Kezdeném is az egyik legfontosabbal, a haj megnevezése nem rasta, hanem Dreadlock, a rasta szó a rastafari vallás, életvitel rövidítése. Persze a hajviselet is innen származik, többek közt a bibliában is van rá utalás, de Haile I Selassie Etióp uralkodó katonáinak is dreadlockjai voltak, hogy az oroszlánra hasonlítsanak és megfélemlítsék az ellenfelet.

Ki is volt Haile I Selassie?

Ő császári felsége I. Hailé Szelasszié, Júdea törzsének hódító oroszlánja, az Etióp Királyok Királya és Isten választottja!

"Etiópa talán egyik legzűrősebb időszakában került trónra és nagy elvárásoknak kellett eleget tennie, mivel elődjét II. Menelik császár unokáját, Lidzs Jaszu-t leváltották, mert az első világháborúban a mohamedán Törökországgal szövetkezet. Ehhez a vallási kiingáshoz viszont tudni kell, hogy Etiópia elődje, Akszum már Kr.u. 350 körül keresztény állam volt, így nagyjából érthető miért menesztették.
Szóval valahol az első világháború idején tapogatózunk, gondokkal és vérrel teli időszak ez.
II. Menelik császár lánya -Zewditu- veszi át a hatalmat és császárnőként uralkodik (1916-1930) unokafivérével Ras Tafari Mekonnen-nel, ki később, unokanővére halála után I. Hailé Szelasszié néven uralkodik és megpróbálta felgyorsítani az ország gazdasági fejlődését.

Viszont az abesszíniai háborút az olaszok ellen sajnos elvesztette és az azt követő olasz megszállás alatt (1936-1941) felgyorsult a modernizáció .. utak és iskolák épültek, de mindez az etiópok kegyetlen kényszermunkája árán.
A második világháború után Hailé Szelassziét visszahelyezték hatalmába, és ő azzal a bonyolult feladattal szembesült, hogy egyszerre kellett országának sokféle népét megbékítenie, megszabadulnia az őt hatalmába visszahelyező angol megszálló erőktől, valamint megpróbálni nyugati segítséget szerezni az országnak. 1945-ben, Libérián kívül, Etiópia volt az egyetlen teljesen független ország Afrikában, így Hailé Szelassziénak fontos szerep jutott az afrikai országok függetlenné válási folyamatában, ami csak 1958-ban indulhatott meg.

1973-ban egy komoly aszály sújtotta Etiópia területét, amely egy katonai felkeléshez és közkáoszhoz vezetett. A kormány próbálta menteni a menthetőt, de végül 1974-ben a felkelést vezető szélsőbaloldali tisztek Szelassziét börtönbe vetették, ahol aztán halálra kínozták.
Ezután kommunista diktatúra következett.



A rasztafári mozgalom követői még ma is Isten megtestesítőjének és a fekete messiásnak tartják I. Hailé Szelasszié-t, aki majd elvezeti Afrika népeit a szabadsághoz. Olyan királynak és Istennek tekintik, aki előtt senki sem állhat meg...
...ezek a gondolataok valójában Marcus Garvey tanításai ami a jamaikai feketék körében 1930-ban (Szelasszié megkoronázása) "Vissza Afrikába" mozgalom néven lett közismert."


A Hit következő nagy alakja Marcus Mosiah Garvey:

Marcus Mosiah Garvey, Jamaicai Nemzeti Hős Érdemrend tulajdonosa, élt 1887. augusztus 17. – 1940. június 10.
jamaicai újságíró, -kiadó, vállalkozó, fekete nacionalista és az UNIA-ACL megalapítója

Garvey főleg Vissza Afrikába mozgalom (Back-to-Africa) előmozdításával tett szert hírnévre, amely az Afrikából behurcolt embereknek ígért őshazájukba való visszatérést. A mozgalomból később több másik bontakozott ki(pl. iszlám mozgalom), de a rasztafárik prófétának kiáltotta ki Garveyt. Garvey szerint az afrikai származású emberek feladata Afrika „megváltása” és az európai gyarmatosítók kiűzése.

Emléke máig él világszerte. Sok iskolát, főiskolát, autopályát és épületet neveztek el róla Afrikában, Európában, az USA-ban és a Karib-térségben. A vörös-fekete-zöld UNIA zászlót ma mint a Feketék Felszabadításnak Zászlaját használják.

Mint már említettem a raszták prófétának tekintették Garvey-t, sőt az is előfordul, hogy Keresztelő Szent János reinkarnációjának tartják. Ez részben annak köszönhető, hogy az 1920-as években gyakran hangoztatta:


Figyeljetek, mert az afrikai király megkoronázásának napján eljő a szabdság!

Eszméi nagy hatással voltak a rasztákra, akik minden állítását Hailé Szelasszié-ra vonatkozó próféciának tekintették. A korai raszták csatlakoztak is a Vissza Afrikába mozgalomhoz és ezzel elindult az első "visszatelepedési" hullám. Ebből következik, hogy a rasztafariánus mozgalom tekinthető a garveyi filozófia leszármazottjának is. Gyakran felfigyelhetünk tanításaira a reggae zenében is, többek között Burning Spear számaiban.

Maga Garvey, Etiópia második világháborús megszállása előtt kritikusan beszélt I. Hailé Szelassziéről. Garvey sose azonosult a raszta mozgalommal és ő maga metodista volt, de később áttért(!) a római katolikus hitre.



Persze mint a legtöbb történelmi alakról, őróla is sok vélemény él a köztudatban. Vannak akik szerint csak a pénz hajtotta Garvey-t a mozgalom elindítására, mivel csak szájbetyárkodott és nem érezte magáénak az egészet. Megszedte magát vele, ez tény .. viszont a pénzbe vetett hit csekély ahhoz képest amit ő tett a kultúráért!"



Mindezek után Jamaicában elindult a Rastafari mozgalom, leghíresebb tagja, Selassie utódja Robert Nesta Marley, ismertebb nevén Bob Marley volt. Szerintem őt nem kell bemutatnom nagyon senkinek, ő volt az, ki híressé tette a Reggae zenét, szövegeiben hirdette hitét. Egyet azonban tisztázni szeretnék, Bob Marley HALOTT, és szerintem szégyen, hogy a legtöbb ember ezt nem tudja, 1945 ben született jamaicában, és 1981-ben, csupán 36 évesen agy és gyomor rákban halt meg. Felesége és fiai (pontosan 14 gyermeke van, ebből kettő örökbe fogadott, és 3 született feleségétől, Rita Marley-tól) folytatják, amit Bob elkezdett. Bár azt kell, hogy mondjam, a mai reggae felhozatalban közel sem a Marley örökösök a legjobbak.



De a történelemmel nem akarlak tovább untatni benneteket, csupán azért írtam le, ha esetleg valaki rasta hajat szeretne, tisztában legyen vele mi van a fején.
Térjünk át a Dreadlock hajviseletre:

Készítése:
A hajat általában (haj típusától, és a Dreadek vastagságától függően) 30-60 tincsre bontjuk. figyeljünk arra, hogy a hajat úgymond kockázva tehát kockákban tincsekre bontani, ügyelve, hogy ne maradjanak ki hajszálak. Erre a műveletre célszerű kis olcsó hajgumikat használni. Ezután kiválasztunk egy tincset, kivesszük a hajgumit, és két részre szedjük és ráhúzzuk, aztán összetesszük, megint lét részre szedjük, és újból ráhúzunk, ezt csináljuk még nem lesz kész a tincs annyira, hogy már csak a végén marad egy kis haj, ha az illető haja nem áll rá a rastázásra, egy kis tupírfésű segítségével lefelé tupírozva rásegítjük, aztán folytatjuk. mikor a tincs már annyira kész van, hogy csak a végén lóg ki egy kis haj, akkor fogunk egy horgolótűt (én spec 1.50mm-eset használok), átszúrjuk a tincsen rátekerjük a kilógó végét és belehúzzuk a tincsbe, másik oldalon kijön megint belehúzzuk, addig folytatva még el nem tűnik a hajban. A horgolás folyamata dettó ugyanez, tehát a tincsből kilógó kis hajszálakat, ugyanezzel a technikával belehorgoljuk a dreadbe. Megjegyzem, hogy a haj készítése egy igen fájdalmas művelet, minél vastagabb a tincs annál kellemetlenebb, továbbá EZ NEM EGY HÉTVÉGI "FRIZKÓ" A HELYI DISZKÓ JAMAICA PARTYJÁRA, KIBONTÁSA ELÉG KÖLTSÉGES, SOK ESETBEN LEHETETLEN, ILYENKOR TELJESEN RÖVIDRE, VAGY KOPASZRA KELL VÁGNI A HAJAT, EZ FŐLEG NŐKNÉL JELENTHET NAGY GONDOT!

A hajat természetesen, otthon is horgolgatni kell, ha azt akarjuk, hogy szép legyen, ez tényleg nem egy nehéz művelet bárki meg tudja csinálni, ha esetleg neked nem megy, megkérheted szüleid, barátaid, barátnőid, hogy segítsenek ebben. Azt mondom, hogy az első két hónap a kritikus, sokat kell horgolgatni, nem áll össze, és hasonló problémák, utána elég lesz két hetente vagy több, behorgolgatni.
Mosása: A tévhittel ellentétben a rasta nem büdös, koszos stb... Ugyanúgy lehet mosni, bár azt mondom a kritikus 1-2 hónapban 2x 3x ne mossátok meg többször, utána lehet heti rendszerességgel, csak bele kell nyomkodni a vizet, utána a sampont, utána kinyomkodni, utána megint a vizet utána kinyomkodni. :-) Figyelem! Ami jó a sima hajnak, az nem jó a deradlocknak, tehát olyan sampont keressetek amiben nincsenek olajok, meg mindenféle cuccok, egyszerű olcsó sampont kell használni minél kevesebb összetevővel.

Nos azt hiszem ennyi! A végén meg szeretnék tisztázni pár fogalmat + Orosháza, Szarvas környéki, vagy bárhol békés-megyében lakó ember jelentkezését várom aki szeretne rasta hajat!

Fogalmak:
BABYLON: A rastafari hitben babylon az elnyomást, a rosszat, a korrupciót, a pénzt, a rendőrséget, a bűnőzést, a civilizált társadalom mocskát és gonoszságát jelképezi, semmiképp sem pozitív szimbólum, mint ahogy azt sokan hiszik.
UNITE: Az egység, mi mind egy család vagyunk, az egyesülés, a harmónia.
NO MORE WAR! IN A JUDGEMENT DAY A Rasta optimista, nem lesz több háború, bár pesszimista is mivel a judgement day, ítélet napot jelent, tehát nem lesz több háború, de csak az ítélet napon, ami a rastáknak a zsidók és a keresztények újra egyesülését jelenti zion hegyeiben, ahol Szelasszié ül a feleségével és várja ezt a napot.
ZION: Zion a rasták elnevezése Etiópiára, ami az ígéret földje a számukra.
A Reggae színei: Piros sárga zöld (vagy éppen fordítva): Majdhogy az összes afrikai ország zászlajában megtalálható ez a három szín. A Piros a szabadságért meghalt mártírok vérét, a sárga az aranyat, amit elloptak tőlük, a zöld pedig a felvirágzó vidéket jelenti.
JAH: Jah a rasták istene. Aki szerintük fekete. Továbbá a rasták hiszik, hogy Jézus is fekete ember volt.



Ennyi lenne mára.
Peace & Love