A nem amerikai vagy angol indie stúdiók alkotásait azért is érdekes munka tesztelni, mert az ember ezeken a játékokon keresztül néha megismerkedhet egy másik nemzet kultúrájával, szokásaival vagy történelmével, ami amúgy a mainstream médiában nem igazán jönne vele szembe. Számomra például tipikusan ilyen élmény volt a finnugor törzsek mitológiáját bemutató Mooseman, vagy mai játékunk, a The Flower Collectors, mely a modern Spanyolország történelmének egyik legérdekesebb szakaszába kalauzol el bennünket az antropomorf állatok segítségével.

A változás szele mindenkit utolért

A The Flower Collectors főhőse Jorge, a kerekesszékes exzsaru, aki annak idején kitüntetett tagja volt a Francisco Franco rezsimjét szolgáló rendőrségnek, a hírhedt La Policíának, mostanra azonban egy baleset miatt visszavonult, tetőtéri lakásában mogorva öregemberként tengeti életét, egyetlen szórakozása a dohányzás mellett pedig az, hogy teraszáról rajzolgatja le az odalent elhaladó embereket.

Nyugodt és elviselhetetlenül unalmas élete azonban egy pillanat alatt a feje tetejére áll, mikor az egyik éjszaka pont a háza előtt lőnek le valakit , nem sokkal később pedig egy fiatal nő menekül be a lakására, aki azt állítja, hogy ő egy újságíró, és az áldozatnak vele lett volna találkozója. Ráadásul, ha a gyilkosság nem lenne elég, az ügynek politikai vonzatai is vannak, ráadásul a rendőrség is enyhén szólva különösen viselkedik a holttest körül, mintha nekik is valami rejtegetnivalójuk lenne. Jorge végül elhatározza, hogy a végére jár az ügynek, de még maga sem tudja, ezzel mit szabadít a nyakába.

Csak még egy kérdés

Talán már a fentiekből is kitűnik, hogy a The Flower Collectors nem épp egy akciódús alkotás. Lényegében a teljes nyomozás erkélyünkről zajlik, ahonnan kameránk segítségével gyűjthetjük a nyomokat, míg újságíró „kollegánkat”, aki a végzetes éjszaka után a nyakunkon marad, egy adóvevő segítségével irányíthatjuk oda az érdekesebb tárgyakhoz vagy karakterekhez. Az összegyűjtött nyomokat pedig minden nap végén rendszereznünk is kell, megfelelő sorrendben feltűzve azokat a falunkra, így tényleg olyan érzésünk van, hogy valódi detektívmunkát végzünk.

A történet maga kellően izgalmas és akad benne néhány kellemes csavar is, azonban ami igazán érdekessé teszi, az a történelmi háttér. A The Flower Collectors ugyanis 1977-ben játszódik, mikor Spanyolország Francisco Franco halála után épp félúton egyensúlyozik a szélsőjobbos diktatúra és a modern demokrácia között, ez pedig ad egy nagyon egyedi ízt az egész játéknak. Érdekes látni, hogy az eltérő életkorú és hátterű szereplők hogy reagálnak az adott helyzetre, ezáltal pedig a számunkra talán nem annyira ismerős spanyol történelem egy szeletkéjét is felfedezhetjük.

Nem szabad megfeledkezni a karakterekről sem, akik minden kriminek a sava-borsát adják, és itt remekül el lettek találva. Bár olyan sok újdonságot nem mutatnak, hiszen Jorge a mindig mogorva, mindig zsörtölődő, de azért szíve mélyén jótét öregember, míg társa a fiatal, energikus de néha azért meglehetősen naiv újságíró. Így is bőven szerethető mindkettő, ahogy a mellékszereplőkre és gyanúsítottakra sem lehet egy rossz szavunk sem.

Jobb helyeken ezért munkatábor járna

A The Flower Collectors története, háttere és karakterei tehát abszolút rendben vannak, viszont ugyanez sajnos nem mondható el a játék technikai oldaláról. A minimalista grafika még egész szép, de nem is ezzel van a baj, inkább az irányítással és azzal, ahogy interakcióba lépünk egyes tárgyakkal. Ha ugyanis túl közel van egymáshoz, mondjuk, a telefon és a hamutartó, akkor a gép bizony igen nehezen érzékeli, hogy a kettő közül melyikre szeretnénk rákattintani, és amikor Jorge a telefonálás helyett már ötödjére mondja el, hogy a hamutartó üres, az azért elég frusztráló tud lenni.

A másik fő kellemetlenséget a mentési rendszer jelentheti. A The Flower Collectors ugyanis fejezetekre van bontva, a játék pedig mindig csak az aktuális fejezet elején ment, így ha kilépünk útközben, akkor bizony kezdhetjük a legelejétől az adott sztoriszakaszt. Ez az elején még nem is nagy gond, de amikor előkerülnek a hosszabb fejezetek, akkor már elég kellemetlen tud lenni, és az ember örülne egy-egy menet közbeni mentésnek is.

Magánszimatnak áll a világ?

Mindent összevetve a The Flower Collectors egy igen érdekes és egyedi krimi, mely a spanyol történelem egy igencsak fontos fordulópontját mutatja be nekünk, miközben persze a nyomozásról és az izgalmas karakterekről sem feledkezik meg. Igaz, a technikai oldala nem feltétlen a legerősebb, de a krimik és az indie játékok szerelmeseinek így is bőven ajánlható, főleg egy ilyen lassabb hónapban, amikor szinte minden nagyobb játék megjelenését eltolták.