A jelenlegi SSD -k főleg Flash memória modulokból (hasonlóakat használnak a memóriakártyák és pendrive-ok esetében is) és vezérlő egységből tevődnek össze. A legmodernebb gyártási folyamatoknak köszönhetően az SSD -k többsége 19 nm -es litográfiával készül. Összehasonlításként a legújabb generációs Intel processzorcsaládnál 22 nm, míg a grafikai szegmensben 28 nm nagyságú technológiával dolgoznak. Az új gyártási folyamat lényege, hogy az egyes Flash modulokat alkotó memóriasejtek szilícium waffereken készülnek. A sejtek kis mérete miatt minden gyártási folyamat után nagyobb kapacitás érhető el, miközben a méret egyáltalán nem változik. A vezérlő hasonló elven működik, mint egy processzor, amely az olvasás és írás mellett további funkciókról (tömörítés, titkosítás) is gondoskodik. A vezérlő egységek legfőbb gyártója az LSI SandForce, bár az utóbbi időben saját fejlesztésekkel is találkozhatunk. Az SSD -k teljesen elektronikusak, nem tartalmaznak mechanikus alkatrészeket. Ennek köszönhetően némán dolgoznak, nem hevülnek túl, sokkal ellenállóbbak, azonnali válaszadásra és nagyobb teljesítményre képesek, mint a hagyományos merevlemezek.

SSD – kapacitás és ár


Az SSD -k egyik legnagyobb hátránya a magas ár, ami nagyban befolyásolja a piacon való elterjedést. A szituáció azonban folyamatosan javul, mivel két évvel ezelőtt még 30.000 Ft-ért juthattunk hozzá egy 40 GB kapacitású SSD adattárolóhoz, ma viszont ebből az összegből akár egy 120 GB nagyságú SSD is futja. A 120 GB még mindig kevésnek számít, de a helyzet folyamatosan javuló tendenciát mutat. Az adattároló kapacitása szempontjából a legoptimálisabb választás a 120, illetve 128 GB -os nagyság, amely bőven elegendő a Windows operációs rendszer, számos program és adat tárolására. A 256 GB nagyságú SSD ára 50.000 Ft-nál kezdődik. A 60 GB környéki kapacitás még mindig elégséges lehet, de akkor az operációs rendszer mellett csupán a legszükségesebb programokat és adatokat tárolhatjuk.

SSD – élettartam


Már az első SSD meghajtók megjelenésekor szó esett a rövid élettartamról, mivel a memória SLC (Single Level Cell) típusú volt, vagyis egy cellában csupán 1 bit kapott helyet. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően, a gyártók ma a TLC (Triple Level Cell) típust használják, amelyek 3 bitesek. A legfőbb hátrány abban rejlik, ha át kell írni 1 bitet, mivel ez kihatással lesz az egész cellára. A mai SSD -k ezért kevesebb ideig fognak a rendelkezésünkre állni, mert minden cella 800 bejegyzést engedélyez. Még mielőtt megijednétek, el kell mondanunk, hogy egy általános felhasználó, aki naponta 2GB adatot ment le egy 120GB nagyságú SSD -re, az körülbelül 25 évnyi élettartamot várhat. Mindezek ellenére kerüljük el a defragmentációt (töredezettség mentesítés), ami csupán a HDD esetében számít hasznos megoldásnak.

SSD – laptopban és asztali gépben


A villámgyors működés miatt mindannyian profitálhatunk az SSD használatával. Az asztali számítógépek esetében a 2,5” SSD szinte már alapkövetelménynek számít, mert a nagy helyigény miatt könnyedén kiegészíthetjük egy nagyobb kapacitású merevlemezzel is. A laptopok esetében számolni kell azzal, hogy az SSD -s laptop modellek már egy magasabb árkategóriába tartoznak. Praktikus lehet egy olyan laptop megvásárlása, amelybe 2 darab meghajtó helyezhető, így utólag is beszerelhetjük az SSD -t. A 17 hüvelykes kijelzővel ellátott laptop –ok nagy részénél lehetséges a klasszikus HDD merevlemez mellé egy SSD adattárolót is üzembe helyezni.

A DigiPrime.hu laptop bolt és webáruház SSD -s laptop kínálatában rengeteg érdekes konfiguráció közül választhattok!