Magyar fejlesztők munkáiról mindig szívesen ír az ember, pláne, ha minőségi alkotásról van szó. A Zen Studios eddig sosem okozott csalódást, és nincs ez másképp most sem. Jelen számunkban ráadásul dupla az öröm, hiszen megjelent a Marvel Pinball 3DS-es változata (tesztünk a 77. oldalon), továbbá tesztelhettük az augusztusban (pontos dátumunk még nincs) megjelenő Zen Pinball 2-t is, ami a PlayStation 3 és a PlayStation Vita tulajdonosok kiváltsága.

Csak egy frissítés?

A félreértések elkerülése végett azt már most érdemes tisztázni, hogy hiába a 2-es szám, ez nem egy teljesen új játék, hanem a Zen Pinball felturbózott és új funkciókkal kiegészített változata. „Ha ez nem egy teljesen új játék, akkor mire fel a magas százalék?” – jöhetne a kézenfekvő kérdés, és nekünk van is rá válaszunk. Igaz ugyan, hogy a ZP2 nem tartalmaz új asztalokat, viszont a korábbi flipperek fizikáját teljesen átdolgozták, még reálisabbá téve a digitális élményt, továbbá megjelentek vadonatúj trófeák és közösségi lehetőségek is. Ha ez még mindig túl soványnak hangzik, akkor jöjjön a legjobb hír: azoknak, akik korábban már beszerezték a playstationös Zen Pinballt, vagy a Marvel Pinballt, elég letölteni egy ingyenes frissítést, és minden korábban megvásárolt asztaluk meg fog jelenni a Zen Pinball 2-ben, természetesen az új funkciókkal kiegészítve.

Hogy is van ez?

Ha esetleg nem lennétek képben a Zen Studios flipper játékainak működését illetően, akkor érdemes tudnotok, hogy a keret minden esetben ingyenesen letölthető (nemcsak PS-en, de X360-on is), és a játékban elérhető asztalokat külön-külön lehet megvásárolni az alapprogramhoz. Ami nagyon pozitív, hogy minden egyes flippernek van kipróbálható verziója, így adott a lehetőség az asztalok tesztelésére a vásárlás előtt, azaz sosem zsákbamacskát veszel, hanem egy olyan játékot, ami tökéletesen passzol az igényeidhez. Ez így működik a Zen Pinball 2 esetében is, és a fejlesztők korábbi játékainak köszönhetően a megjelenés pillanatában nem kevesebb mint huszonhat asztal közül lehet majd válogatni – ha ezek között nem találsz kedvedre valót, akkor a virtuális flippert egész egyszerűen nem neked találták ki.

Ha viszont csak egy kicsit is kíváncsi vagy rá, hogy mit tud nyújtani egy flipperjáték a XXI. században, akkor a Zen Pinball 2-t mindenképpen ki kell próbálnod, ugyanis a magyar fejlesztők játéka vitathatatlanul a legjobb a maga műfajában, ráadásul, ahogy azt korábban is írtuk, asztalok egészen elképesztő választéka várja, hogy próbára tedd őket. Van sci-fi tematikájú, fantasy és steampunk, szerepjáték szintlépéssel (!), és persze nem feledkezhetünk meg a bombasikernek számító szuperhősökről sem, ahol többek között a Bosszú Angyalaival „szállhatsz harcba”.

Csak a füstszag hiányzik...

Az élmény pedig olyan, mint egy igazi flipper esetében, csak a virtuális lehetőségeknek köszönhetően a Zen Studios fejlesztői jócskán kitolták az asztalok határait. Ez néha egészen egyedi megoldásokat eredményez, de az esetek 90%-ban tényleg olyan élményt nyújt a program, mintha egy igazi játéktermi gépet nyüstölnénk. És az asztalok nemcsak a realitásérzet miatt hihetetlenül szórakoztatóak, de azért is, mert nem adják könnyen magukat, rengeteg időt, energiát és odafigyelést igényel, hogy minden flipperből kihozzuk a maximumot, hogy megnyissuk az összes trófeát.

Erre pedig rátesznek még egy lapáttal a közösségi funkciók, hiszen ha a barátaid gyűjteményében szintén ott figyel a Zen Pinball 2, akkor a program folyamatosan tájékoztat a többiek által elért eredményekről, ezzel ösztönözve arra, hogy újabb és újabb rekordokat dönts meg. És ezt nemcsak unalmas táblázatok képében kapod meg, de a program már játék közben is arra biztat, hogy tarts ki, mert hamarosan megdöntöd valamelyik cimborád legutóbbi rekordját. Az addikció tehát garantált, ráadásul ezúttal már a Facebookon is megoszthatóak az eredmények, így mindenki láthatja, hogy mekkora flipperbajnok vagy.

Ráadásul van multiplayer is, ahol játszhattok ketten a gép előtt, felváltva vagy osztott képernyőn, de akár online is megmérkőzhetsz, arról nem is beszélve, hogy bajnokságokban is részt lehet venni, egyedül, vagy akár csapatban. A Zen Pinball 2 tehát egy meglehetősen tartalmas játék, rengeteg lehetőséggel és hónapokra elegendő játékélménnyel. A pályák próbaverzióival mindenképpen érdemes tenni egy próbát, és ha azok bejönnek, onnan már nincs megállás...

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!