A Team17 nevű fejlesztőcsapat egy dolgot tud, de azt nagyon. Az évekkel ezelőtt sikerre vitt Worms-formulát újra és újra lenyomni a torkunkon, minimális változtatások mellett. Viszont míg más játékok esetében repkednének a gyalázatos pontszámok, addig ennek az angol csapatnak a munkái valamiért sorra kapják az elismeréseket, hála az utánozhatatlan Worms-hangulatnak. Főleg az utóbbi évek kukactermésére igaz ez, mert a múlt évtized első felében kiadott, gyengébbnél gyengébb próbálkozások (Worms 3D, Worms 4: Mayhem stb.) után a Team17 visszatért a gyökerekhez, és újra 2D-s, körökre osztott háborúskodást kezdett fejleszteni a rajongók legnagyobb örömére...

Minden a régi…


Noha derék férgeink tizenöt éve állnak hadban egymással, harcmodoruk nem sok változáson ment keresztül. A Reloaded egy 2D-s, körökre osztott stratégiai játék, ahol négyfős csapatok gyilkolják egymást a másik fél teljes eliminálásáig. Egyszerre csak egy kukacot lehet irányítani, és azt is csak egy kis ideig, így a jó helyzetfelismerés és a gyors gondolkodás elengedhetetlen a győzelemhez. Azoknak, akik még nem játszottak egyetlen Worms résszel sem, egy kiváló oktatómód magyarázza el a játék működését, azok viszont, akik ismerik a sorozatot, az első pillanattól fogva otthonosan mozognak majd a pályákon. A Reloaded egyébként jól elkülöníthető egy- és többjátékos móddal lett felszerelve. A szóló rész nagyját a 35 pályás kampány teszi ki, mely egyre nehezedő feladatokkal, sok harccal és pár logikai-ügyességi pályával igyekszik felkészíteni a játékosokat a multiplayer megmérettetéseire. Jópofa, egy ideig elvan vele az ember, értelme viszont nem sok akad, lévén a mesterséges intelligencia nem viselkedik elég logikusan ahhoz, hogy élvezetes játékot tudjon produkálni. Vagy nagyon buta, vagy nevetségesen pontosan céloz, ez a két tulajdonsága pedig lépésről lépésre váltakozik, kidomborítva az MI csaló oldalát. Na de nem is olyan nagy baj ez, hiszen a Worms lelkét amúgy is a többjátékos mód jelenti, és bár van online megmérettetés is, az internet személytelensége nem kelhet versenyre az egymás mellett átélt izgalmakkal. Elvégre nincs nagyobb élmény, mint látni barátaink arcát egy-egy őrült, de sikeres akciónk után, nem igaz?

Worms: ReloadedWorms: ReloadedWorms: Reloaded

…mégis sok az újdonság.


Bár eddig úgy tűnhet, a Worms Reloaded semmivel sem jobb a korábbi részeknél, az eddigi arzenál frissítése sokat dobott a régóta ismert játékmeneten. Először is kihajítottak egy csomó offenzív, de valójában felesleges eszközt, így sem a robbanó nagymama, sem az őrült tehén nem szerepel többé a repertoárban. A helyükre behozott 14 új fegyver célja, hogy az eszetlen humort kiegyensúlyozottabb, professzionálisabb játékélménnyel egészítse ki. A leghatásosabb újdonság talán az alagútba bemászó vadászmenyét, mely könnyedén kifüstöli a pályát keresztben átfúrni vágyó kukacokat, de hasonlóan új területet nyit meg az elektromágnes is, mellyel a ránk leső támadásokat háríthatjuk el. Az eredmény egy minden korábbinál taktikusabb és összetettebb program lett, amit ráadásul egy rakás játékmód tesz változatossá. A Crazy Crates módban az aláhulló ládák mennyisége nő meg drasztikusan, a Warzone-ban pedig szinte az összes létező fegyver elérhetővé válik. Ezek persze inkább csak variációi az adott témának, mégis képesek lekötni az embert, hála a Worms stílusából adódó kismillió vicces szituációnak. Külön csemege egyébként a Body Count játékmód, melyben egyetlen, 200-as életerővel bíró kukaccal kell minél több, 10-es életerejű másik kukacot elpusztítanunk. Minél tovább bírjuk, annál magasabb pont jár fáradozásainkért, és elhihetitek, nem könnyű húsz percnél tovább kihúzni. Ha már szóba kerültek a fegyverek, érdemes kitérni a játék saját boltjára, melyben a győztes csatákért nyert pontokat költhetjük el korábban még nem elérhető felszerelésre. Érdekes megvalósítás, és tény, hogy ösztönzően hat az emberre, hisz ki ne akarná látni, mit rejt a sok meg nem nyitott rekesz a tárgylistán. Amennyiben viszont már mindent megszereztünk, nem marad más hátra, mint a pályák sajátkezű megrajzolása. Bizony, a Worms 2: Armageddonhoz képest ez a legnagyobb újdonság, sőt, azon felül, hogy a legapróbb részletekig mi magunk állíthatjuk elő a terepet, arra is lehetőséget nyújt a játék, hogy már meglévő képeket konvertáljunk pályatextúrává. Ötletes dolog, csak az sajnálatos, hogy játékon belüli online megosztásra nem igazán van lehetőség. Persze egy képfájlt átküldeni nem nagy dolog, és a játékosoknak csak annyi a dolguk, hogy elhelyezik őket az erre kitalált mappába, azért a fejlesztők csinálhattak volna egy olyan felületet, ahol szavazhatunk a legjobbakra, mint például a LittleBigPlanetben. Kár, ez kihagyott ziccer.

Worms: ReloadedWorms: ReloadedWorms: Reloaded

De megéri?


A Worms Reloaded látványvilága teljesen olyan, mint amilyen a ’97-ben megjelent Worms 2-é volt. Oké, itt már van pár 3D-s dísz a háttérben, funkcióval viszont nem bírnak, így gyakorlatilag minden olyan, mint tizenhárom évvel ezelőtt. A hang és a zene sem változott semmit, ami kicsit szomorú, hisz ezen a téren azért lehetett volna újítani egy keveset. De nem, minden maradt a régiben, így aki a tálalással kapcsolatban vár valami változást, jobb, ha gyorsan elfelejti ezt a képtelen fantáziát. Persze oldalakat lehetne keseregni a technikai fejlődés, pontosabban annak totális hiánya miatt, én úgy gondolom, hogy a 3D eddig inkább csak ártott a sorozatnak, mintsem használt, úgyhogy jobb, ha a Team 17 nem erőlteti a dolgot. Ezzel szemben pozitívum, hogy az irányítás egérrel és billentyűzettel maga a tökély, gépigény pedig egyszerűen nincs. Összességében tehát adva van egy igen kellemes játék, melyet kizárólag a Steam rendszerén át vásárolhatunk meg, s melynek ára jelenleg 14,99 euró, azaz nagyjából 4200 forint. Noha ez kicsit soknak tűnik ezért a nem éppen forradalmi epizódért, a hangulat és a sok jópofa kiegészítésnek hála ki merem jelenteni, hogy megéri befektetni a Reloadedbe. Pár kellemes estét tuti eltöltünk vele. Egyébként a szekér nem áll le, már javában készül a Worms: Battle Islands, melyről egyelőre azon felül, hogy 2011-ben érkezik, nincs sok információ. Hát igen, az üzlet az üzlet, még ha kukacokról van szó, akkor is.