Az elmúlt héten egy nagyobb összegű beruházás keretében szert tettem a Sony legújabb generációs konzoljára, egy 80 GB-os Playstation 3-ra. A korábbi blogbejegyzéseimben már olvashattatok a korábban megvásárolt PSP-ről és PS2-ről, így a legújabb gépnek is szentelek egy rövid irományt.

Ha belegondolok, hogy 1 évvel ezelőtt még kőkeményen PC-s párti voltam, szinte hihetetlen, hogy most itt állok több masinát is birtokolva. Pedig emlékszem anno milyen elszántan védtem a PC-t, különféle érveket hoztam fel azt alátámasztva, hogy mennyivel jobb az a játékplatform, mint a konzolok. Azóta persze benőtt a fejem lágya, és rájöttem, hogy mindkét platformnak megvan a saját előnye és hátránya. A PC-n olcsóbbak a játékok, használható munkára és egyéb tevékenységekre is. Ráadásul sokkal könnyebb rajta warezolni, mint konzolon. Valljuk csak be, még ha a PGO-n nyiltan nem is írjuk le, játékos szemmel nézve ez egy elég komoly indok mellette. Ezzel szemben, bár konzolon tényleg drágábbak a játékok (és ezeket többnyire meg is kell venni, mert a warez itt sokkal macerásabb), az RTS-eket és az MMO játékokat leszámítva bőségesebb a konzolok játékfelhozatala. Biztos mindenkinek van olyan konzol exkluzív játéka, mely után csak csorgatta a nyálát. További pozitívum, hogy mivel a konzol hardware-e állandó, nem kell folyamatosan pénzt ölni a fejlesztésébe, mint a PC esetében. Persze a számítógéppel is elég sokáig ki lehet húzni, ha 1. jól válogatjuk össze a hardware-eket, 2. nem törekszünk mindig a legmagasabb beállításokra. Viszont a konzol jóval stabilabb platform, mint a PC, ráadásul kevésbé hangos (legalábbis az én PC-nél biztos halkabb :D ).

Száz szónak is egy a vége, 2 hete eldöntöttem, hogy mivel sikerült összespórolnom elég pénzt az elmúlt hónapokban, megveszem a PS3-at. A 80 gigás változatot választottam, mivel a kisebb tárhelyű gépek nem voltak annyival olcsóbbak, hogy megérje inkább azokat megvásárolni. Hét elején meg is hozta a futár a gépet, melyet egy kis szerelés után rákapcsoltam a számítógépem monitorjára és a hangfalakra. Sokan mondják, hogy minek vegyen az ember konzolt, ha nincs hozzá HDTV-je. Tény, hogy azon a megjelenítőn nyújtja a legteljesebb élményt egy játék, de egy olyan TV még elég drága. Viszont ha van egy 22"-es monitorja valakinek, azon majdnem ugyanazt a látványt el tudja érni, mint egy HDTV-vel, ráadásul könnyedén rá lehet kötni a gépet. Az én Samsung Syncmaster 2253LW monitoromon gyönyörű képet ad a PS3, annak ellenére, hogy nem a natív felbontáson működik ilyenkor a monitor. 1920x1080-as felbontáson fut (vagy 1280x720 - játéktól függően), miközben a natív 1680x1050 lenne. Hozzáteszem, ez monitortípustól is függ, sok monitor kissé mosott képet ad, ha nem a natív felbontáson üzemel. Nekem ebből a szempontból szerencsém van, nincs ezzel gondom. A hangalak is nagyon jól szólnak, tehát nem kellett egyéb dologra beruháznom a gépen kívül. Persze a jövőben megpróbálok szert tenni egy HDTV-re is, hiszen mégiscsak azzal az igazi. Alább egy rövid bemutatót láthattok a PS3-on kapható, illetve fejlesztés alatt álló legjobb játékokból.




Ha valakinek nem tűnt volna fel, kicsit átalakítottam a blogom oldalsávját. Az új képek mellett mostantól folyamatosan ki fogom rakni azoknak az általam írt teszteknek a linkjét, melyeket a PGO-n, illetve az iPon oldalán publikáltak. Bár külön bejegyzést nem akartam szentelni neki, röviden azért szólni szeretnék róla, hogy Chocho barátomnak hála sikerült bekerülnöm az iPon cikkírói közé, így  február vége óta lehetőségem van teszteket írni az oldalnak a legújabb játékokról. Amint láthatjátok már szép számú teszt jött össze, pedig alig 2 hónapja írok az oldalnak. Reméljük a jövőben még sok játék fog megfordulni a kezeim között.