Olyan szempontból az esztendő feladta a leckét, hogy bár az FPS műfaj is be lett tervezve, mint kategória, egyszerűen kevés olyan játékot teszteltünk az oldalon, amivel ezt meg lehetett volna tölteni. Több olyan belső nézetes lövölde is szóba került, ami érdemes a figyelemre (pl. Turbo Overkill, ami a nemzetközi sajtónák is nagyon bejött), de mindent sajnos nem tudtunk tesztelni, így értékelés sem minden esetben született. Az akció kategóriából viszont ki lehetett hozni a maximumot, pláne, hogy idén bőven volt olyan akciójáték, ami sokak idejét elrabolta.

3. Star Wars Jedi: Survivor 94%

  • Electronic Arts/Respawn Entertainment
  • Teszt

Már a 2019-es, Star Wars Jedi: Fallen Ordert is sokan szerették, de a Respawn Entertainment a folytatással még jobban belopta magát a SW-rajongók szívébe. Látvány és változatosság terén sincs miért szégyenkeznie a játéknak, de a legnagyobb erénye mégis az, ahogy a témához nyúl. Ahogy Dzséjt is írta: “A Star Wars és az akciójátékok rajongói is elégedettek lehetnek a Jedi: Survivorrel, ami sokkal jobb lett elődjénél. Rengeteg a felfedeznivaló, élettel telibb a Galaxis, kiforrottabb és változatosabb az akció.”

2. Metroid Prime Remastered 95%

Ahogy az már a nemzetközi sajtó értékeléseit összesítő listán is szerepelt, a Metroid Prime Remastered pont a korábbi sztereotípiák és lusta megoldások ellentétje, és nem egy szimpla, HD-ba húzott, feljavított port, hanem inkább egy remake, ami az alapoktól írja újra a klasszikust, ami így a modern eszközön, modern időknek is megfelel. Wilson sem véletlenül volt oda érte, és ahogy azt már az év elején is írta, műfajának egyik abszolút csúcspontja, és nemcsak 2023 elejének kiemelkedő darabja, de egy olyan etalon is, amely megmutatja, mit kell tenni, ha valaki remastered verziót készít.

1. Marvel’s Spider-Man 2 97%

  • Sony Interactive Entertainment/Insomniac Games
  • Teszt

A kimondottan jól sikerült, végül PC-re is megjelent első epizód után a folytatás sokaknál vált az év legjobban várt játékává, és Britpopper cikke alapján nem is véletlenül övezte ekkora figyelem a Marvel’s Spider-Man 2 megjelenését. A tesztben nincs hiány a pozitív jelzőkből: “Fantasztikus látványvilág, remekül megírt sztori és karakterek, minden elemében kihasználja a PS5 tudását, extrába ismét kapott magyar feliratot.” Ebből kiindulva pedig talán érthető is, hogy miért végezte az első helyen. Persze, nem árt, ha az ember Marvel- vagy Pókember-rajongó, de talán még ez sem muszáj az élvezetéhez, elvégre “Minden elemében tökéletes és méltó folytatás született, ami képes rátenni pár lapáttal az elődeire: a Marvel’s Spider-Man 2 az idei év legjobb vétele, ha van otthon PS5-konzolod!” Hozzátéve, hogy az eddigiekből kiindulva, előbb-utóbb PC is elég lesz hozzá.

Harcból soha nem lehet elég

Párom rendre megkérdezi, hogy miért olyan sok a harcos játék, én pedig újra és újra csak azt tudom mondani, hogy a játékok velejét jelenti a kihívás, és bár vannak logikai kihívásokra összpontosító darabok, a legalapvetőbb küzdelem mégis a fizikai. Éppen ezért akcióból nincs hiány, háborúkban és a ringben éppen úgy megküzdhetünk ellenfeleinkkel, mint az utcán, a kínálat nagyja pedig pont ezt a műfajt fedi le. Éppen ezért, a felsoroltak mellett 2023-ban, számos remek programmal üthettük el az időt, ott volt például a Mortal Kombat 1, ami 92%-ot kiérdemelve gyűrte meg az idők és univerzumok fátylát, míg a Diablo 4 is pokoli élvezeteket nyújtott a maga 91 százalékával, és akkor az olyan gyöngyszemekről se feledkezzünk meg, mint a Hi-Fi Rush, amely szintén ennyit érdemelt ki a tesztelőtől.

Az pedig már most biztos, hogy a műfaj jövőre is kitermeli a maga legjobb képviselőit, elvégre 2024-ben is számos játék érkezik (pl. a Space Marine 2), és ahogy már említettem, az akció szinte kötelező eleme az iparágnak, ha meg akarja szólítani a gamereket. No, és te miben ölted a legtöbb ellenfelet, melyik játékban küzdöttél a legtöbbet?