Szöveg
Tényleg degenerálódik az ember? Az olimpia (míly meglepő) az ókori Görögöktől származik. Akkoriban amellett, hogy a városállamok Mikhail Saakashvilisportolói megmérkőztek egymással, mást is jelentett ez az eseményt: a békét. Az olimpia alatt a háborúk megálltak, és mindenki a játékokra koncentrált....
Pont ezért nem értem, hogy drága jó Miheil Szaakasvili-nek miért kellett PONT pénteken belekezdeni egy háborúba.
Gondolom aki kicsit is nyitott a világ eseményeire, és nem egy kabinban él a Szudétákon, az hallott róla, hogy Grúzia megtámadta Dél-Oszétiát.
Mindenek előtt, aki nem lenne kében a dolgokkal: Grúzia '91-ben, a Szovjetúnió szétesésekor lett független. Ám akadt egy is gond: a Nagy Szovjetúnióban volt két tartomány, Észak- és Dél-Oszétia. A kettő eléggé összetartozik, viszont Dél-Oszétiát "magával vitte" Grúzia, míg Észak maradt az Oroszoknál. Ám ez nem igazán tetszett a Délieknek, ezért már 15 éve próbálnak elszakadni. Sikertelenül. Bár van zászlaja, címere, és magukat köztársaságnak tekintik, ezt sem Grúzia, sem a Nyugat nem ismeri el, így elég kényes a helyzet. Az csak fokozza a feszültséget, hogy Dél-Oszétia lakosságának közel 70%-a rendelkezik orosz útlevéllel, és a fegyveres konfliktusba torkolló függetlenségi harcot sokszor az Orosz "békefenntartok" segítik. És arról nem is szólva, hogy Grúziát a nyugat és az USA fegyverzi fel, ami által szövetségesnek is tekinthető. Tehát ha kicsit túlozni akarunk azt monjuk: Oroszok és Jenkik állnak szemben egymással. Persze ez így nem igaz, de Grúzia mellett áll az Usa, és több kiképzőtábor is van a csatlósállamban.
Csütörtökről péntekre virradó este Grúzia támadást intézett Dél-Oszétia ellen. Az attakot azzal indokolták, hogy szeretnék visszaállítani a Grúz alkotmányos rendet. A támadók csütörtök este lépték át az Oszét határt, és másnapra már el is foglalták a fővárost, Csinvalit. Ám az oroszok sem ültek öllbe tett kézzel: mivl mint már említettem, Oszétia lakossága nagy részben rendelkezik orosz személyivel (ergo orosz állampolgár), az ős segítségükre a Kaukázusból egy hadsereget vezényeltek át a szakadár területre. Eközben, mintegy bosszúként, az Orosz légierő bombázásokat hajtott végre több pontos Grúziában: támadták például Sztálin szülővárosát, Gorit. Rengeteg a civil áldozat mindkét oldalon, a korházak tele vannak. Az USA felszólította Oroszországot, hogy ezt a bombázós bulit fel kéne függeszteni, mert megromolhat a Jenki-Ruszki kapcsolat. "Hova szarjak egyet?" - gondolták az oroszok.
A másik szakadár terület, Abházia szintén offenzivába kezdett az ott állomásozó Grúz erők ellen, de allítólag ezt sikerült visszaverni (hangsúlyozom, állítólag).
De még valami befigyel a képbe, az orosz állampolgárok védelmén kívül. Nem más mint....na, ott a hátsó sorban az úr! Hogy mondja? Csak nem? De bizony! Az olaj! Tudniillik, Grúziában válik ketté az a kőolajvezeték, ami Azerbejdzsánból indul és Putyin nagy fájdalmára elkerüli a szép kis birodalmát. És ez nagyon szúrja a szemüket, mivel ez az egyetlen olyan vezeték, amit nem tudnak a vörösök megvámolni. Talán épp ezért nem véletlen, hogy pont azokat a kikötőket támadták, melyek az egyik vezeték végén helyezkednek el, és hogy blokád aláGrúzia vonták Grúziát a fekete tengeren. Ezen okok miatt Azerbajdzsán leállította a kőolajszállítást, és most tartalékra termel (az igazsághoz hozzátartozik, hogy az egyik vezetéket kurdok felrobbantották Törökországban az előző héten, de ez a háború is közrejátszott a szállítás megállításában).
Egyébként mára Grúzia fegyverszüntet ajánlott fel a másik félnek (akkor minek ment bele ebbe az egészbe?!), de ezt az oroszok elutasították. Egyes érzesülések szerint a ruszkik elfoglalták a már korábban említett Gorit, mely csupán 60 km-re fekszik a fővárostól. A Grúz erők és a lakosok kivonultak a városból, és jelenleg a fővárostól 24 km-re fekvő Mcheta városában állítanak fel védelmi állás. Gori elfoglalásának hírét amúgy tagadják az oroszok, de kinek hihetünk, kérdem én? Csinvali elleni támadások még mindig nem álltak le, a grúz erők rakétákkal lőtték az Oszét fővárost és környékét. Válaszul az orosz légierő bombázta Szenaki légitámaszpontot, ahol megsemmisített két helikoptert.
Eközben aktivizálták magukat a segélyezők is: a ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, a Vöröskereszt és az EU is biztosította Grúziát, hogy megkapják a megfelelő segélyeket napokon belül. Persze Oszétia sem marad támogatás nélkül: Oroszország a katonákon kívül első lépésként 10 milliárd rubelt különített el a szakadár térség újjáépítésének és befogadja a közel 30 ezer menekültet.
Szakértők szerint a konfliktusnak egy héten belül vége szakad, de már eddig is hatalmas mértékben befolyásolta a világgazdaságot. Orosz adatok szerint eddig 2000 áldozata van a háborúnak, melyek nagy része civil.
Csak reménykedjünk, hogy nem követel mégtöbb áldozatot ez az egész, és azt, hogy ilyen egyre ritkábban fog megtörténni világunkban. De még erre sokat kell várni...



ui.: Ha valami alakulás van, aról megpróbálok beszámolni.