Popkornrobotok

2007, hatalmas, átalakuló robotok, Michael Bay Megan Fox és Shia LaBeouf. Úgy van, ez volt a Transformers filmváltozata, ami lehengerlő látványvilágával sokakat levett a lábukról. Ám rengeteg kritikus csalódott a filmben, sablonos története és meglehetősen erőltetett humora miatt. Én sem ájultam el különösképpen a filmtől, számomra helyenként túl gyermetegnek, és egyszerűnek tűnt, ugyanakkor a sztori számomra is egy összevissza sablonhegy volt. Ám most itt a folytatás állítólag sokkal több akcióval, rengeteg robottal, jobb sztorival (?) és humorral.

Pár tonna acél és a nemes energon

A filmet már az első öt percben teletömik akcióval, egy hatalmas, részletekig kidolgozott, ám rendkívül aránytalan Álcával és egy tucat tökös Autobottal, akik közül sajnos a filmben csak a két poéngyáros ikerpárt ismerjük meg jobban. Sem Ratchet, sem Ironhide nem kerül egy alkalommal sem a középpontba, szinte meg sem szólalnak, teljesen mellékesek. Annál inkább kap ismét figyelmet Sam, (Shia LaBeouf) aki csak úgy szórja a poénokat a szüleivel együtt. Ezek a humorbombák néha tényleg humorosak, lesz alkalom kacagni a film során. Micaela (Megan Fox) Sam barátnője ismét szuper szexi, bár a színészi alakítása változó, van amikor tényleg jól játssza a szerepét, de néha csak úgy meghúzódik a háttérben. Annál jobb Simmons ügynök (John Turturro), aki az első részhez képest alaposan lezüllött. Az anyjával él és egy hentesboltban dolgozik, azonban sokkal szimpatikusabb lett és még a poénjai is frappánsak. Leo (Ramon Rodriguez), Sam egyetemi szobatársa nem igazán tetszett. Folyton csak majréznia kellett volna, de nem volt túl meggyőző. Bár a film vége felé Simmonsal elég jól játszott, ám a robusztus, homokszippantó Álca megjelenése után mintha felszívódott volna. A sztori ismét teljesen kusza, még a címet is rosszul fordították. Igazándiból semmi értelme elemezni a történetet, ez a leggyengébb része a filmnek, tulajdonképp mintha el is felejtettem volna a mozi után. Ismét az energonra, az átalakuló robotok "üzemanyagára" megy ki a játék, minek megtalálásához a Sam fejében megjelenő jelekre van szükség. A Bukott mondjuk elég jól sikerült, és a vén, bátor Jetfire is odateszi magát.

Ez van

A film tehát elég felemásra sikeredett. A látvány magáért beszél, az akciójelenetek jók, a színészi játék összességében szintén jó, ezzel ellentétben a sztori összecsapott és átgondolatlan és sok főszerepet érdemlő karakter szinte teljesen mellékes. Michael Bay viszont nem hazudtolta meg önmagát, méltó alkotás ez a film az ő munkásságában. Elvégre ki várt körülfont, drámai történetet egy nagyszerű látványmozihoz? Mindenesetre az kicsit meglepett, hogy Bay a film premiere után állítólag azt nyilatkozta, hogy a harmadik részt már nem ő fogja elkövetni. Az meg, hogy neki elege lenne a robbanásokból, az akciófilmekből...elég valószínűtlen. Mindenesetre a Transformers - A bukottak bosszúja amerikai bevétele után szinte biztosak lehetünk a harmadik előjövetelben. Aki tehát szeretne egy látványban gazdag filmet megtekinteni, annak e hónapra bátran ajánlom a filmet, ha tisztában van azzal, hogy mi várja a mozi során, akkor csalódás nem érheti a kedves nézőt.



70%