A reggae zene Jamaicában fejlődött ki. A reggae megnevezést tágabb értelemben szokták használni az összes jamaicai zenére, beleértve a ska, rocksteady, dub, dancehall és ragga műfajokat is. Ez a kifejezés használatos még egy külön stílusra ami az 1960-as évek végén jött létre. A reggae alapját egy különleges ritmus adja, aminek fő jellemzője a taktusok közötti hullámzás amit a gitáros játszik, ezt úgy hívják hogy "bang". A dobos gyakran üt egy harmadik ütemet a taktusok között. Ezt úgy ismerik, hogy "one drop" ("egy csapás"). Jellegzetessége, hogy ez az ütem itt lassabb, mint a reggae előfutárainál a ska-nál, és a rocksteady-nél. A reggae-t gyakran összefüggésbe hozzák a rasztafári mozgalommal, ami befolyással volt számos kiemelkedő reggae zenészre a '70-es, és '80-as években. A reggae számok sok egyéb témát is felölelnek a rasztafarinizmuson kívül. Ilyen például a szerelem, a szexualitás, és olykor a társadalom kemény bírálata.

A megannyi alműfaj közül kezgyük az alappal, tradicionális , úgynevezett 'Roots' Reggae-vel:
Miután Jamaica elszakadt angliától és önálló ország lett, rengeteg gonddal kellet megküzdeniük az embereknek, és az országnak. Ezért is alakult ki a kezdeti SKA zene, mely "fesztiváli" hangulatával, hangszereivel, vidám dalaival próbálta enyhíteni az itt uralkodó kétségbeesést, és újra életet csalni a jamaicaiak szívébe. Ám, nem volt olcsó mulatság, a fúvós hangszerek nagyon drágák voltak, ezért a zenészek alternatívákat keresve gitárral kezdték játszani a SKA zenét, ebből és rengeteg műfaj hozzácsapódásából alakult ki aztán a Rocksteady. Innen pedig egyenes út vezetett a Reggae zenéhez, ami meghódította jamaicát, aztán a világot.

Az első ismert reggae előadók között volt a THE WALIERS, nem véletlen lehet ismerős a név hiszen énekesük nem más, mint Robert Nesta Marley, akit ti csak Bob Marley ként ismertek. Producerek fantáziát láttak Bobban, ezért későbbiekben Bob Marley and The Waliers néven működtek. A szám ami híressé tette őket, kétség kívül az I Shot The Sheriff volt.


Miután felfigyeltek rá rengeteg sláger született, Buffalo Soldier, Three Little Birds. Could You Be Loved, On Love, Stir It Up, No Women no Cry, Is this love sorolhatnám napestig. Marley karrierje csúcsán állt, mikor szörnyű dolog történt, agy és gyomor rákot diagnosztizáltak nála. Ekkor írta feleségének, Ritának No Woman, no cry (ne nő, ne sírj! És nem nincs nő, nincs sírás, ahogy az a közhiedelemben él). Amit még a halálos ágyán is énekelt. Természetesen a diagnózis után nem vonult magányba, nem sajnáltatta magát, amég csak járni tudott koncertezett, hitt benne, hogy a zenével meggyógyíthatja az embereket, és addig még a világ nem él egységben, még nem dőlt le babylon, ő egy percet sem pihenhet...
És mielőtt belinkelném mindenki kedvencét, és a világon valaha írt legszebb számot, szeretnék tisztázni két tévhitet. SEM A BAD BOYS, SEM A DON'T WORRY BE HAPPY, NEM BOB MARLEY SZÁM

Three little birds:


No Woman, No cry:


És még a személyes kedvencem ráadásnak: :-)


Bob Marley-ről ennyit, számomra ő az örök kedvenc, és a legjobban tisztelt előadó!

Mai Reggae előadók táborát erősíti Peter Tosh, AlBorosie, Anthony B, Inner circle, Marlon Asher, Gentleman, és a Marley fivérek zenéje (persze amikor roots reggae-t játszanak) számos további előadó létezik, de én csak ennyi említek meg.

Befejezésül következzen egy Anthony B szám, ÉRDEMES MEGNÉZNI NAGYON JÓ:


Következzen a Ragga műfaj:
A Ragga sokkal gyorsabb műfaj, mint a reggae. Általában egy selector (a Dj jamaicai megfelelője) és egy raggázóból áll. A mai jamaicában sokkal elterjedtebb, a reggae-nél. Ehhez személyes tapasztalatok híján nem igazán tudok többet írni, másolgathatnék wikipédiáról, de ha érdekel valakit úgyis utánanéz. Magyarok vagyunk jöjjön egy nagyon ismert magyar Ragga előadó, na ki lehet ez? Hát Copy Con:


Dancehall:
A Jamaicai Dancehall zene a leghíresebb a szigetországban, jamaicai pop zenének is szokták nevezni, lényegében a pop és a ragga, reggae zene ötvözete. Legismertebb előadója Sean Paul, és Damian Marley rengeteg dancehall száma, de nagyon sok reggae előadó is csinál dancehallos cuccokat, például AlBorosie, avagy Anthony B. Csakúgy mint a raggának, ennek sincs igazán meghatározott története, felbukkant a zenei piacon, és sikert aratott. Mivel Sean zenéjét mindenki ismeri belinkelnék egy kevésbé ismert AlBorosie számot, fogasszátok egészséggel:


SKA:
Sokan kihaló műfajnak tartják, ellenben most éli újjab fénykorát, egyre több SKA előadó bukkan fel a zenei piacon, mint magyar, mint külföldi felhozatalban. A SKA lényegében egy vidámságot árasztó cirkuszt, fesztivált idéző zene. Mindenképpen gyors, élettel teli. Kialakulásáról a Reggae alatt szó volt, mégegyszer felesleges lenne leírnom. Magyar vonatkozásban mindenképpen PASO (Pannonia Allstar SKA Orchestra), külföldiben SKA-P, Babylon Circus személyes kedvencem. A SKA sokszínűsége miatt három videót fogok belinkelni.
Első soron PASO AJÁNLOM MINDENKI FIGYELMÉBE NAGYON JÓ:


SKA-P:


Babylon Circus (a zene 1:30-nál kezdődik) SZINTÉN AJÁNLOM


Magyar Reggae:
A legfontosabb, és legjobb magyar reggae csapat, egyértelműen a Ladánybene 27. Ők kezdték, és a mai napig 100%-os beleadással csinálják. Tiszteletre méltó előadók, következzen, az új albumokról egy szám:
Ladánybene 27-Judge Day:


A már említett PASO, és Copy Con mellett, a legerősebb magyar reggae előadó (véleményem szerint) a Riddim Colony, akikről nem igazán találni rendes youtube videót, de akit érdekel nézzen utána.
A piacot erősíti a feltörekvő KingstonC, Diggieman, Irie Maffia, picit más műfaj, de mindenképp, meg kell, hogy említsem a BRAINS-t is.
Igaz, nincs sok előadónk, és azoknak sincs olyan hatalmas közönsége, de a minőségben nem csalódhatunk!

Jöjjön egy a Barins-től:


Most kihagynám a Rocksteady és a DuB műfajokat, keveset tudok róluk, és nem is igazán van nagy közönségük, azért a DuB-nak akad.
Na, mára ennyi lenne, fiúk lányok. Remélem Sikerült Veletek megismertetnem, olyan zenéket, amik esetleg még tetszettek is. Köszönöm annak, aki végigolvasta esetleg még az összes videót is megnézte.
A Legeslegvégére következzen AlBorosie-től a Herbalist, amit sehogysem tudtam beékelni a cikkbe, pedig nagyon finom kis zene.



PEACE & UNITY!
RASTALOVE