őket -- kivéve a megmenekült Charlie-t, hisz ő a legkisebb, ám legeszesebb baba is a családban. Így a pöttöm Charlie bátran elindul, hogy fizikai erő híján ügyességét és logikáját használva szabadítsa ki szeretteit. 

Már a központi hubként szolgáló vonatállomáson nyilvánvaló, hogy elbűvölően szürreális, saját szabályai szerint működő világba kell beleszoknunk. Charlie sildes sapkát viselő alakocskája egyedül szaladni képes, így a feladatok megoldásához kénytelen mások bőrébe bújni. Szó szerint: ahogy az a matrjoska-babák funkciója a valóságban is, az eltérő méretű, középen szétnyíló karakterek egymásba illenek. 5-6 rétegben tudjuk egymásba pakolni őket -- ehhez csak egy magunknál épp eggyel nagyobb figurát kell kinézni, és mikor hátat fordít, bele tudunk ugrani. Ekkor vele a következő, még nagyobb matrjoskába bújhatunk, és így tovább... Babaépítményekben töltött perceink semmihez sem fogható játékélményt nyújtanak.

Matrjoska, az orosz LEGO

Minden matrjoska más-más egyedi képességgel bír, legtöbbjüknél csak úgy derül fény ennek mivoltára, ha beleugrunk és kipróbáljuk. A pályaudvaron kacsázó újságos fiú például napilapokat dobál, egy gyomorbajos alak bűzös felhőket pukkant a mögötte állókra, a szőke csinibaba elcsalja az ajtónállókat, de létezik a babaparkban ezer egyéb variáció is. 

A Báró utáni hajsza megköveteli a matrjoskák teljes tárházának használatát, s a játék ezen vetülete olyan sokrétegű, akár egy orosz baba: minden feladat ugyanis 3-5 eltérő módon teljesíthető. Mondjuk egy gőzhajó éttermében a kaviár felszolgálást megállíthatod úgy, ha a kondért szimplán a vízbe dobod egy erőművésszel, vagy belebújhatsz a szakácsba elrontani a receptet, esetleg zenészformát öltve furulyával patkánysereget csalhatsz a konyha kristálytiszta edényei közé. A legdicsőbb persze az, ha minden lehetséges módszert végigcsinálsz (tetszőleges sorrendben teheted ezt meg, a pályákon található feladatok sosem záródnak le). Abszolút nem is ajánlatos az első helyes megoldás után ugrani a következő rejtvényre, ugyanis Charlie kalandja borzalmasan rövid lesz, ha a felfedezés öröme helyett csak a sztorit akarod gyorsan kibontani! 

Amúgy meg semmi okod sietni. Eme vizuális kavalkádot, a gyufásdobozból és gombból barkácsolt bútorok, izgő-mozgó babuskák és bábszínházi díszletek kidolgozott részleteit órákon át nézegetheted. Ráadásul a játék direkt buzdít a mániákus gyűjtögetésre: díjat ér a pályánkénti összes megoldási mód kipróbálása, minden speciális matrjoska fellelése, vagy komplett családok egymásba pakolása is. Aztán ott van a sokszor véletlen teljesített Hi-Jinksek, a vicces csínytevések listája, mely a kötelező történetelemeknél is nagyobb kihívást kínál. 

Itt szinte mindent szabad, de semmi nem kötelező! Azért az achievementektől eltekintve is akad motiváció mindenkibe belebújni és notóriusan felfedezni. Barátod, a hobó Levi a vonatállomás sarkában kézzel festett falrajzokkal és saját faragású szobrokkal emlékezik meg kalandjaidról. Ezt a bővülő, szépséges diorámát aztán büszkén mutogathatod az arra érdemeseknek. 

Csöppnyi Charlie elcsábít

Szürreálisan szép, szerethető és addiktív játék a Stacking. A Dickens-behatású látvány változatosságára nem lehet panasz, a zenei háttér rendben van, viszont a sztorit bontogató filmek nem bilincseltek le igazán, félúton vontatottá vált a néma koncepció. A pályák kicsik, de végtelenül részletgazdagok, a fejtörők (sajnos vagy szerencsére?) nem izzasztják le agysejtjeinket, türelemmel mindig rábukkanunk a megoldásokra. Elismerést érdemel a kissé sötét, de fontos témákat (gyermekmunka, társadalmi különbségek) matrjoskás köntösben feldolgozó sztori, ami mélyebb értelmet ad az egész élménynek. 

Megéri beruházni a játékra, főleg mivel a Steam verzióhoz még egy DLC is jár, sok óra plusz játékidővel és egy falunyi hobóbabával kecsegtetve csöppnyi Charlie rajongóit.