Bár a processzorok piacán az Intel továbbra is vezető pozíciót tölt be, de az erős pozíció megőrzése érdekében fontos a folyamatos fejlesztés. A kisméretű mobil készülékbe szerelt korábbi Atom processzorok lassan kezdték elveszteni előnyüket az ARM Cortex A15 típusokkal szemben. Ezért is szükséges az Atom típusok frissítése, amelyek a mai szemmel már magas fogyasztással, elavult szerkezettel és alacsony teljesítménnyel rendelkeznek.

Intel Atom Silvermont - fejlesztések


Az utóbbi időben jócskán megnőtt az okostelefon és tablet modellek iránti kereslet, ami azonnali cselekvésre ösztönözte az Intel -t. A gyártó tick -tock stratégiája kissé elkerülte az Atom sorozatot, ami azonnal meg is látszott az eladási mutatókon. Az Intel Silvermont alapú processzorok már a legfejlettebb, 22 nm -es gyártási folyamattal készülnek. A stabil szereplés érdekében, az Intel jövőre piacra dobja a 14 nm -es Airmont generációt is, amivel határozottan elfolytja a versenytársak törekvéseit. A magas prioritást alátámasztja, hogy az Intel Silvermont saját alcsoportokkal rendelkezik a tablet -ek, Baytrail Ultrabook -ok, Avoton mikroszerverek és Merrifield telefonok esetében. Az Intel Silvermont processzor nem támogatja a Hyper Threading funkciót, helyette viszont élvezhetjük a Turbo Boost technológia által kínált előnyöket. A számunkra már ismerős Intel HD 4000 grafikai chip lesz a legújabb generációs Atom processzorban. Ez a megoldás számos előnnyel jár, mivel az Intel Atom Silvermont processzor kevesebb energiát fogyaszt és támogatja a HD filmek lejátszását, az egyszerűbb játékok futtatását, valamint a DirectX11 applikációt.

Intel Atom Silvermont – előnyök


Az új architektúra egyik legfőbb előnye a 22 nm -es gyártási technológia, amely jövőre akár 14 nm -re is csökkenhet. A kiszivárogtatott információkból kiderült, hogy az Intel Atom Silvermont processzor csupán 1/5 energiát fogyaszt az előző Saltwell generációhoz képest. A takarékos üzemmód ellenére a processzor közel 3x nagyobb teljesítményre képes. A megnövekedett teljesítmény miatt az általuk felszerelt tablet -ek sokkal szélesebb körben lesznek felhasználhatóak. Az Intel Atom Silvermont processzor tartalmazni fog egy sokkal erősebb grafikai egységet, amellyel számos új lehetőség nyílhat meg a felhasználók előtt. Nagy technológiai előrelépésnek számít az, hogy a CPU folyamatosan képes végrehajtani az utasításokat, sőt néha előtérbe helyez olyan instrukciókat is, amelyek azonnal véghezvihetőek. Az Intel Atom Silvermont processzor összhangban van a Windows 8, Android és Linux operációs rendszerekkel. Az Intel és Google közös munkájából született meg az x86 processzorok számára kialakított Android verzió.

Intel Atom Silvermont -vélemény


A korábbi generációs Intel Atom processzor gyengeségei miatt egyre jobban előtérbe kerültek az ARM processzorok, amivel az Intel sok felhasználót veszített el. Az Intel elvárásai egyértelműek, mégpedig szeretne ismét a legerősebbnek mutatkozni a tablet szekcióban és megpróbál nyitni az Ultrabook piac felé is. A felvértezett Intel Atom Silvermont processzor jóval erőteljesebb lesz, mint a legnagyobb konkurenciának számító ARM Cortex A15 típus. Az Intel Atom Silvermont processzor várhatóan az év végén jelenik meg Magyarországon.