Egy kis USB történelem


Az 1999 –ben megjelenő USB 2.0 nagyon hamar elterjedt, mivel 480Mbit/s átviteli sebességet tudott, és kompatibilis volt az 1.1 verzióval. A 2008 novemberében bemutatott USB 3.0 5 Gbit/s sebessége már jóval nagyobb előrelépésnek számított, és az összes ma gyártott laptop legalább egy ilyen csatlakozóval rendelkezik. Az USB mellett álló érdekcsoportok 2013 augusztusában bejelentették, hogy nemsokára bemutatásra kerül a SuperSpeed+ USB 3.1 verzió, amely 10 Gbit/s gyorsaságra lesz képes. Az USB 3.1 megőrzi az elődök tulajdonságait, tehát visszafelé is kompatibilis és a maximális támogatott távolság 5 méter marad.

Hogyan dolgozik az USB?


Az USB valójában egy gyűjtő terület, amely egyetlen Master típusú eszközből áll, tehát minden hálózati tevékenységet a számítógép vezérel. Az egyes adatokat akár 256 bájtos részletekben továbbítja a szükséges helyre. A számítógépnek 1 milliszekundum áll rendelkezésre, hogy ezeket fogadja és feldolgozza. Az adatátviteli folyamat több időt vesz igénybe, ha eltérő generációs eszközök találkoznak, vagy valamilyen módon hosszabb a kapcsolati út (pl. HUB). Az USB 3.1 szabvány továbbfejlesztett változat elsősorban a hatékonyabb adatkódolásra épít, amely képes megduplázni az USB 3.0 szabvány adatátvitelét.

Néhány záró gondolat


A fejlesztéseknek köszönhetően az USB 3.1 szabvány megbízható jövő elé néz. Az USB a vezető pozíciót azzal érdemelte ki, hogy mechanikai szempontból nagyon egyszerű és a számtalan teszt során megbízhatóan teljesített. Egyik legnagyobb előnye mégis a kompatibilitás, mivel a régi laptopok is felismerik a legújabb USB 3.1 szabványt. Remélhetőleg a közeljövőben feltalálnak egy vezeték nélküli standard lehetőséget, amely megközelíti az USB portok adatátviteli sebességét.