Itt meg lehet nézni a jelölteket is, ha valakit érdekel.

AZ ÉV JÁTÉKA:

The Elder Scrolls V: Skyrim - Meg kell hagyni, nem lehetett egyszerű dolga a döntőbizottságnak, hiszen a jelöltek között csupa remek játék volt. Leszámítva a Zeldát, ami nem tudom mit keresett itt. Kétségtelenül jó játék, de közel sem Év játéka minőségű. Jelölése talán vigaszdíj lehetett a Nintendónak az idei katasztrofális év miatt. Ami a végeredményt illeti, jobban örültem volna, ha egy Portal 2, vagy egy Uncharted 3 nyeri a díjat, de a Skyrimtől sem sajnálom (bár ez a fajta RPG nem kedvencem).

AZ ÉV FEJLESZTŐSTÚDIÓJA:

Bethesda Game Studios - Miután a Bethesda képes volt egy szánalmas pert indítani a Minecraft fejlesztője ellen csak azért, mert a játékát Scrolls-nak hívják, a Bethesda lett volna az utolsó, akinek ezt a díjat adom. Akkor inkább már a Valve, akik nemcsak remek játékokat csinálnak, hanem továbbra is ingyenes DLC-kkel támogatják PC-n a régebbi címeiket.

LEGJOBB XBOX 360-AS JÁTÉK:

Batman: Arkham City - Ehhez sokat nem tudok hozzászólni, nem szoktam Xboxon játszani. Jelzésértékű, hogy nem sikerült 4 exkluzív címet összeszedni a jelöltek közé. Ezért én a Forza 4-nek adtam volna a díjat, ami nemcsak zseniális lett, de tényleg Xbox exkluzív cím. De hova is gondolok, autós játék nyerjen valami fontos díjat a mai játékiparban? Az már a világ vége lenne!

LEGJOBB PS3-AS JÁTÉK:

Uncharted 3: Drake's Deception - Hát itt bizony én is gondban voltam, hogy az Uncharted 3 nyerjen, vagy a LittleBigPlanet 2? Utóbbi egy rettentően szórakoztató játék, amelyben ráadásul milliónyi saját készítésű pálya van. Az Uncharted 3 viszont zseniális történetmesélésével, kiváló látványvilágával és zenéjével vett le a lábamról. Nem is tudok dönteni, a könnyebb utat választom, és megosztom a díjat e két játék között.

LEGJOBB WII JÁTÉK:

The Legend of Zelda: Skyward Sword - Mivel nem játszom Wiivel, itt is csak a megérzéseimre, és a kiadott videóanyagokra tudok hivatkozni. Nekem úgy tűnik, hogy ez a Zelda olyan, mint a korábbiak, ami nem feltétlenül rossz (hiszen a korábbi Zeldák is jó játékok voltak), viszont mondjuk a Disney's Epic Mickey sokkal eredetibb volt a Wii-n. Emiatt én az utóbbinak szavazom meg a díjat.

LEGJOBB PC-S JÁTÉK:

Portal 2 - Na ismét egy jó kis kategória. Portal 2 vagy Witcher 2? Mindkettő zseniális lett a maga stílusában, mindkettő végigjátszása után éreztem, hogy valami különlegesben volt részem (ami nálam a kiváló játék jelzője), nem egyszerű tehát dönteni. Ehh, legyen, elfogadom a Portal 2-t, de a Witcher 2 csak egy hajszállal maradt le.

LEGJOBB KÉZIKONZOLOS, MOBILTELEFONOS JÁTÉK:

Super Mario 3D Land - Abszolút nem követtem figyelemmel az ipar ezen részét. Elfogadom az ítéletet.

LEGJOBB SHOOTER:

Call of Duty: Modern Warfare 3 - Mi más lehetett volna a győztes mint ez? Tudom, hogy más-más stílusú a BF3 és a MW3 multija, de szerintem a BF3 ezen a téren olyan szinten odaver a MW3-nak, hogy simán megérdemelte volna az év shootere díjat. Még akkor is, ha a single rész a MW3-ban jobb.

LEGJOBB AKCIÓKALAND JÁTÉK:

Batman: Arkham City - Ebben a kategóriában nálam csak az egyéni preferencia dönt. A Batman játék és az Uncharted 3 is kiváló játékok, viszont én nem vagyok oda a denevéres témáért, ellenben Drake kalandjaiért megőrülök. Úgyhogy nálam az UC3 lett volna a nyerő.

LEGJOBB RPG:

The Elder Scrolls V: Skyrim - Annyira, de annyira szerettem volna, ha a Dragon Age 2 nyer, csak azért, hogy közröhej tárgya legyen az egész díjátadó. Korábbi blogbejegyzésemben már anyáztam egy sort, hogy a Witcher 2-t nem is jelölték (nevetséges), ettől függetlenül nekem a Witcher 2 az év RPG-je, nem is kétséges. A tényleges jelöltek közül a Skyrim és a Deus Ex 3 között dőlne el nálam a harc. Mivel a Deus Ex 3 világa, játékmenete jóval közelebb áll a szívemhez, mint a Skyrim nyílt világú játékmenete, ezért neki adnám a díjat.

LEGJOBB MULTIPLAYER:

Portal 2 - Bár a Portal 2 kooperatív módját élvezettel játszottam végig, befejezése után nem éreztem úgy, hogy újra neki kellene állnom. Elvégre ugyanazokat a feladványokat kellene újra végigjátszanom a társammal. Nálam a Portal 2 inkább a single módról szólt. Ezzel szemben a BF3 multija magával tudott ragadni hosszabb időre is, mondom ezt úgy, hogy én nem is szeretem az FPS-ekben a multit. Győztes: Battlefield 3

LEGJOBB SPORT JÁTÉK (NEM CSAPATJÁTÉK):

Fight Night Champion - Abszolút nem érdekelnek a sport játékok, nem is láttam, hogy a jelöltek jók-e vagy sem. Arra viszont emlékszem, hogy régen a Top Spin 2-t szerettem, úgyhogy becsületből idén a Top Spin 4-re szavaznék.

LEGJOBB SPORT JÁTÉK (CSAPATSPORT):

NBA 2K12 - Lásd az előző pont. Ha választanom kellene, akkor a FIFA 12-re szavaznék, mert a focihoz legalább hozzá tudok szólni.

LEGJOBB AUTÓS JÁTÉK:

Forza Motorsport 4 - Na itt nincs vita, nincs más, ami idén jobban megérdemelni a díjat ebben a kategóriában.

LEGJOBB VEREKEDŐS JÁTÉK:

Mortal Kombat - Húha, hát ebben sem vagyok nagyon otthon. Mortal Kombat és Marvel vs Capcom 3 között vacillálok. Mindkettő egész jó lett, ahogy hallottam. Legyen az utóbbi a győztes, mert az MK sosem állt közel hozzám, utóbbiban viszont van Dante a Devil May Cry-ból. Tudományos alapokra helyeztem a döntést, amint láthatjátok.

LEGJOBB MOZGÁSÉRZÉKELŐS JÁTÉK:

The Legend of Zelda: Skyward Sword - Legyen ez.

LEGJOBB INDIE JÁTÉK:

Minecraft - Nem tudom felfogni, hogy mi olyan jó ebben a játékban. Részemről a Bastionhöz megy a díj, mert sztori, látvány, hangzás szempontjából is elvarázsolt, és a játékmenet is jól össze van rakva, néhány érdekes ötlettel megspékelve.

LEGJOBB FILM/KÉPREGÉNY FELDOLGOZÁS:

Batman: Arkham City - Nem is lehet kétséges.

LEGJOBB ZENESZÁM EGY JÁTÉKBAN:

"Setting Sail, Coming Home (End Theme)" by Darren Korb—Bastion - Igazából minden jelölt megérdemelt volna egy díjat, mert tényleg jó számokról van szó. A Bastion albuma tele van jobbnál jobb számokkal, szóval a VGA nyertes darab is remek anyag, végülis megérdemelte a győzelmet. Ha viszont igazán őszinte akarok lenni, én inkább ezt a számot jelöltem volna:



Egyszerű számról van szó, de valahogy mindig magával ragadott játék közben, szóval nálam ez a győztes.

LEGJOBB EREDETI ZENE:

Bastion - Amint az előbb is mondtam, a Bastion zenei anyaga tényleg lenyűgöző. Megérdemelt győzelem.

LEGJOBB GRAFIKA:

Uncharted 3: Drake's Deception - Szerintem megérdemelte a díjat, viszont az nem fér a fejembe, hogy a BF3 miért nem került be. Őszintén szólva az LA Noire helyére kellett volna rakni, mert bár utóbbi lenyűgöző arcmimikával rendelkezik, a többi területen nem kiemelkedő. Ja és a Witcher 2-t is jelölni kellett volna, csak úgy mondom.

LEGJOBB FÉRFI SZINKRONHANG:

Stephen Merchant as Wheatley—Portal 2 - Rettentő erős jelöltek, nem is tudom, hogy miként tudtak dönteni a bírák. Mindegyik megérdemelte volna a díjat, nem is kötök bele a végeredménybe.

LEGJOBB NŐI SZINKRONHANG:

Ellen McLain as GLaDOS—Portal 2 - Na ezzel már nem értek egyet. Félreértés ne essék, imádom ezt a karaktert, tetszik a hangja is, de szerintem nem olyan kiemelkedő, hogy a legjobb legyen. Ráadásul még nem is az eredeti hangjával szerepel a színész, hanem számítógépesen torzítva van. A másik három jelölt nagyon erős volt, inkább nekik adtam volna a díjat. Sajnos dönteni ezúttal sem tudok, mert mindhárom nagyszerű munkát végzett. Szóval a díjat megosztva: Claudia Black as Chloe Frazer—Uncharted 3: Drake's Deception; Emily Rose as Elena Fisher—Uncharted 3: Drake's Deception; Tara Strong as Harley Quinn—Batman: Arkham City kapja.

LEGJOBB LETÖLTHETŐ JÁTÉK:

Bastion - Ismét egy "könnyű" kategória. Hogyan döntsek a Bastion, a Stacking és a Trenched között, hiszen mindegyik nagyszerű játék? Bár a Bastion-t imádtam, a Stacking valami teljesen újat tudott mutatni a majtroska babás, igencsak fifikás fejtörőkkel megszórt játékmenetével, így ha nehéz szívvel is, de inkább azt választottam volna győztesnek.


LEGJOBB DLC:

Portal 2 Peer Review - Ez ismét nehéz választás volt számomra a Portal 2 DLC és a Fallout New Vegas DLC között. Legszívesebben megosztanám megint a díjat, de csak azért is a Fallout New Vegas DLC-nek adom a szavazatomat, kárpótlásul a fejlesztőket ért sok anyázás miatt, amit (gyakran jogtalanul) kapnak.

LEGJOBBAN VÁRT JÁTÉK:

Mass Effect 3 - Hehe, na persze. Biztos sokan várják a játékot, de én szerintem megint csak kb. 1 éves csúszással fogom kijátszani, mint ahogy az előző részeknél is volt. Érdekel a sztori vége, de csak amiatt nem várom a játékot tűkön ülve. A listán szereplő játékok közül a Bioshock Infinite és a Last Guardian érdekel, de utóbbi még 100 évig úgysem jelenik meg, előbbi meg inkább csak a közepesen érdekel szintet üti meg. Ha őszinte akarok lenni magammal, akkor számomra a The Secret World nevű MMORPG az, amiért teljesen oda vagyok. Pedgi nem is szeretem az MMO-k többségét, erre viszont tuti első nap előfizetek.

Ennyi lett volna az én véleményem az idei VGA-ról, nem lett olyan szar, mint a tavalyi, de azért voltak furcsa döntések.